Interjú

„Ez egy nagyon jó szisztéma”

Gáts Andrea ügyvéd, szabályozási szakjogász a szakmai kamarák áldásairól és a MOK kinyírásáról

Belpol

Miután a kormányzat szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megfenyegette a háziorvosokat, az Országgyűlés kormánypárti része az ellátás biztonságára hivatkozva azonnali hatállyal megszüntette a MOK számos jogosultságát. Vajon ez figyelmeztetés a többieknek? Egyáltalán, mi a kamarák szerepe? A Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége főtitkárát kérdeztük.

Magyar Narancs: Kötelező tagnak lenni a kamarákban?

Gáts Andrea: Kétfajta kamara létezik. Az egyik a szakmai: Magyarországon tizenöt ilyen működik. A másik a gazdasági, amelyből kettő van: a Magyar Agrárkamara (MAK) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Az agrárkamarában kötelező tagnak lenni, az iparkamarában nem, azonban évenként regisztrálnia kell ott az összes magyar vállalkozásnak – annak is, amelyik nem tagja.

MN: Miért kapta meg az iparkamara ezt a jogosultságot, persze az évenkénti díjbefizetésekkel együtt?

GA: Gondolom, azért, mert a törvényhozók nem találták elégségesnek, hogy a cégnyilvántartásban az összes magyar cég, az egyéni vállalkozókéban pedig minden egyéni vállalkozó egyébként is be van jegyezve. Minden­esetre, ha ezt a kettőt összegyúrjuk, a jogi és magánszemélyek pont ugyanazok, mint akiket, amelyeket az iparkamarai vállalkozás-nyilvántartás összefog.

MN: Például egy állatorvosnak azért kell ott regisztrálnia, mert vállalkozóként dolgozik?

GA: A magánállatorvosnak éppenséggel nem. Ugyanis – többek közt – azoknak kell regisztrálni ott, akik az egyéni vállalkozói névjegyzékbe be vannak jegyezve. Ám abban az állatorvosok nincsenek benne, mert a törvény szerint a szakmai kamarájuk adja ki ezt a vállalkozási engedélyt, s az ő nyilvántartásukban szerepelnek. Ezért maradtak ki egyébként az ügyvédek és a közjegyzők is, mert nekik is a szakmai kamarától ered a szakmagyakorlási jogosultságuk. Ennélfogva szintén nem kell regisztrálniuk és díjat fizetniük az iparkamaránál.

MN: És a saját, szakmai kamarájukban?

GA: A szakmai kamarákba a fő szabály szerint be kell lépni: anélkül nem lehet engedélyt kapni az adott hivatás gyakorlására, illetve vállalkozásban való művelésére, nem lehet praktizálni. Egy jelenlegi kivétel volt eddig: néhány éve a személy- és vagyonvédelmi magánnyomozói kamaránál eltörölték a kötelező tagságot. És most az orvosoknál. Az összes többinél töretlen az elv, hogy kötelező a tagság, anélkül kontárkodásnak minősül a tevékenységük.

MN: Akkor ezentúl a kamarából kimaradó orvosok kontárnak minősülnek?

GA: Nem, mert az ő működési engedélyüket az állam adja ki és vezeti be nyilvántartásába, és az abba való bejegyzéssel keletkezik a jogosultságuk. Mostantól nem a kamarába való belépés lesz az az aktus, amely jogosítja őket a hivatásuk gyakorlására.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk