Interjú

„Ez most közös ügy, amit együtt kell végigvinni”

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő az előválasztásról

Belpol

Az előválasztás első fordulójának eredményeiről, a kampány folytatásáról és arról is beszélgettünk Szél Bernadett-tel – aki kivételesen nagy fölénnyel nyert a körzetében –, hogy milyen ügyekkel foglalkozna a Momentum frakciójában, amelyben továbbra is független, párton kívüli képviselőként tevékenykedne.

Magyar Narancs: Ön és Hadházy Ákos bizonyult a legnépszerűbb jelöltnek az előválasztáson, ugyanis mindketten rekordmennyiségű szavazatot szereztek. Ön több mint tízezer vokssal győzte le DK-s ellenfelét, akire alig kétezren szavaztak. Mivel magyarázza a magas részvételt?

Szél Bernadett: A jövőre nézve nagyon fontosnak tartom, hogy sikerült mozgósítanunk Pest megye 2. számú országgyűlési egyéni választókerületének lakóit. Alapvetően a csapatomnak köszönhetem ezt az eredményt. Nem most kezdtünk el dolgozni, az első képek még télikabátban készültek Budajenőn valamikor a járvány második hulláma idején. Kérdés is volt, hogyan tudunk a járvány alatt kampányolni. Kettesével jártunk szórólapozni, hiszen a korlátozások miatt nem lehetett csoportosan dolgozni közterületen. Azóta gyakorlatilag kint vagyunk az utcán folyamatosan. Más nem működik, csak az, ha tényleg odamegyünk az emberekhez. Nyáron sem szakítottuk meg a munkát.

MN: A választókerülethez 17 település tartozik.

SZB: Igen, földrajzilag eléggé változatos és nem egybefüggő ez az oevk. Idetartozik a Zsámbéki-medence, a Budai-hegység és a Pilis egy része, középen Solymár, Nagykovácsi, Remeteszőlős, a központja pedig Budakeszi. A Fidesz számos ígéretet tett korábban, hogy ezeket a településeket tehermentesíti a rájuk zúduló forgalomtól, de eddig lényegében nem történt semmi. Évtizedek óta húzódó strukturális problémákkal küzd a térség. Muszáj lesz végre megépíteni az M10-es gyorsforgalmi utat, amely a 10-es utat tehermentesítené, és az M100-as út megépítését is 2012 óta ígéri a kormány. Most itt ülünk a Budakeszi út mellett, szombat délután van és borzasztó erős a forgalom; gondolja el, mi van itt hétköznap reggel. Ciklusok óta hallgatjuk, hogy háromsávos lesz a Budakeszi út, lesz külön buszsáv és a többi. Nem történt semmi.

MN: Legutóbb, 2018-ban éppen csak lemaradt, körülbelül 1 százalékponttal, a fideszes Csenger-Zalán Zsolttól. Most mit tesz másként?

SZB: Nagyon sokat számít a kopogtatás, ezzel nem is állunk le, folytatjuk a munkát. Azt a propagandafalat, amely engem egy nagyon torz személyiségnek mutat be, csak úgy tudom áttörni, ha személyesen találkozom a választókkal. A másik lényeges dolog, hogy rengeteg olyan üggyel foglalkozom, amelyek az emberek életéről szólnak. Én nem petíciót indítok az ellenfeleim ellen, és nem hadakozom képzelt ellenségekkel, hanem meghallgatom az egyéni problémákat is, például, hogy miért érkezik meg későn egy bölcsődei dolgozó táppénze.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk