Fekete Pákón gúnyolódtak az RTL Klubon, az emberi méltóság megsértését vizsgálja a Médiatanács

  • narancs.hu
  • 2023. november 30.

Belpol

De a Sztárbox korhatár-besorolását is vizsgálják, mert az erőszak szabad áradásának engedett teret.

A „Sztárbox” és a „Reggeli” című műsorszámok egy-egy epizódja miatt is eljárást indít az RTL szolgáltatója ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. 

Mint az NMHH a közleményében írja, az RTL-en november 5-én este 19 óra 30 perctől sugárzott „Sztárbox” című műsorszámot a szolgáltató a „tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába sorolta. A műsorban ismert médiaszereplők és celebek vívnak egymással ökölvívó mérkőzéseket, de mivel a mérkőzések szereplői nem profi sportolók, a Sztárbox pedig így nem minősül sportműsornak, az erőszakos tartalom propagálása, reflexió nélküli bemutatása veszélyeket hordozhat a gyermekkorú nézőkre.

A Médiatanács döntése szerint megalapozottan feltételezhető, hogy az erőszakos jelenetek bemutatása, valamint a műsorszám időnként obszcén, trágár nyelvezete miatt a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését negatívan befolyásolhatta, és jelentős különbség fedezhető fel a professzionális ökölvívás közvetítése és a vizsgált műsorszám tartalma között. Amíg a sportolók képzettek, és a sporttevékenység a szabályok betartásával, védőfelszerelések alkalmazása mellett biztonságos, a résztvevők pedig pontosan tisztában vannak e szabályokkal, addig a műsorszám lényegében az erőszak szabad áradásának engedett teret.

A Médiatanács álláspontja szerint a műsor hatásvadász módon mintegy csak közvetítő közegként használva az ökölvívást, amely a résztvevőkre nem veszélytelen, és – mivel a résztvevők a fiatalok által jól ismert médiaszemélyiségek, akiknek tevékenysége képes arra, hogy hatást gyakoroljon gondolkodásukra, számukra mintául szolgálhat – a konfliktusok kezelésének módjára vonatkozóan téves következtetések levonására is alkalmat adhatott. A Médiatanács most induló eljárásában azt fogja vizsgálni, hogy megfelelő volt-e a műsorszám korhatárbesorolása.

Szintén az RTL műsorán, október 25-én a kora reggeli órákban került adásba a Reggeli című műsorszám azon epizódja, amelyben Lapite Oludayoval (művésznevén: Fekete Pákó), nigériai származású médiaszemélyiséggel beszélgettek a műsorvezetők (Szabados Ági és Tihanyi Peti) közelmúltban megszerzett magyar állampolgárságáról. Az interjú alanya a gúnyolódó műsorvezetői kérdésekre válaszolva elmondta, hogy azért volt fontos számára az állampolgárság megszerzése, mert régóta él Magyarországon, valamint szereti a magyar kultúrát és szokásokat.

A műsorvezetők ezt követően azt firtatták, miért tartott ilyen sokáig az állampolgárság megszerzése, majd elkezdték tesztelni a tudását az „Alkotmányos alapismeretek” című tankönyvben szereplő kérdések feltételével. A Médiatanács szerint mindezt azzal a céllal tették, hogy felhívják a figyelmet az interjúalany Magyarországgal, illetve a magyar kultúrával kapcsolatos ismereteinek hiányosságaira, gúnyolódás tárgyává téve, megalázó helyzetbe hozva őt.

Mint írták, önmagában az a körülmény, hogy valaki önkéntes döntése alapján válik egy műsorszám szereplőjévé, még nem jelenti azt, hogy az emberi méltóság normáit vele szemben nem kellene betartani, az adásban megszólaltatott vendéget a műsorvezetők viszont olyan helyzetbe hozták, amelyet láthatóan nem tudott megfelelően kezelni. Az így kialakult légkörben választási lehetősége sem volt, csak mechanikusan igyekezett megválaszolni a hozzá intézett kérdéseket, végrehajtani a feladatokat. A Médiatanács az emberi méltóság vélelmezett megsértése miatt eljárást indított a csatorna szolgáltatója ellen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk