A jövő mérnökei az akkumulátorgyártó cégek szolgálatában

„Felsőfokú szakmunkásokat képeznek majd”

Belpol

Miközben mindenhol tiltakoznak az akkumulátorgyárak létesítése miatt, a cégek és a műszaki egyetemek szakirányú képzéseket dolgoznak ki és hirdetnek meg. Hiába ellenzik sokan a kormány és a főként ázsiai hátterű vállalatok törekvéseit, a gyárakkal párhuzamosan kiépül a termelés hátországa.

„Nekünk kihívást az jelent, hogyha bekövetkezik az a váltás, hogy 2035 után már csak elektromos meghajtású autókat lehet gyártani Európában. És ha nem tudjuk mi előállítani az elektromos meghajtáshoz szükséges döntő járműelemeket Magyarországon, (…) akkor máshol fogják legyártani őket, és a hagyományos autógyáraink szépen lassan bezárnak” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök március elején a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című rendezvényén.

Ez volt az első alkalom, amikor a kormányfő hosszasan nagy nyilvánosság előtt beszélt akkumulátoripari elképzeléseiről azóta, hogy az országban több településen – Debrecenben, Győrben, Nyíregyházán, Gödön – heves tiltakozások voltak az üzemek telepítése miatt.

 

40 ezer fő átképzése

Ugyancsak nemrég értesülhettünk arról, hogy a gödi Samsung SDI-vel együttműködésben az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó képzést indít az Óbudai Egyetem. A felsőoktatási intézmény közleménye szerint „autóipari Li-ion akkumulátorok gyártása” elnevezésű tantárgy oktatása kezdődött meg, hamarosan pedig speciális szakirányra is jelentkezhetnek a mérnökhallgatók. A gyakorlati ismeretek megszerzésében szerepet kapnak a vállalat mérnökei, szakmai gyakorlatban való részvételt is biztosítanak a gödi gyárban, amely ösztöndíjprogramot is indít. A diákok a 2023. tavaszi szemesztertől sajátíthatják el „a gyártásban végzendő mérnöki munkához nélkülözhetetlen ismereteket”. A tantárgyat jelenleg az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar mérnöki képzésében részt vevők vehetik fel, az őszi félévtől pedig már a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar hallgatói is.

Vagyis elindult a főként ázsiai hátterű akkucégek „hátországának” a megteremtése, az erre szakosodott mérnökök és egyéb szellemi munkát végzők képzése. Orbán Viktor még 2017-ben, a Samsung SDI akkumulátorgyár megnyitó ünnepségén azt mondta, „Magyarországot Közép-Európa egyik járműgyártó centrumává tettük, és most elindulunk abba az irányba, hogy a régió egyik járműfejlesztési központja és az e-autózás éllovasa legyünk”. Ennek jegyében 2023-ra több tucat akkumulátorgyártással foglalkozó üzem létesítését jelentették be főleg az ország északi, északkeleti régiójában, a már említetteken túl Komáromban, Iváncsán, Tatabányán, Vácon és Fóton (lásd: Térképre tettük Orbán Viktor épülő akkumulátorgyártó nagyhatalmát, magyarna­rancs.hu, 2022. december 6.).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.