Tartalom

MaNcs 35. évf. 14. sz. (2023-04-05)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Ellenségek

„Ezt szerintem nem kudarc meg siker dimenziójában kell értékelni, mi sosem ezt tettük. A kamara megszüntetése nem volt cél, úgyhogy ilyen szempontból ez abszolút indifferens” – így kommentálta Takács Péter, a rendőrminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az ATV-nek azt a hétfői hírt, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetése szerint 33 ezer fő, vagyis az aktív orvosok több mint háromnegyede jelezte, hogy továbbra is fenntartja a tagságát.

A szerk.

A szerk.

Gondolatkör

„Orbán Viktor is hasonlóan gondolkodik” – hozta fel mentségként múlt csütörtöki tárgyalásán egy erőszakos bűnöző. Azért állították bíróság elé, mert kilenccentiméteres pengehosszúságú késével rátámadt két nőre a villamoson, akik kézen fogva utaztak.

Publicisztika

Polyák Gábor

Publicisztika

Másoknak túl sok, nekünk túl kevés

Az EU és a sajtó szabadsága: az európai médiaszabadság-törvény tervezetéről

Az Európai Unió eddig meglehetősen cselekvésképtelennek bizonyult a magyar médiahelyzettel kapcsolatban. 2011-ben az akkor elfogadott médiatörvények néhány jelentéktelen módosítását elérte ugyan az Európai Bizottság, de azok a törvény elnyomó jellegén semmit nem változtattak. Az uniós intézmények – néhány európai parlamenti meghallgatást leszámítva – 2012-ben már teljesen magára hagyták a Klubrádiót, pedig azok a jogi eszközök, amelyek alapján a frekvencia 2020-as elvesztése után eljárást indítottak, már akkor is rendelkezésre álltak.

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Vajda Gergely: Zene hetilapra

ÉjÁj

Artificial intelligence, röviden AI, azaz ÉjÁj: mesterséges intelligencia. Szinte minden hétre jut egy új hír arról, mire képes: az eredetileg nyílt forráskódú OpenAI legújabb, 4-es számot viselő, 175 milliárd paraméteren betanított ChatGPT-je például 82 százalékkal kevesebb valószínűséggel válaszol az OpenAI által tiltott témákban feltett kérdésekre, valamint 60 százalékkal kisebb valószínűséggel ad fiktív válaszokat. Vagy arról, mire nem képes: stratégiai gondolkodásra, empátiára, kreativitásra.

Külpol

Interjú

Külpol

„A szörnyű, végtelen sértettség”

Grigorij Jugyin orosz szociológus, közvélemény-kutató Oroszország jövőjéről

Putyin nem akarja, de talán nem is tudja megmondani, mit akar Oroszország Ukrajnában és Ukrajnától, számára a lényeg az, hogy a háború sose érjen véget. Pedig egyszer véget ér: és ha nyer, ha veszít, Oroszország eltűnni biztosan nem fog a térképről. Mi lesz akkor, és ki, hogyan siettetheti ezt a pillanatot? A közkedvelt politikatudóssal, aki szinte mindent előre látott, a Rigában működő Meduza.io független orosz hírportál készített interjút. Az alábbiakban ezt adjuk közre.

Ukrán gyerekek deportálása

Külpol

A legértékesebbet viszik

Tízezerszám deportáltak ukrán gyerekeket Oroszországba Vlagyimir Putyin és az orosz gyerekjogi ombudsman, Marija Lvova-Belova vezényletével. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság szerint ez háborús bűntett, ezért elfogatóparancsot adott ki az elnök és ombudsmanja ellen. Kérdés, hazajuthatnak-e valaha ezek a gyerekek.

Belpol

Álszakértői szervezet a Fidesz médiauniverzumában

Belpol

Médiavamzerek

Tudatos médiafogyasztás, álhírekkel folytatott harc, az újságírás erodálódásának megállítása: csupa jól hangzó jelszó. Éppen ezeket sorolja fel a céljai közt a 2019-ben alapított Transzparens Újságírásért Alapítvány is.

A jövő mérnökei az akkumulátorgyártó cégek szolgálatában

Belpol

„Felsőfokú szakmunkásokat képeznek majd”

Miközben mindenhol tiltakoznak az akkumulátorgyárak létesítése miatt, a cégek és a műszaki egyetemek szakirányú képzéseket dolgoznak ki és hirdetnek meg. Hiába ellenzik sokan a kormány és a főként ázsiai hátterű vállalatok törekvéseit, a gyárakkal párhuzamosan kiépül a termelés hátországa.

A főtolvajok büntetlenül megúszták az Öveges-program ellopását

Belpol

Aranycsinálók

Bár a Nemzeti Nyomozó Iroda már 2016-ban kimondta a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúját a 16 milliárdos Öveges-programhoz kapcsolódó projekteknél, végül csupán egyetlen, 180 milliós visszaélés került a bíróság elé.

Kritika

Könyv

Kritika

Diszkóvarázs

Virginie Despentes: Vernon Subutex I–II–III.

Midőn Vernon Subutex, a nagy nőcsábász (ötvenes fehér férfi) beleszeret a transzvesztita Marciába, arra jut, hogy nem a pina teszi a nőt. Már csak azért sem, mert a brazil lánynak – mint azt Subutex krumplihámozás közben vendéglátójának elújságolja – nagyobb a farka, mint az övé. Marcia meglehet, hogy nem tökéletes nő, sőt bizonyos kritériumok szerint talán egyáltalán nem is nő, de mégis az. Nem is akármilyen.

Kiállítás

Kritika

Nem tökéletes?

Jan Saudek provokatív világa

A kortárs cseh fotográfia veteránját, Jan Saudeket erotikától csöpögő világa, végleteket ütköztető frivol humora tette messze földön is híressé. E kiállítás is bizonyítja, hogy az idén 88 éves alkotó sosem változtatott a jól bevált receptjén: meztelen vagy alul­öltözött nők teátrális pózokban, ártatlan gyermekarcok, érzelmes tekintetek néznek ránk a felvételeiről.

Színház

Kritika

Saját kis káoszunk

Dekameron 2023

A koronavírus-járvány témáját „elhasználta” a közélet, átitatódott hétköznapjaink ideológiai és morális szólamaival, ráadásul a Dekameron maga is szinte minden alkotónak az eszébe jutott, így igen nehéz fába vágja a fejszéjét, aki mégis a járványról szeretne egy műalkotásban beszélni.

Rádió

Kritika

A nevetőgép nem fárad

Kabarédömping a Kossuthon

A humor nagyrészt azt képezi le, ahonnan vétetett, azaz egy adott társadalom, kor mentális állapotát, szellemi minőségét. Persze mindig akadnak, akik az árral szemben úsznak, vagy legalább külön medencében, és ez a mi szerencsénk, ám még az ő teljesítményük is szükségszerűen arra a valóságra épít, amely körbevesz minket. Bár röhögünk rajta, mégis fojtogató. Mondjuk, ezt a fajta humort hiába keresnénk a hivatalos csatornákon. De mit kínál helyette az államrádió?

Film

Kritika

Ilyenek a milyenek

Császi Ádám: Háromezer számozott darab

„Cigánynak születtem, de nem vagyok cigány” – tudatosítja velünk a történet egyik főhőse a zuhanyrózsa alól kibújva. Ő ugyanis nem lop, nem árul drogot, tisztálkodik, és a testvérével sem lépett szexuális kapcsolatba – épp ezért egy szőke, kék szemű fiú játssza majd el a szerepét, aki gyorsan be is lép a helyére. A Háromezer számozott darab tele van ilyen, a kamera mögül kikacsintó momentumokkal. De csak azért, hogy pár pillanat múlva rájöjjünk: az alkotók valójában nem ránk kacsintanak, hanem a tükörbe vagy egymásra, ami pedig minket illet, ami kacsintásnak tűnik, az sokkal inkább gúnyos nevetés vagy épp vicsorgás.

Film

Kritika

Nyárutó

Charlotte Wells: Volt egyszer egy nyár

Elsőfilmes rendező, pláne úgynevezett szerzői filmmel régen robbant be úgy a köztudatba, mint a skót Charlotte Wells a saját forgatókönyvéből készített Volt egyszer egy nyárral.

Koncert

Kritika

Puritán meteor

The Comet Is Coming

Napszemüvegben, kurtán integetve jönnek színpadra, és a következő másfél órában egy bágyadt szavuk nincsen. Ez a Comet Is Coming első budapesti koncertje – egy európai turné keretében –, pedig már hét éve ismerik őket a szemfüles jazzisták, és főleg azok, akik szívesen utaz­nak minden műfajban.

Lemez

Kritika

A halál ötven perce

Depeche Mode: Memento Mori

Ha végignézünk a Rock and Roll Hall of Fame zenészeinek listáján, egészen biztos, hogy Andy Fletcher az, aki a legkevesebbet tette azért, hogy bekerüljön az elit klubba.

Zene

Interjú

Zene

„Ami a zenében új”

Peter Paul Kainrath intendáns, Klangforum Wien

A Klangforum Wien újzenei együttes április 6-án, Eötvös Péter vezényletével teljes Ligeti-programot játszik a Müpában. A kortárs zenei szcénáról, az együttes feladatairól, a művek kiválasztásáról is szó esett.

Visszhang

Visszhang: dokumentumfilm

Visszhang

Merkel

Politikusról dokumentumfilmet készíteni szakmai értelemben nem különösebb kihívás – türelem kell hozzá főképpen.

Visszhang: lemez

Visszhang

Vince Guaraldi Trio

Jazz Impressions of Black Or­pheus

E 61 éves, megunhatatlan lemez történetét sok igazságtalanság kíséri, ezeket a bővített, alternatív stúdiófelvételeket tartalmazó dupla CD legalább megpróbálja helyretenni.

Visszhang: film

Visszhang

Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

John Francis Daley és Jonathan Goldstein becsületes, kielégítő minimumot hozó alkotása ezer szállal kötődik a Trónok harcához, az A Gyűrűk Urához és a végeláthatatlanul burjánzó Marvel-univerzumhoz, ami áldás és átok is.

Visszhang: koncert

Visszhang

Ybl Miklós 209

Az Operaház hagyományosan koncerttel ünnepli Ybl Miklós születésnapját, az idén a 209.-et. Most Brahms-esttel tisztelegtek az évfordulón.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Instabil

Egy apa a mentális összeomlás szélén, ki ne látott volna még ilyet?

Képzőművészet
Film

tévésmaci

Film

Pacsirta a rét felett

Amikor Sztupa és Troché vissza­tértek Rómába, már semmi nem volt olyan, mint régen, de főként a rómaiak tűntek egészen másmilyennek.

Interaktív
Tudomány

Az ENSZ előtt az új klímajelentés

Tudomány

Tesznek a tűzre

A legfrissebb IPCC-jelentés tükrében különösen riasztó fejlemény, hogy a világ gazdasági és politikai centrumaiban mintha kikerült volna az elsődleges preferenciák sorából a klímakatasztrófa megelőzése.

Interjú

Tudomány

„Minden idők legnagyobb felforgatója volt”

Ananyo Bhattacharya, Neumann János életrajzírója

Már a számítógépek feltalálása előtt látott lyukkártyát, és Hirosima előtt is tisztában volt az atombomba hatásával. Az utóbbi nem véletlen, részt vett a tervezésében is. Neumann Jánost, a zsenik zsenijét új életrajz mutatja be a nemzetközi közönségnek; magyarul Az ember a jövőből címmel adta ki nemrég az Open Books kiadó. A szerzővel, a Science újságírójával beszélgettünk.

Interjú

Tudomány

„Ki akar itt forradalmat?”

Mink András történész a Petőfi-kultuszról

Egyetlen politikai rezsim sem hagyhatja figyelmen kívül, és mindegyik megcsúfolja valahogy. A Blinken OSA Archívum programsorozata Petőfi Sándor kultuszának politikai változásaival foglalkozik. A témáról az egyik kurátort, lapunk alkalmi szerzőjét kérdeztük.

Gasztro
Lokál