Fidesz-MDF-buli a Millenáris Parkban: Érettségi találkozó

  • Para-Kovács Imre
  • 2002. április 25.

Belpol

Egy embernek lehet sokáig hazudni (kérem ideképzelni Pokorni Zoltán hangját és arcát), lehet sok embert rövid ideig megtéveszteni, de sok embert hosszú időn át nem lehet becsapni. Hiába zúg a ria, ria, Hungária! a Kisrókus utcában, ez a hajó elment. Április 21-én megtörtént a Fidesz-MDF-kormány leváltása.

Egy embernek lehet sokáig hazudni (kérem ideképzelni Pokorni Zoltán hangját és arcát), lehet sok embert rövid ideig megtéveszteni, de sok embert hosszú időn át nem lehet becsapni. Hiába zúg a ria, ria, Hungária! a Kisrókus utcában, ez a hajó elment. Április 21-én megtörtént a Fidesz-MDF-kormány leváltása.Aparkolóban két kamaszlány pattan ki egy Mazdából, és siessünk, siessünk sikongatásokkal elszaladnak a park felé. Téglarakásokon tipeg át a két jó seggű reálpolitikus, ahogy felajzva lohol a zaj felé.

A tömeg nagyobb, mint az első forduló estéjén, parkolni szinte lehetetlen. Magyar zászlóba öltözött fiúk és kokárdás csajok vonulnak az objektum felé, ahol egy estére újra koncentrálódik a népnemzeti akarat, hogy aztán visszakerüljön a parlamentbe, ahová való. Az idő szerencsére jobb, mint a múltkor, a tó körül ácsorog a tömeg, és nézi a két kivetítőt, ahol érkezésemkor éppen tombol a 4 százalékos feldolgozottság.

Jó szurkolást!

Az egybegyűltek repertoárja nem túl változatos: amikor a Fidesz-MDF vezet, azt kiáltják, hogy Áááááá!, amikor az MSZP, akkor azt, hogy Fúúúúúj! Kétségtelenül több az Áááááá!, amiből arra következtetek, hogy az elmúlt két hét brutalitása meghozta a várt eredményt, és a képernyőn megjelenő számok is ezt igazolják. A kórus ekkor módosít, a megjelenő részeredmény láttán, miszerint egy emeszpés képviselő vezet, ütemes Moszkva, Moszkva! kiáltásokba törnek ki. Legtöbbjükön látszik, hogy azt hiszik, a meccs még nincs lefutva, az eredmények most alakulnak a szemük előtt, és nem órákkal ezelőtt a fülkékben dőltek el. Meccs van, ahol az utolsó pillanatban is lehet egyenlíteni, majd jön Orbán Viktor, és félpályáról bevarrja a dugót.

Rajongók és hívők, akik a sztárjukat akarják, Viktort, Viktort, függetlenül attól, hogy mi a választások végeredménye, mi az ország érdeke, mi az ő érdekük. Egy csomó felajzott, lelkes kamasz, akik hisztérikusak attól, hogy elveszíthetik azt a hatalmat, ami sohasem volt az övék, akik magasról szarnak az eredményre, csak az a lényeg, hogy Orbán Viktor kijöjjön, és rájuk mosolyogjon. Ki a jobb? A Shygys vagy a Fidesz?

Odabent már nagyobb a csönd, és kevesebb a színész. A büfében a realisták vannak többségben, azok, akik legalább sejtik, hogy a valóság bizonyos elemei milyen következményekkel járnak majd az elkövetkező hetekben. Egy lelkes srác, aki arcról ismer, boldogan odajön, és lelkendezik, hogy végre lát valakit a Ráckertből, mert már azt hitte, ott mindenki büdös emeszpés. "A Magyar Narancstól vagyok" - mondom. Egy pillanatig azt hiszi, hogy viccelek, aztán a bazdmeg, bazdmeg indulatszó ismételgetésével elsiet.

Részhajrá

Nyolcvan százaléknál már látszik, hogy fordított a Fidesz-MDF, és legalább 75 egyéni körzetben győz, ami azt igazolja, hogy a kisgazdák elszánták magukat, elmentek, és leszavaztak a Fideszre.

Két szürke frakkos alkalmazott hordja az emeleti sajtószobába a díszletet és a szendvicseket, páran a tilalom ellenére is rágyújtanak a pult előtt, de senki sem szól rájuk. Odakint továbbra is ováció fogad minden bejelentést, ami pozitív a párt számára, de egyre elkeseredettebb a tiltakozás, amikor jönnek a könyörtelen adatok.

Aztán csak vége lesz, elapadnak az eredmények, kialakul a végső sorrend, ami a kormányváltó erőknek kedvez, ha minimális különbséggel is. A tömeg zavartan ácsorog: most akkor mi van?, nyertünk vagy vesztettünk? - mondja meg valaki végre!

Egy erősen amortizálódott férfi komótosan halad a felfelé bámuló emberek között, és üres üvegek után kutat, egy lány pedig hozzám fordul, és megkérdezi, hogy állunk, mert ő csak most érkezett. Kihagyom a tréfás válasz ziccerét, és összefoglalom neki a történteket. Nem örül, és nekem nincs szívem úgy vigyorogni, ahogy szeretnék, inkább arrébb megyek.

Búcsúkoncert

Dávid Ibolya kezd, mellette Pokorni Zoltán téblábol. Dávid korrekt, összefogott és tisztességes megszólalása megdöbbenti a híveket. Nem tudnak mit kezdeni a tényekkel, azt várják, hogy valaki győzelemről beszéljen nekik, mindegy, ha nem igaz. Pokorni megteszi: egyszerűen képtelen megválni a szereptől, folytatja a kampányt, és arról beszél, amiről a srácok hallani szeretnének, a második forduló megnyeréséről, az eredmények közeliségéről, a szavazatok újraszámlálásáról, nem hajlandó elfogadni a tényeket, ami már csak azért is veszélyes, mert eddig legalább azt hihettük, hogy a hülyeségek csak a tömegeknek szólnak, de a Fidesz vezetősége nem hiszi el, amit mond. Pokorni megnyilvánulása csak tovább hecceli ezeket a kölyköket, ahelyett, hogy lecsöndesítené és hazaküldené őket. Eddig is nehezen képzeltem el, hogyan lehet majd az uszításból átcsónakázni a higgasztásba anélkül, hogy elárultnak és becsapottnak éreznék magukat ezek a tomboló, vonuló, skandáló fiatalok, de ezután végképp nem értem, mi lesz. Milyen munkát kapnak az elkövetkező négy évre? Vonuljanak illegalitásba és terjeszszenek röplapokat?

Orbán Viktor szerencsére észnél van. Beismeri a választási vereséget, gratulál Medgyessynek, és meghajlik a választók akarata előtt, sőt még azt is kijelenti, hogy ellenzékben támogatni fognak minden olyan kezdeményezést, ami a polgárok érdekét szolgálja.

A közönség csalódott és meglepett, csajok sírnak egymás vállán, feloszlott a Piramis, Révész Sándor egy tanyára költözik, és nem énekel többé. De jön a nyár, beach meg minden, hamarosan lényegesebb dolgok következnek az életükben. Mert arról fantáziálni, hogy ez a rajongótábor együtt marad, nos, az tényleg az álmok világa már.

Para-Kovács Imre

Figyelmébe ajánljuk