Fideszes pitiánerkedés Szentendrén: lekapartatták az ellenzéki képviselő fotóját

  • M. L. F.
  • 2018. szeptember 4.

Belpol

A szentendrei Fidesz csakis magát szereti hájpolni, az ellenzék képviselője nem kaphat közpénzből táblát a városban.

Éppen kutyát sétáltatott hétfőn reggel a szentendrei lokálpatrióta civil szervezet vezetője, amikor az Alsó-Izbég téren furcsa jelenet szemtanúja lett. Egy nő éppen a szervezet helyi képviselőjének fotóját kaparta le arról a tábláról, amely a körzet fejlesztéseire hívta fel a lakosok figyelmét.

Helyes Imre szóba elegyedett az illetővel, így hamar kiderült, hogy felsőbb utasításra cselekszik, ráadásul a nő az önkormányzati támogatással kiadott közéleti és kulturális lap, a Szevi–Szentendre és Vidéke szerkesztője. Magyarán arról a lapról van szó, amelynek elviekben pártatlannak kellene lennie, egyaránt szem előtt kéne tartania a várost irányító párt és az ellenzék szempontjait is. Ehhez képest a szerkesztő az ellenzék egyik képviselőjének fotóját távolította el városvezetői utasításra. Helyes le is fotózta a nőt és a plakátot, majd a sztorit megosztotta a Facebookon.

A Fidesz majdnem mindent vitt

Szentendre egy ideje már a Fidesz városának tekinthető: négy évvel ezelőtt a település 10 egyéni választókerületéből a kormánypárt 9-et tudott behúzni, a polgármester-jelöltjük, Verseghi-Nagy Miklós közel ezer szavazattal kapott többet, mint a második helyen végzett vetélytársa. Az ellenzéki pártoknak nem sok babér terem helyben: az MSZP és a Jobbik 2014-ben egy-egy listás hellyel vigasztalódott a 14 fős képviselőtestületben. A 2017-es időközi választáson még az sem segített rajtuk, hogy a pártok – az LMP és a Munkáspárt kivételével – nem indítottak saját jelöltet, hanem beálltak a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) elnöke, Helyes Imre mögé. A szentendrei civilek jelöltje ugyanis végül kikapott a Fidesztől.

Verseghi-Nagy Miklós (J) beszédet mond

Verseghi-Nagy Miklós (J) beszédet mond

Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila

 

Legfeljebb annyi sikert könyvelhettek el, hogy a TESZ megszorongatta a kormánypárt jelöltjét. Ugyanis a helyi civil szervezet népszerűbb, mint az ellenzéki pártok, jelenleg három képviselője ül az önkormányzatban. Köztük van Fülöp Zsolt is, akinek 2014-ben egyedül sikerült egyéni választókerületet nyernie a fideszesek mellett. A mostani háborúskodás az ő személye körül alakult ki: az ő fotóját kapargatta a Szevi szerkesztője.

"Erkölcsileg aggályos"

De hogy miért is kerültek ki ezek a fotók a közterekre, utcákra? Az önkormányzat fideszes többsége tavaly találta ki, hogy a fejlesztéseket külön táblákon, plakátokon reklámozzák, és ezekre a felületekre az adott választókerület képviselőjének arcképe kerül ki. Fülöp kerületében július-augusztusban például járdaépítés folyt, csakhogy egyedül ebben a városrészben nem került ki a képviselő fényképe, helyette a fideszes polgármester arca virított a táblákon.

Helyes a magyarnarancs.hu-nak azt mondta, nemcsak most nyáron, korábban sem tették ki Fülöp képét, ezért aztán közmeghallgatáson, fórumokon tiltakoztak. A TESZ elnöke augusztus 9-én külön levélben fordult Verseghi-Nagyhoz, és kérte, hogy a János utcai projekttáblán is a választókörzet képviselőjének fényképét helyezzék el. „Ma elhallgatják, hogy ki a kerület képviselője, holnap semmibe veszik a választások eredményét?” – jegyezte meg a TESZ elnöke. Ám levelére nem kapott választ, így a szervezet akcióba lépett: polgári engedetlenség keretében átragasztották a fényképet. Erre jött reakcióként a fotó lekaparása.

Átragasztott plakát Fülöp Zsolt képével

Átragasztott plakát Fülöp Zsolt képével

 

 

Időközben a Facebook-poszt alatt megszólalt a Szevi kiadójának, a Szentendrei Kulturális Központnak az ügyvezetője, aki lényegében elismerte, hogy a lap szerkesztője kapargatta a fényképet. Solymosi Heléna ezt írta: „A tények: a tábla önkormányzati tulajdonban van. Az önkormányzati tulajdonú táblát önhatalmúlag átmarticázta a TESZ. A jogtalanul kihelyezett matrica került eltávolításra.” Majd megjegyezte: „Erkölcsileg is aggályos közvagyont átmatricázni”.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.