Fókusz (A Cirko-gejzír két éve)

publikálva
1996/23. (06. 06.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A kynológusok szerint american staffordshire bulterriernek nevezett, a gazdák által viszont staffordshire terrierként törzskönyvezett pitbull támadott és sebesített meg életveszélyesen egy hároméves kislányt szerdán, a budapesti XVIII. kerületben. A támadásban részt vett még az előzőleg a nyitva hagyott kifutóban szendergő német juhászeb, és ha passzívan is, a gyermekét a - szerintük egyébként mindig kezesnek tűnő - állat gondjaira bízó albérlő-édesanya és a főbérlő, a kutyák gazdája. A rendőrség mindkettőjük ellen gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés miatt tett feljelentést. A kislány már túl van az életveszélyen, de hogy nem szenvedett-e maradandó sérüléseket, az orvosai szerint csak évek múlva derül ki.

A kynológusok szerint american staffordshire bulterriernek nevezett, a gazdák által viszont staffordshire terrierként törzskönyvezett pitbull támadott és sebesített meg életveszélyesen egy hároméves kislányt szerdán, a budapesti XVIII. kerületben. A támadásban részt vett még az előzőleg a nyitva hagyott kifutóban szendergő német juhászeb, és ha passzívan is, a gyermekét a - szerintük egyébként mindig kezesnek tűnő - állat gondjaira bízó albérlő-édesanya és a főbérlő, a kutyák gazdája. A rendőrség mindkettőjük ellen gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés miatt tett feljelentést. A kislány már túl van az életveszélyen, de hogy nem szenvedett-e maradandó sérüléseket, az orvosai szerint csak évek múlva derül ki.

Pénteken ünnepelte kétéves születésnapját a Másképp Alapítvány által létrehozott Cirko-gejzír filmszínház, amely nevével ellentétben nem csak mozi: a művészeti programokon túl alapítása óta foglalkozik a kisebbségi értékek és problémák bemutatásával is. Itt dolgozták ki a középiskolásoknak szóló multikulturális oktatási programot, a pedagógusoknak szánt tananyagcsomaggal együtt. A Lőrinc pap téri moziban működik egy galéria is, amelynek egyik helyiségében El Kazovszkij állandó kiállítása látható, de időszakos tárlatokat is rendeznek. Többször beszélgettek és vitatkoztak már kerekasztal körül a magyarországi menekültek és bevándorlók helyzetéről, nemzeti, etnikai és más kisebbségekről, így a melegek és drogosok problémáiról is. Eddig. Két hete azonban a VIII. kerületi önkormányzat néhány képviselője felkereste a mozit, hogy megállapítsák: a helyiség bérlője egy másodfokú bírósági határozat értelmében valóban kiürítette-e a pincét.

A mozi létét egy adminisztrációs hiba fenyegeti: a helyiséget eredetileg a Fideszhez (és nem lapunkhoz) közel álló Narancs Alapítvány (NA) kapta használatra, majd átengedte a Másképp Alapítványnak. Erről azonban valahogy nem szerzett tudomást a kerületi önkormányzat lakásügyi osztálya, bár a Cirkó értesítette a kulturális bizottságot tevékenységéről. A kerületi önkormányzat közben peres úton felbontotta a bérleti szerződést az NA-val, és a jogerős határozattal a kezében követeli vissza a pincét. Így a mozi most (még) jogcím nélküli lakó, de az önkormányzat hajlandónak tűnik a tárgyalásra.

Szabó István Oscar-díjas filmrendező Cirkót köszöntő szavai közül idekívánkozik két számadat: az ország 3000 mozijából mára csak 600 maradt; Budapesten pedig húsz éve nem nyílt mozi. Különösen ilyen.

- vultur -

Myanmar: Diktatúra lépéskényszerben

A délkelet-ázsiai ország (előző nevén Burma) ellenzéke, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) a tábornoki fenyegetések ellenére egyre inkább normális, demokratikus pártként viselkedik, zavaros, ellentmondásos válaszokra kényszerítve a hatalmat. Az NLD kongresszust hirdetett vezetője, az 51 éves, Nobel-békedíjas Aung San Suu Kyi háza elé, választási győzelme hatodik évfordulójára. A hatóságok erre őrizetbe vették az elvileg mandátumot szerzett NLD-tagok többségét, de a gyűlés megtartását nem akadályozták meg. Tízezer szimpatizáns gyűlt össze.

A myanmari diktatúra egy 1962-es államcsínnyel kezdődött, amelyet a szocializmus burmai útjának ideológiai megfogalmazása követett: egy rész buddhista metafizika, egy rész szocializmus és nagykanálnyi idegengyűlölet. A nyugtalanság 1988-ban kezdődött, ekkor formálódott meg a demokratikus ellenzék, a függetlenséget Nagy-Britanniától kivívó, majd meggyilkolt Aung San tábornok Londonból hazatérő leánya, Suu Kyi irányításával. Tüntetések, katonaság, vér, halottak ezrei, telezsúfolt börtönök.

Aztán 1990-ben választások, elsöprő ellenzéki győzelem. Suu Kyi ekkor már majd két éve házi őrizetben volt, tavaly szabadult ki. A tábornokok ugyanis nemcsak a külföldi tőkére nagyon éhesek, hanem arra a geopolitikai, középhatalmi szerepre is, amelyre elvileg lehetőséget adhat az ország elhelyezkedése a feltörekvő Délkelet-Ázsia, Kína és India között. Mindehhez azonban az első lépés a kitörés az elszigeteltségből. Az ellenzék is tisztában van ezzel, ezért fokozta a nyomást: a diktatúra most habozik, kapkod. Ellendemonstrációkat hirdet, ahol elsősorban az állami alkalmazottaknak kell megjelenniük - pénzbírság terhe mellett. A gyűléseken kelletlen szavalókórusok szidalmazzák a felforgató elemeket, amelyek a lapok szerint az ország mérgeskígyói, az imperializmus bérencei.

A tábornokoknak azonban valamerre el kell indulniuk. Nemcsak a magára talált ellenzék szorongatja ugyanis őket, hanem az ország gazdasági helyzete is, amelyet a növekvő külföldi érdeklődés ellenére is nehézségek felhőznek: infláció és a kötelező, nyomott áras mezőgazdasági felvásárlás miatt egyre fokozódó vidéki elégedetlenség.

- kyt -

A pitbull újra támad

A pitbull tartását és tenyésztését tiltó rendelet megszületése óta ez volt a sokadik támadás; nem egy már halállal végződött, bizonyítva ezzel a törvény betartatására tett kísérletek abszolút sikertelenségét. Az egyetlen dolog, ami látványossá tette a meddő próbálkozásokat, a harci kutyák és a tiltott arénák döbbenetes mértékű elszaporodása volt, nem szólva a kutyamagazinok hasábjain a tartást ellenzők és a támogató gazdik között dúló fergeteges vitákról. Egy rendőrségi szakértő szerint a pitbull és a belőle kitenyésztett bandog ingerküszöbe olyan alacsony, hogy etológus legyen a talpán, aki megállapítja, mi váltja ki az állatban a gyilkolási ösztön hirtelen dominanciáját; más, pesszimistább vélekedők szerint pedig nincs is ingerküszöb, az állat bármikor támadhat. A szakértő szerint egyébként a harci kutyák ezen fajtái nem tekinthetők valódi értelemben vett kutyáknak, mivel kommunikációs rendszerükből hiányoznak a több tízezer éve folyó domesztikációra utaló jelek. Vagyis sikerült előállítani valamit, ami erősen emlékeztet egy szteroidokon nevelkedő terrierre, érzelmei, szokásai, pszichéje azonban valahol a nílusi aligátor, az örvös medve és a szibériai farkas között helyezkedik el.

- nyögö -

Feljelentett alapítványok

Büntetőjogi feljelentést tett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) többek közt a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány ellen a törvényes gazdálkodás megsértése miatt. A közalapítvány, amely 1,6 milliárdos vagyonnal rendelkezik, körülbelül 400 millió forintos kintlevőséget halmozott fel.

Az ÁSZ több mint háromszáz alapítványt ellenőrzött, amelyek együttesen majdnem ötvenmilliárd forintos költségvetési támogatást kaptak 1992 és ´94 között. Az ellenőrök tapasztalatai alapján az alapítványok egy része nem folytat közérdekűnek tekinthető tevékenységet, nem minden kuratórium készít például költségvetést, több mint 50 százalékuknak nincs gazdálkodási szabályzata, és több esetben tetten érhető, hogy az alapítványi vagyon felhasználását egyéni haszonszerzés motiválja.

Az NGyIK-t részben ezért jelentette fel az ÁSZ: gazdálkodását vizsgálva személyi összeférhetetlenségen alapuló üzleti kapcsolatok nyomait fedezte fel. Példa erre az NGyIK abádszalóki beruházása: az alapítvány üdülőövezetekben ingatlanokat vásároltatott fel egy kft-vel, majd némi felújítás után értékesítették a telkeket; a tranzakciókat lebonyolító kft felügyelőbizottságának elnöke pedig ugyanaz a személy, aki az alapítványnál ennek az akciónak a felelőse volt.

Varjú László, az NGyIK kuratóriumának elnöke az ÁSZ vizsgálata kapcsán kiemelte: már egyetlen személy sincs az alapítvány kuratóriumának tagjai között azok közül, akik az ÁSZ feljelentésében szerepelnek. Ez persze nem menti meg az alapítványt attól, hogy mintegy 400 millió forintos tartozását rendezze. Az adósság harmadának kifizetésére a kormánytól várnak segítséget - derült ki Varjú szavaiból, a többit azonban az alapítványnak kell állnia. Az NGyIK ingatlanvagyonának akár csak egy részétől sem szívesen válna meg - tette hozzá -, hiszen ez újabb vagyonvesztéssel járna; inkább hasznosítani szeretnék az ingatlanokat.

A számvevőszék az alapítványok gazdálkodásának vizsgálata kapcsán megfogalmazott ajánlásai között szerepel, hogy a jövőben ne kapjon állami támogatást az az alapítvány, amelynek gazdálkodása rendezetlen.

Erdély Miklós multimédia-verziója

Június 3-7. között az Artpool Művészetkutató Központban mutatkoztak be a Képzőművészeti Főiskola Intermédia Tanszékének végzős hallgatói, köztük Kapitány András, aki Erdély Miklós munkásságát dolgozta fel a multimédia-technika segítségével.

Kapitány tavaly végzett festő szakon, s hetedik főiskolás évét töltötte az Intermédia Tanszéken. Diplomadolgozatát a multimédia művészeti lehetőségeiről írta, diplomamunkáját pedig a magyar neoavantgárd legnagyobb személyiségéről, az 1986-ban elhunyt Erdély Miklósról készítette - pontosabban munkásságának 1969-1979 közötti szakaszáról: ezt maga Erdély egy diagrammal ábrázolta, rajta a "megvalósult" és az "elképzelt" aránya. "Képtelenség lett volna fél év alatt feldolgozni a teljes életművet" - mondta a Narancsnak Kapitány András, aki személyesen nem ismerte Erdély Miklóst, viszont többekkel konzultált (mint mondja, nem eleget), akik jól ismerték, köztük Beke László, Maurer Dóra, Peternák Miklós, Sugár János.

Bár a meghívó CD-ROM-ot ígért, Kapitány András hangsúlyozta, még nincs kézzel fogható CD-ROM, az Erdély-anyag egyelőre csak merevlemezen létezik. Bevezetéseként megjelenik a képernyőn egy körülbelül percnyi hosszú, "megszakíthatatlan" film, majd a multimédiásított diagram, egyik menüjében a megvalósult, másikban az elképzelt munkák, dokumentumok, írások, képzőművészeti alkotások, könnyen kikereshető, logikus rendben, év és cím szerint.

Kapitány András természetesen szívesen látná munkáját CD-ROM-on is, de a megvalósításhoz szükséges pénzt a főiskolától nem remélheti: a bemutatóra is azért került sor az Artpoolban, mert a főiskolának nem volt pénze arra, hogy saját helyiségében finanszírozza a megtekintéséhez szükséges számítógépek őrzését, sőt, a munka során felmerült költségeket (például a képek digitalizálását) is saját zsebből fedezte. S ugyanígy, ha a zsűri jónak találja az eddigieket, szívesen foglalkozna a teljes Erdély-életmű multimédiás feldolgozásával is, ám ehhez megint csak támogató - és felkérés - kellene.

- sz -

publikálva
1996/23. (06. 06.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra