Freund Tamás: "A konfrontatív politika az Akadémia számára zsákutca"

  • narancs.hu
  • 2020. július 10.

Belpol

Az Akadémia új elnöke szerint nem azért választották meg, mert kormánypárti.

"Magánemberként továbbra is a keresztény, nemzeti, polgári gondolkodású közösséghez tartozónak vallom magam, mindig így gondolkodtam és így is fogok gondolkodni. De ez nem jelenti azt, hogy a kormány minden döntésével egyetértek" - mondta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a héten megválasztott következő elnöke az Indexnek adott interjújában.

A legtöbbször kormánypártisággal vádolt agykutató azt mondta, nem pártokban, hanem elvekben hisz, és bár a "kormányzattal való kiegyezés szükségességét" nyíltabban fogalmazta meg a másik jelölt Pléh Csabával szemben, nem gondolja, hogy a "kormánypártiság vagy ellenzékiség" döntött volna az MTA új elnökének személyéről.

"A konfrontatív politika az Akadémia számára zsákutca, egy nemzeti intézményről van szó, ami nem lehet ellenzékben"

- fogalmazott.

Freund arról is beszélt, hogy a kutatóhálózat elvételét nagyon rossznak tartotta, és ezért egyértelműen a kormányt kell, hogy hibáztassa, mint mondta, az Akadémiával való kormányzati bánásmód nem volt méltó az Akadémiához, mint nemzeti intézményhez.

Beszélt arról is, hogy bár a kormánypárti sajtó kipécézte az MTA kutatóhálózatában folyó genderkutatásokat, szerinte "abszolút semmi probléma nincs a genderkutatásokkal, ez egy olyan társadalmi jelenség, amivel foglalkozni kell". Hozzátette, vannak olyan aspektusai, amelyek kiemelten jelentősek, mások talán kevésbé, de nem szabad úgy beállítani, mintha az egész kutatóhálózat ezekkel a témákkal foglalkozott volna.

Kijelentette: "Én a kiválóságot szeretném támogatni minden tudományterületen, politikai nézetektől teljesen függetlenül. A gyengéket kritizálni fogom a jövőben is, politikai oldalválasztástól szintén függetlenül." Hozzátette, a gyengék közé tartoznak azok is, akiknek a cikkeit nem fogadják el neves nemzetközi lapok, "de ha beleírnak egy-két kormánykritikát, akkor már igen. Ilyenek biztosan vannak."

Azt is mondta, hogy a világnézeti és ideológiai sokféleséget fontosnak tartja, és nagy tiszteletben tartja az ellenzéki gondolkodású kutatók közül "a kiválókat". "A kormánynak, társadalomnak is akkor hasznos és hiteles a kritika, ha minőségi, szakmailag támadhatatlan és tudományos alapon hozott. Az Akadémia politikailag nagyon polarizálódott az elmúlt két évben. Egyik fele a kormányellenes táborhoz közeledett, és folyamatosan bírálták a kormányt, nem mindig tisztán szakmai alapokon. A másik oldal ezt kompenzálandó még inkább kezdett kormánypártivá válni, esetenként már elvtelenül is" - fejtegette.

Freund azt mondta, ő a megbékélés irányába szeretné terelni a dolgokat, ezt segítheti, hogy jóban van a Stádium 28 körével, illetve korábban tagja volt a Professzorok Batthyány Körének is, ahonnan kilépett, most azt mondta, azért, mert "a kormánykritikus hangok a Batthyány Körön belül kezdtek elhalkulni, pedig azoknak megfelelő csatornákon el kellett volna jutniuk a kormányhoz. Azért léptem ki, mert a Batthyány Kör nem nyilvánult meg annak érdekében, hogy az Akadémiánál maradjon a kutatóhálózat, pedig ebben abszolút illetékes lett volna. Ez számomra kiábrándító volt, nem tudtam tovább a közösség tagja maradni, akkor sem, ha politikailag az esetek 90 százalékában egyetértünk."

Orbán Viktor miniszterelnökhöz fűződő viszonyáról azt mondta, két éve nem találkoztak, de most kapott tőle egy gratuláló táviratot.

"Négyszemközt 2018 nyarán találkoztam vele utoljára, akkor az Akadémia ügyében kértem egy személyes beszélgetést, miután elindult a Palkovics-féle hadjárat. Azt szerettem volna neki elmondani, hogy ez miért lesz zsákutca. Ő meg is értette, hogy az alapkutatásokkal valójában nincs baj, de azt mondta, hogy az Akadémia nem biztos, hogy mindenben jó gazdája a kutatóhálózatnak, és adjunk egy esélyt a Palkovics-féle terveknek, ha mégsem működik, akkor majd menjek vissza hozzá. Őszre már teljesen világos volt, hogy ez nem fog működni. Azóta csak a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottságban futottunk össze egy nagyon rövid időre, ott megint szerettem volna vele beszélni az akadémiai ügyben, de nagyon kellett rohannia.

Talán akadémiai elnökként majd fogad."

Freund szerint ugyanazokat a reformokat el lehetett volna érni az Akadémián belül, mint most a kiszervezett kutatóhálózatban, viszont akkor elkerülhető lett volna a rengeteg politikai vita. Azt is mondta, szerinte semmit nem csorbult a tudomány szabadsága, és valójában politikai tisztogatás sem történt, amitől pedig sokan tartottak.

Hozzátette, Palkovics László innovációs miniszter is elfogadta végül, hogy az alapkutatásokat is finanszírozni kell, most pedig remélni lehet, hogy a kutatások nagy részét biztosítja majd az alapfinanszírozás, amelyek mellett lesznek projekt jellegű támogatások is

Freund azt is mondta, nem mondott le arról, hogy a kutatóintézeteket visszaintegrálja az MTA alá, de nem ezzel fogja kezdeni akadémiai elnöki tevékenységét, mert először a kölcsönös bizalmat kell helyreállítani.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.