Furcsállja egy szülész-nőgyógyász, hogy egymás után két kismama is meghalt Nyíregyházán

  • narancs.hu
  • 2024. január 14.

Belpol

Az elmúlt tíz évből talán háromszor, négyszer látott ilyet. 

„Nagyon furcsa, hogy egymás után két Nyíregyházán szülő kismama is meghalt” – mondta az RTL Híradónak nyilatkozó szülész-nőgyógyász szakorvos. Lakatos Kornél szerint extrém ritkán fordulnak elő hasonló esetek. Általában vérzés vagy trombózis okozza szülés után a kismamák halálát.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, Meghalt egy máriapócsi és egy újfehértói kismama a nyíregyházi kórházban, két napon belül, a szülés után. 

A 33 éves, háromgyermekes máriapócsi asszony kisfia császármetszéssel született meg tavaly novemberben. A baba egészséges, az anyát azonban a műtét után a szülészeti megfigyelőből az intenzív osztályra kellett vinni, napról napra gyöngült, egy éjjel pedig meghalt.

A riport szerint egy ideig jól viselte a terhességet, de a 9. hónapban kiderült, véralvadási problémái vannak, ezért gyógyszereket kapott. Jobban lett, de a szülést előre kellett hozni. 

A szülészeti megfigyelőben együtt volt ez a máriapócsi nő egy újfehértói kismamával, aki ikreket szült, szintén műtéttel, és néhány órával később rosszul lett és meghalt. Erről az akkor már szintén rossz állapotban lévő máriapócsi nő telefonon kétségbeesve számolt be a húgának.

A nyíregyházi kórház szerint nincs összefüggés a két eset között. A híradó riportja szerint azt állítják, mindkét kismamánál előre nem látható események történtek, amit a szakszerű ellátás ellenére sem tudtak visszafordítani.

„Nagyon furcsa, hogy ez a két eset egymás után történt. Visszaemlékezve, az elmúlt 10 évből talán 3-4-szer láttam ilyet”

– jelentette ki Lakatos Kornél szülész-nőgyógyász.

Ismertette: Magyarországon a leggyakoribb oka annak, hogy egy kismama életét veszti a szüléskor és a szülés utáni időszakban, a vérzés, még így is extrém ritka. Az általánosságban nyilatkozó szülész-nőgyógyász azt mondta, véralvadási zavar nélkül is előfordulhat szülés utáni vérzés. Erre azok a kismamák hajlamosabbak, akik nem először szülnek, vagy akiknek a szokásosnál több a magzatvizük. 

A szakorvos hozzátette: van, hogy trombózis okozza egy kismama halálát. „Nincsen hivatalos utasítás, hogy ilyenkor gyermekágyban kell-e adni olyan gyógyszert, ami a trombózist megelőzi. Több magyarországi kórházban császármetszés után adunk vérhígítót, olyan gyógyszert, ami a trombózist meggátolja” – magyarázta Lakatos Kornél.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?