Gendervégzettséggel is akad munka

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 14.

Belpol

Csattanós választ adott a CEU.

A CEU „társadalmi nemek tudománya” szak elvégzése után hallgatóink előtt számos álláslehetőség áll – írja Fb-bejegyzésében Fodor Éva, a CEU rektorhelyettese. A tanszéken szerzett analitikus, kommunikációs és problémamegoldó képességüket sokfelé kamatoztathatják az ott végzettek. A megszerzett tudásra igényt tartanak nemzetközi nagyvállalatok, melyek szem előtt tartják a diverzitás „gender mainstreaming” kérdését, alapítványok és államigazgatási szervek, melyek EU-s vagy más követelményeknek igyekeznek megfelelni. A legtöbb diák továbbtanul, hiszen az interdiszciplináris „gender studies” sokféle PhD-szak elvégzésére felkészít.

A tavalyi esztendőben végzett felmérésük 398 volt diákjuk válaszai alapján készült. A végzettek 42 százaléka oktatási-kutatási területen dolgozik. Itt elsősorban PhD-hallgatókról, illetve későbbi tanárokról, kutatókról van szó. Végzett MA-s diákjaik ma számos nagy egyetemen folytatják tudományos pályájukat, így például a Princetoni Egyetemen, Berlinben, New Yorkban, Oxfordban, de Ljubljanában, Prágában vagy Tallinnban is.

A CEU gender szakán végzett diákok 22 százaléka nagyvállalatoknál helyezkedik el a magánszférában. Ezek közül néhány munkáltató példaként: Air France–KLM, Citibank, IBM, KPMG, Media Plot, The Coca-Cola Company, Genesis Healthcare, Argyll Business Centers stb. De akadnak kisvállalkozók, illetve alapítványoknál és az államigazgatásban elhelyezkedők is.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Emmi arra hivatkozva tiltaná be a gender szakot, hogy nincs rá munkaerőpiaci kereslet.

Figyelmébe ajánljuk