Hogyan lett egy svéd diáklány az Orbán-kormány ellensége?

Belpol

A Fidesznek csipkednie kell magát: a zöld álláspont egyre népszerűbb külföldön.

„16 éves beteg kisgyerek” – ezzel a nem éppen jóindulatú jelzővel illette Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Greta Thunberget a közelmúltban egy kormányinfón.

A megjegyzést azután tette a miniszter, hogy a 16 éves svéd diákaktivista előadta érzelmes beszédét a New York-i klímakonferencián, ahol a Párizsi Klímacsúcs óta először az ENSZ tagállamai – legalábbis egy részük – közösen szorgalmazták a klímaváltozás elleni fellépést.

„Nem szabadna itt állnom. Az iskolában kéne lennem, az óceán túloldalán. Mégis hozzám fordulnak reményért? Hogy merészelik? Az üres szavaikkal ellopták az álmaim, a gyerekkorom” – mondta Thunberg többek között a politikusoknak célzott beszédében. (Arról, hogy Thunberg vehemenciájából következhet-e érdemi vita, és ez ráveheti-e cselekvésre a világ döntéshozóit, itt olvashat részletesebben.)

Az Asperger-szindrómás (ami nem betegség, hanem fejlődési zavar - a szerző) tinédzser beszéde végigsüvített a nemzetközi és a hazai sajtón. Ugyan Greta Thunberg szavait nem címezte egyenesen senkinek, hanem általánosságban beszélt a világ vezetőihez, egyesek úgy tűnik magukra vették: Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke gúnyulódó Twitter-üzenetet tett közzé, illetve az ENSZ konferenciáján – ahova meglepetésszerűen érkezett, ugyanis előzőleg azt kommunikálta, hogy nem megy el – levegőnek nézte a lányt.

Greta Thunberg a pillantásával porrá zúzta Trumpot az ENSZ-klímacsúcson

Ami persze Trumpot érdekelte a legkevésbé. Egy gifen a Föld bolygó válsága. Rohamsebeséggel terjed az a gif az interneten, amelyen egyszerre látható az ENSZ klímacsúcsra megérkező Donald Trump, valamint a 16 éves klímaaktivista, Greta Thunberg. What a GIF #Greta #Trump pic.twitter.com/8PPTOVZVIi - Mathieu von Rohr (@mathieuvonrohr) 2019. szeptember 23.

De az ugyancsak nagy C02 kibocsátással és környezet-szennyezéssel vádolható Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin sem hagyta szó nélkül a történteket: azt nyilatkozta, hogy Thunberg egy kedves, de rosszul informált tinédzser.

Thunberg láthatóan jól reagált a vádakat: önironikusan beállította a Twitter-profilja bemutatkozó szövegének azt, hogy „kedves, de rosszul informált tinédzser vagyok”.

Soros itt is megbújik

A svéd diáklány beszédére érkezett reakciókat összehasonlítva kiderül: ugyan a nagyhatalmak vezetői közül többen is beszóltak neki, de egyikük sem ment el odáig, hogy „betegnek” titulálja és így próbálja diszkreditálni, amit mond. Kivéve a magyar kormány miniszterét, illetve a háttérben a fideszes médiabirodalmat. Ugyanis ott már hetek óta a legaljasabb módon osztják a jelzőket Thunbergre.

Azt tudjuk, hogy Orbán Viktor a háta közepére sem kívánja a klímaváltozás ügyét, többek között azért, mert elveszi a figyelmet a migrációellenes doktrínáról, másfelől pedig a globális felmelegedést a baloldal jobban tudta eddig tematizálni. És hát a jobboldali kormány „csak úgy” nem érthet egyet egy szocialista, liberális vagy zöld állásponttal – erről az Index írt részletesen.

Ugyanakkor a miniszterelnök nincs könnyű helyzetben, hiszen a klímaváltozást egyre több tudományos tény és mindennapi tapasztalataink támasztják alá. Ezért történhetett meg a közelmúltban, hogy a Fidesz szárnya alól kibúvó KDNP képviselői környezetvédelmi kérdésekben nyilvánultak meg, illetve egyes kormányzati szereplők (például az űrkutatási miniszteri biztos, Ferencz Orsolya) az éghajlatváltozás fontosságára hívták vel a figyelmet.

Hoppácska, a Fidesz mégiscsak beleáll a klímaügybe? A miniszteri biztos leszúrta a hitetleneket

Pedig pár napja azt mondta, a hisztérikus hangnemben beszélő „balliberális környezetvédők" csak politikai sikert akarnak. Úgy fest, a kormányoldalon nem igazán tudják, hogyan tematizálják a klímaváltozás kérdését. Az elmúlt hetek-hónapokban számos Fideszhez köthető személy - többek között Kövér László is - beszélt arról, hogy a „klímahiszti" a baloldal játékszere, amivel el akarják terelni a figyelmet a sokkal de sokkal fontosabb migráció kérdéséről.

Ettől független a kormánymédiában egyre több „zöldkommunistázó” cikk, publicisztika jelenik meg, amelyek leginkább azt akarják elhitetni, hogy Greta Thunberget a saját szülei, valamint Soros György, Barack Obama, és egyéb háttérhatalmi gonosztevők céljaik elérésére használják fel. (Lekezelő, sértő megjegyzésekből nincs hiány ezekben az írásokban.)

Nem teszi zsebre

„Van itt minden, apokalipszis, tanítás a végidőkről, megváltástan, sőt még prófétát is kreáltak a profi politikai marketingesek Greta Thunberggel. A gyülekezet kollektív áldozást végez a földgömbös transzparenseivel, valamint prédikációiban figyelmezteti az eltévelyedett nyájat, hogy közel a vég, bánja meg bűneit, fogadja el Gaia Földanyát, valamint leányát, Greta Thunberget, aki az Út, az Igazság és az Élet, aki megmenti az emberiséget, ha az megtér és teljesen bezöldül” – Megadja Gábor, 888

„A Thurnberg-szindróma alanyainak semmihez nem kell érteniük. Bár ők szó szerint senkik, és kedvenc tárgykörükről – esetünkben a klímaváltozásról – beteg kislányként, tizenhat évesen alapfogalmakat sem ismernek, vagy ha igen, korlátozottságuk révén képtelenek az anyagot önálló véleménnyé elrendezni, nem is kell olyan apróságokkal bíbelődniük, mint a megismerés. A Thurnberg-szindróma ugyanis pszichiátriai rendellenesség, de társadalmilag árad emberről emberre. A tiszteletet, a tartást és a tudást a páciens hisztériára, agresszivitásra és ostobaságra cseréli, majd háttérbiztatásra az egész emberiséget a szindróma hatása alá vonja” – Szentesi Zöldi László, 888, Demokrata (a bejegyzést azóta távolították.)

„Követeléseik közül a legérdekesebb az, hogy Nagy Britannia 2025-re érje el a 0 (azaz nulla) szén-dioxid-kibocsátást. E nagyratörő cél elérése olyan jelentéktelen mellékkörülményekkel járna, mint a közlekedés, az ipar és az élelmezés összeomlása, de ezek elhanyagolhatóak, amint az is, hogy az emiatt kitörő éhséglázadások nem lassítanák, hanem gyorsítanák a sziget lakóinak kihalását. Ez egyébként még a cikk szerzőjének is feltűnt, főleg abban az összefüggésben, hogy a nevezetes általános iskolás Greta Thunberg milyen hosszan utazott vonattal, hogy beszédeket mondjon Európa szerte. (Ő láthatóan most már nem csak péntekenként, hanem egyáltalán nem jár iskolába, ehelyett inkább beszédeket tart. Mondjuk neki nem is kell, hiszen mindent tud, neki biztosan megy majd a matek érettségi is.)” – Artisto, Pesti Srácok

 

A fideszes sajtóban a közelmúltban végigsöpört egy 1992-es felvétel, amelyen David Takayoshi Suzuki, japán származású kanadai klímaaktivista lánya, az akkor 12 éves Severn Cullis-Suzuki az ENSZ riói konferenciáján adott elő Thunbergéhez hasonló beszédet.

Az esetről maga Bayer Zsolt, a kormány első számú médiahuszára is szánt egy bejegyzést személyes blogján: „Severn Cullis-Suzukit, Thunberghez hasonlóan a saját szülei használták fel a céljaik elérése érdekében. Innen már csak egy lépés vezetett ahhoz, hogy a baloldal is megtalálja, majd pedig kihasználja Cullis-Suzuki-t, ahogy az jelenleg Thunberggel is történik” – írta Bayer.

Zöldek előre

Az biztos, hogy Greta Thunbergnek nagy hatása van a globális politikára: a New York-i klímakonferencia utolsó napjára időzített nemzetközi klímasztrájkra – amit az aktivista által alapított Fridays for Future névre keresztelt mozgalom szervezett – 7 millióan voltak kíváncsiak világszerte, Budapesten is sok ezren vonultak utcára.

Sok ezer fiatal vonult utcára a klímaváltozás miatt Budapesten

Minden eddigénél több embert vonzott a III. Globális klímasztrájk. Világszerte tüntetéseket tartottak a Greta Thunberg diákaktivista által alapított Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) névre hallgató mozgalom keretében: fiatalok ezrei vonultak az utcára, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozásra. A BKK a nap folyamán korábban bejelentette, hogy forgalomkorlátozásra lehet számítani a hömpölygő tömeg miatt.

A 24.hu a közelmúltban közölt egy kutatást, amelyből kiderül, hogy Európában és Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés a környezeti problémák iránt, illetve egyre többen tartanak a következményektől. Az Ipsos 2019-es globális vizsgálata szerint a közvélemény 37 százaléka az éghajlatváltozás, 35 százaléka a légszennyezés, 34 százaléka pedig a hulladékmennyiség kezelését gondolja a legfontosabb kérdésnek – ezek közvetett módon összekapcsolódnak, hiszen mindegyik a bolygó „elhasználódásáról” szól.

Magyarországon az uniós átlagnak megfelelően a lakosok 22 százaléka említette a klímaváltozást az Európai Unió előtt álló két legnagyobb probléma között, ami egyébként a korábbi mérésekhez képest kiugró növekedést jelez és a tagállamok között is magas értéknek számít. A felmérés szerint a környezeti problémákért a többség a vállalatokat és a kormányokat okolja, a fogyasztókat nem tartják annyira felelősnek, ami erősíti a mozgalomépítés lehetőségét.

Az elemzés leszögezi, a zöld mozgalmak minden tekintetben alkalmasnak tűnnek arra, hogy népszerűvé váljanak és tömegeknek nyújtson politikai identitást. Nem véletlen, hogy a zöldpártok az európai parlamenti, illetve számos európai ország országgyűlési választásai során felerősödtek. Ez alól Magyarország kivétel, mert az LMP pont addigra esett szét, amikorra a társadalmi feltételek kedvezőbbek lettek. Mindenesetre a kormánynak csipkednie kell magát, ha megoldást akar találni a jelenség kezelésére.

Milyen vita fakadhat azokból a sértésekből, amelyeket Greta Thunberg a politikusok fejéhez vágott?

Ide próféta kell; egy erős, éles, tiszta hang. Számos józan, a globális felmelegedés mértékének és hatásainak enyhítése mellett egyébként elkötelezett közpolitikai szakember ismerősöm elutasítóan reagált arra, amit Greta Thunberg New Yorkban mondott. Milyen megoldáshoz vezető vita tud abból fakadni, kérdezik, ha ellenfeleinket azzal vádoljuk, mint Thunberg, hogy gonoszok, hogy éretlenek, azért, mert más az álláspontjuk, mint a miénk?

Figyelmébe ajánljuk