Gulyás Gergely: Marad a családi pótlék, a 25 év alattiak, illetve a 30 éves kor alatt szülő nők szja-mentessége

  • narancs.hu
  • 2023. július 6.

Belpol

A kormányinfón Budapest "támogatásáról" és az állam által átvenni kívánt CT- és MR-vizsgálatokról is beszélt a miniszter.

Nem változik a családi adókedvezmény, a 25 év alattiak, valamint a 30 éves kor alatt szülő nők adómentessége. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva. A téma annak kapcsán vetődött fel, hogy a kormány június végén megszüntette a CSOK-ot, illetve az állami pénzek hatékony elköltésével kapcsolatban megjelent két kormányhatározat, amelyek előirányozták, hogy megszorítások jöhetnek a családtámogatások és az egészségügy finanszírozása terén. Gulyás erről később elmondta, felülvizsgálatok lehetnek és lesznek, de a "lényegét tekintve nem lesz változás".

Gulyás hozzáfűzte, az egészségügy támogatása jövőre nem változik, viszont a kormány saját magán spórol, továbbá lehetnek olyan állami beruházások, amelyek pár év késedelmet szenvednek. A CSOK-ról szólva a Kormányinfó egy későbbi részében újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy bár az a terv, hogy a CSOK minden 5000 fő alatti településen járni fog, ezzel kapcsolatban nincs egyetértés a kormányban. Mert megoldandó probléma még például az, hogy a jelenlegi vidéki CSOK-javaslat alapján olyan agglomerációs területek is benne lennének a támogatható területek között, ahol már a településnek nincs arra kapacitása, hogy többen odaköltözzenek. Gulyás a következő Kormányinfóra ígért további tájékoztatást.

Az egészségügyet illetően egy másik kérdés is elhangzott, ami a CT- és MR-vizsgálatok államosítására vonatkozott. A miniszter úgy fogalmazott, az állami kórházakban található MR-ekről és CT-kről van szó, amit az állam megvásárol, vagy kisajátít. Ezzel az a cél, hogy egyértelműen a közgyógyellátást szolgálják; ha állami tulajdonba kerülnek, az állam tudja működtetni a gépeket időkorlát nélkül, ezért a várólistáknak nem hosszabbodniuk, hanem rövidülniük kell.

Felmerült a Budapest Airport (BA) megvásárlása is a kormányinfón. Gulyás szerint az erről szóló tárgyalások folynak, de hogy az államnak ebben mekkora részesedése lesz a BA-nak, az pont a tárgyalások függvénye.

A sajtótájékoztatón több kérdés érintette Budapestet. Mint ismert, a főváros előzőleg közölte, pert indít a kormány ellen, mert idén 25, jövőre 40 milliárd forint szolidaritási adót kellene fizetnie. Budapest vezetése azt szeretné elérni, hogy a kormány ne vonhasson el a fővárostól 25 milliárd forintot. Csakhogy időközben a parlament elfogadta, hogy ha Budapest nem fizet szolidaritási adót, elvehetik a főváros állami támogatását. Az erről szóló újságírói kérdés úgy hangzott, előállhat-e olyan helyzet, hogy nem utalják a tömegközlekedésre fordítható forrásokat, illetve tárgyalnának-e Karácsony Gergellyel. Gulyás válasza: ha a főváros tartozik az államnak és fordítva, akkor a kettőt egybe kell vezetni, és a támogatásokat e szerint kell utalni. Mint mondta, eddig sem zárkózott el a kormány az egyeztetéstől a fővárossal, de ha valamiben megállapodnak, akkor elvárják, hogy Budapest vezetése azt tartsa is be. Egy másik, ehhez kapcsolódó kérdés kapcsán a miniszter megjegyezte, el kellene gondolkodni a Fővárosi Közgyűlésnek azon, hogy új csődgondnokot keressen a főváros élére.

Az Árpád hídi halálos baleset is előkerült a kormányinfón. Gulyás szerint a főpolgármester a gyorshajtás ügyében a kormányt próbálja megvádolni, miközben a kormány már évekkel ezelőtt kezdeményezte traffipaxok telepítését bizonyos utakra (ferihegyi gyorsforgalmi, Weiss Manfréd út stb.), de a főváros részéről semmi nem történt. Eleve kérdés, mennyire etikus egy halálos balesetet politikai célokra használni – fogalmazott a miniszter, aki egy másik, Karácsony Gergelyt érintő kérdés kapcsán megjegyezte, alappal feltételezhető, hogy a főpolgármester 99 Mozgalom nevű szervezete esetében nem tartották be a joszabályokat, ezért tisztázni kell a történteket.

Ezenkívül a kormányinfó első felében Gulyás részéről volt brüsszelezés, migránsozás, migránsgettózás, de bedobta azt az új kormányzati lózungot, hogy Brüsszel Ukrajna támogatására fordtotta a magyarok pénzét.

Az újságírói kérdésekre válaszolva többek között azt mondta el, hogy

  • Varga Judit 2019-ben is legszívesebben európai parlamenti képviselő lett volna, de amikor miniszter lett, akkor is azt mondta, hogy legkésőbb 2024-ben az európai parlamentbe távozik.
  • Orbán Viktor "egyértelműen augusztusban" megy idén szabadságra.
  • Álhírnek minősítette, hogy 30-40 százalékkal esne vissza idén a Balatonon a forgalom. Szerinte hogyha van is visszaesés, az nagyon minimális. A miniszter szerint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke tévedett, amikor a fenti adatokról beszélt. Gulyás úgy véli, ha ez lenne a helyzet, az borzalmas hatással lenne a turisztikai szektorral, "de ez nincs így".
  • Az autópálya-matricák árai legfeljebb az idei éves infláció mértékével emelkedhetnek. Egynaposat pedig nem is akarnak bevezetni, bár az unió kötelezően előírja azt jövő év március 1-től.
  • "Minden össznépi jóslással kapcsolatban jobb, ha megvárjuk mi fog történni" –mondta a miniszter a tanárok tömeges felmondását firtatva. Szerinte a többség a pályán szeretne maradni, hisz' látják, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az alacsony béreken javítsanak. Szerinte a pedagógusok többségének nincsen semmilyen problémája az új törvénnyel kapcsolatban.
  • Jó eséllyel 2030-ra elkészülhet a két új paksi blokk. Szijjártó Péter arról tájékoztatta a kormányt, hogy a paksi beruházásnál megkezdődött az úgynevezett résfalazás.
  • Állítólag nagyon kedvező áron jutott a kormány Brüsszelben egy épülethez, de Gulyás nem tudta megmondani, mennyiért – természetesen a központi költségvetésből állták.
  • Gulyás kijelentette: Magyarország nem fogja blokkolni Svédország NATO-csatlakozását.
  • Közlése szerint a Máltai Szeretetszolgálat vette fel a kapcsolatot az Orosz Ortodox Egyházzal annak érdekében, hogy a kárpátaljai hadifoglyokat szállíthassanak Magyarországra. Részleteket a két fél közötti egyeztetésről nem mondott, csak annyit, hogy minden a magyar kormány jóváhagyásával történt.
  • Arról, hogy Bóka János uniós ügyekért felelős miniszternek milyen új határidőt szab a kormány arra, hogy az EU-s pénzeket elhozza, Gulyás azt mondta, hogy nem szabtak neki határidőt, mivel mindent Brüsszelen múlik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk