Gulyás szerint nem kizárt, hogy külföldről beavatkoznak a választásba, de nincs gond, "edzettek vagyunk"

  • narancs.hu
  • 2022. február 9.

Belpol

Az igazi nagy kérdés, hogy lesz-e Orbán-Gyurcsány vita.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tartja kizártnak, hogy külföldről beavatkoznak az áprilisi országgyűlési választás kimenetelébe, ám szerinte ennek nem lenne döntő jelentősége, "hiszen edzettek vagyunk már". Gulyás Gergely erről a Demokrata című hetilap legfrissebb számában megjelent interjúban beszélt.

Azt néhány napja derült ki, hogy 218 megfigyelő jön az EBESZ-től a választásokra, ilyen teljes körű missziót eddig az uniós tagállamok közül csak Bulgáriába küldött a szervezet. Akkor az EUrologus nyomán megírtuk, hogy januárban a magyar kormány meghívására igényfelmérő misszió érkezett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől. A küldöttség tanulmányozta a választásokról szóló jogszabályokat, a lebonyolító intézményeket, tárgyalt kormánypárti és ellenzéki érintettekkel. Arra jutott, hogy nem elég csak a választások idején megfigyelni, mi történik, hanem már előtte egy hónappal elkezdődik a misszió munkája.

Ezért 18 úgynevezett hosszú távú megfigyelő jön Magyarországra, majd április 3-a előtt néhány nappal érkezik 200 további EBESZ-munkatárs, ők a választások ideje alatt és utána néhány napig tájékozódnak.

Gulyás azt is közölte az interjúban, hogy nem lát rá esélyt, hogy lesz miniszterelnök-jelölti vita, hiszen "ha valaki objektívan megnézi a mögöttünk hagyott három hónap eseményeit, akkor nincs olyan érzése, hogy a baloldal vezetője Márki-Zay Péter lenne". Szerinte ugyanis a miniszterelnök-jelöltnek az ötletei csak akkor válnak valóra, ha Gyurcsány Ferenc jóváhagyja őket. Mint mondta, "aligha érdemes olyasvalakivel vitatkozni, aki összevissza beszél, és még egy esetleges győzelem esetén sem dönthet érdemben az ország sorsáról".

Arról, hogy Gyurcsány Ferenccel vitatkozna-e a miniszterelnök, úgy nyilatkozott: "várjuk meg, hogy érkezik-e megkeresés a baloldal első embere részéről".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

    

 

Figyelmébe ajánljuk