A DK október 23-án

Gyurcsány Bajnait támogatja

  • narancs.hu
  • 2012. október 23.

Belpol

Gyurcsány Ferenc a szépen megtelt Egyetem téren, az egyéves szülinapját ünneplő DK rendezvényén bejelentette, hogy Bajnai Gordon jelölését támogatja az új köztársaság miniszterelnöki posztjára. A kötelességtudó tudósító leginkább az ehhez a magasztos pillanathoz vezető, emberpróbálóan hosszú felvezetés miatt panaszkodhat. Az egyórás bemelegítés felszólalói kínosan kerülték a gondolatokra utaló magatartást, helyette a nagyjából percenként elhangzó „demokrácia” szó álmosító monotóniája uralta a szónoklatokat, amelyeket ugyanakkor hatásosan szakítottak meg a hangosítás mennydörgésszerű hibái.


Fotó: Németh Dániel

Nem mintha hiányoztak volna a nagy szavak, de a közönségen is az érződött, hogy ezek a két éve hallgatott frázisok már nem elegek a lelkesedéshez. Vitányi Iván örökös tiszteletbeli elnök például szimpatikusan érzelmes szónoklatában leszögezte, hogy a mostani „turulokratikus autokrácia” – a politikai szónokok felettébb vonzódnak a nyelvújításhoz – rosszabb, mint Horthy, Rákosi és Kádár rendszere volt. Nem fejtette ki, miért, pedig szép kihívás lett volna. Elmondta, két dologra van szükség: fel kell készülni, és össze kell fogni. Ennél konkrétabb javaslatokat később sem hallottunk.

A tömeg szélén ácsorgó harmincas rendőrök bizton sorolhatók a legfiatalabb jelenlévők közé. Mikor két nevetgélő kamasz kihajolt egy ablakon, nem lehetett nem arra gondolni, vajon mennyire érezhetik közel magukhoz azt, ami az ablakuk előtt zajlik. Éppen Búzás Huba olvasta fel versét: a magyar nép vérzivataros évszázadaiban tapicskoló dilettáns nagyköltemény hosszú volt, és nagyrészt konkrétan értelmezhetetlen. A másik művészeti színesítés Bornai Tibor zeneszerző nevéhez fűződik, aki melankolikus zengeményben zongorázta végig az itthon maradás tragikus szépségét ’56-ban és napjainkban.

’56-ról minden felszólaló megemlékezett, a személyes élményeken túl kivétel nélkül közhelyesen. Aztán végre jött Gyurcsány, aki profi szónoknak bizonyult, és vitathatatlanul maga mögött tudhatta a jelenlévők rajongó támogatását. Kimondta: itt és most nem ’56 az igazi kérdés, hanem 2014. Bejelentette, hogy ismerteti a teendőket, majd úgy is tett, mintha mondana valamit. Ez lenne a menetrend:

1. Összefogás

2. Programalkotás, melynek részei

a) a köztársaság, az emberi méltóság stb. helyreállítása

b) gazdasági váltás, ami azt jelenti, hogy mást kell csinálni, mint Orbán

c) szociális váltás, ami azt jelenti, hogy mást kell csinálni, mint Orbán

d) külpolitikai váltás, ami azt jelenti, hogy a Kelettel is kell barátkozni, de főleg a Nyugattal

3. Új vezetőt kell találni az összefogásnak

Ez a vezető pedig Bajnai legyen, mondta, és a közönség lelkesen üdvözölte a hírt. A többi pontban tehát semmi érdemi nem hangzott el, azt leszámítva, hogy a DK támogatja az Európai Egyesült Államok létrejöttét.


Fotó: Németh Dániel

Most is hazudsz! – ordította valaki az addig kifejezetten nyugodt hangulatú tüntetésen, majd a Himnusz után a beszólástól felzaklatott tömeg – hivatalos felszólítás nélkül – átvonult a szomszédos Milla-tüntetésre.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?