Gyurcsány üzent a Fidesznek: „Nem mehettek el a szomszéd utcáig, hogy ne köpjenek le benneteket”

  • narancs.hu
  • 2018. október 23.

Belpol

Ellenzékből képviselni ezt az országot ma nem könnyű, embertelen diktatúra uralkodik felettünk – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Tizenhét-tizennyolc éve vagyok bent a magyar politikában, nem rövid idő – kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc október 23-án. Szerinte ebben az időszakban a legbölcsebb döntése az volt, hogy 2011-ben megalakította a Demokratikus Koalíciót. Azonnal hozzátette, sokan megkérdezhetik, miért gondolja így, ha a legutóbbi választáson csak 310 ezer ember támogatta.

A volt miniszterelnök a Facebookon közvetítette a saját ünnepi beszédét, amit Orbán Viktor kormányfő beszédével egy időben tartott volna, de végül Schmidt Máriával beszélt egyszerre (az összellenzéki tüntetés pedig háromnegyed órával később kezdődött).

A fenti kérdést így válaszolta meg: tisztességes, erkölcsös közösséget akart létrehozni, ami ugyan nem egyik évről a másikra, de hosszú távon akár meg is szerezheti az emberek bizalmát. Majd azt mondta, ennek a politikai erkölcsösségnek az alapja az „egyenes beszéd”, mert a DK azt mondja, „ilyen Magyarországot, világot, Budapestet szeretne”, és ettől nem távolodik el, nem ingadozik, nem tesz engedményeket.

Szerinte amit a DK gondol az országról, nem egyezik mindenki ízlésével, de el tudja fogadni, hogy vannak vele szemben álló, vele vitatkozó vetélytársak, sőt, szerinte a pártja kívánja, hogy legyenek olyanok, akikkel nem ért egyet. „Szabadelvű, európai” – így jellemezte a saját szervezetét.

Az illiberális demokráciáról

Ezt követően röviden elemezte az ellenzék tevékenységét a választások óta eltelt időszakban. Szerinte ez az egyetlen párt, ahol belül nincsenek „emésztő” viták, mert a „közös hit” nem szorul korrekcióra. Őszinték, ugyanazt képviselik szerinte, így aztán nem is kell manőverezni.

Ezt követően arról beszélt, hogy nincs illiberális demokrácia, mert az nem demokrácia. Mert a liberalizmus szerinte az, hogy az emberek azzá válhatnak – ha van bennük szorgalom és dolgoznak –, akivé válni szeretnének. Majd az Európai Unió jelentőségéről is beszélt, amelytől szerinte nem szabad elzárkózni, bezárkózni.

false

 

„Én nem mondom, hogy próbálunk állni, mint a cövek, de kiállunk az elveinkért, nem hajoltunk meg semmilyen elvárás előtt” – utalt G. Fodor Gábor kormánypárti politológus híres mondatára Gyurcsány.

Kitért arra is, hogy Semjén Zsolt felvetette: a határon túl élő, nem EU-polgár magyarok kapjanak szavazati jogot. Szerinte bátran ki kell mondani, hogy ezt nem szabad támogatni, mert nem tagjai ennek a politikai közösségnek. Szerinte a Magyarországon élő 8 milliónyi választópolgárnak kell eldöntenie, ki képviselje az országot az Európai Unióban.

Zavaros elemek a beszédben

Ellenzékből képviselni ezt az országot ma nem könnyű, embertelen diktatúra uralkodik felettünk – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Szerinte Magyarországon megszűnt a parlamenti demokrácia, a dialógusra épülő demokrácia – igaz, fél perccel ezelőtt arról beszélt, milyen jó, hogy végre ebben a ciklusban van frakciója a DK-nak a parlamentben.

Azt mondta, azért van értelme a parlamentben ülni, mert készülni kell egy új, demokratikus világ eljövetelére, ami nemsokára bekövetkezik.

Arról is beszélt, hogy megérti, akik nosztalgiát éreznek a Nagy Imrét kivégző Kádár Jánossal, hiszen a Kádár-kor sokaknak felemelkedést, jó életet biztosított, de ő mégis Nagy oldalán áll, a politikai erkölcsösség oldalán. Mert szerinte Nagy dönthetett volna úgy is, hogy elismeri Kádárt, és akkor megússza a kivégzést, de nem tette.

„Sokféleképpen lehet ellenállni”

Reagált az utóbbi időben az ellenzéki oldalon elhangzott vélekedésekre is – szerinte nem lehet kicsit vagy nagyon távol állni a Fidesztől, csak szemben állni vele. (Ilyen kérdést vetett fel az LMP-ből például Ungár Péter, igaz, október 23-i beszédében Gyurcsány hozzátette: ő nem reagált senkire, csak kifejtette a véleményét.)

Gyurcsány szerint nem szabad csüggedni, mert október elején 1956-ban senki sem számított arra, hogy jön majd 23-a. Ugyanakkor figyelmeztette a párt tagságát: nem szabad erőszakhoz nyúlni, még ha sokan feszültek: „a vér dráma, tragédia”. „Sokféleképpen lehet ellenállni” – mondta a volt miniszterelnök.

Éppen ezért szerinte nincs más út, mint szerveződni – mondta a DK elnöke. Mert szerinte a nép végül mégis igazságot fog tenni, és akkor „jaj lesz nektek, nem kicsit, nagyon” – üzente a Fidesznek. „Megvetés és utálat fog benneteket körülvenni. (…) Nem mehettek el a szomszéd utcáig, hogy ne köpjenek le benneteket, ez lesz az igazi büntetésetek” – szerinte ez vár majd a fideszesekre, ez lesz az igazi elégtétel.

Figyelmébe ajánljuk