Politikusmentes tüntetést akarnak

Gyurcsányék egyedül

  • narancs.hu
  • 2011. december 29.

Belpol

Társak nélkül maradt a Demokratikus Koalíció azon álláspontjával, hogy politikusok is szólaljanak fel az új Alkotmány érvénybe lépése ellen tiltakozó tüntetésen. A Szolidaritás Mozgalom, a részt vevő civil szervezetek és a demokratikus ellenzéki pártok képviselői péntek reggel találkoznak, hogy tisztázzák a január 2-ai tüntetés részleteit.

Ellenzéki oldalon és a civil szervezetek körében egyaránt kiverte a biztosítékot, hogy az új Alkotmány megszületésének tiszteletére – érvénybe lépése másnapján, január 2-án – gálaestet tart a kormány az operaházban. Ma végül – három órán keresztül tartó egyeztetés után – két magánszemély (Székely Tamás, a Szolidaritás Mozgalom, illetve Kopiás Attila, a Börtön Helyett Lakhatás Hálózat tagja) adott be területfoglalási engedélyt az Opera előtti demonstrációhoz.

Az érdemi egyeztetések már tegnap, a közmédiában uralkodó állapotokkal szemben tartott Kunigunda utcai tüntetésen megkezdődtek, ahol több LMP-s képviselő mellett szocialisták, illetve a Szolidaritás Mozgalom vezetői is megjelentek. Karácsony Gergely, a zöldek frakcióvezető-helyettese ma azt mondta lapunknak, hogy más parlamenti pártokkal nem szeretnének színpadra állni, de a tüntetők soraiban ott lesznek és támogatóikat is erre biztatják. A Szolidaritás Mozgalom nevében nyilatkozó Székely Sándor szerint tegnap lényegében megegyezés született: minden politikai párt támogathatja a rendezvényt, de a színpadon hivatásos politikus nem mond beszédet.


Fotó: Narancs

Mára azonban megkeveredtek a kártyák. A délelőtti rendőrségi egyeztetésen csak egy politikus, Vadai Ágnes (Demokratikus Koalíció – DK) vett részt, sem az LMP, sem az MSZP nem képviseltette magát. A szocialisták távolmaradása meglepő, hiszen elsőként épp Lukács Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes dobta be a tüntetés ötletét a parlamentben. (Lukács Zoltánt nem értük el telefonon, más, lapunknak nyilatkozó MSZP-képviselő pedig nem tudott az egyeztetésről. A narancs.hu információi szerint a sajtóban megjelentekkel ellentétben az MSZP végül nem is juttatta el területfoglalási engedélyre vonatkozó igényét a hatóságnak.)

A mai egyeztetésen megjelenő civil szervezetek és a Szolidaritás Mozgalom, illetve a DK képviselője végül abban egyeztek meg, hogy két magánszemély adjon be kérelmet, a demonstráció menetéről, formájáról pedig később hoznak döntést. Kérdésünkre Vadai Ágnes ezt annyival egészítette ki, hogy egyezségre jutottak a Szolidaritás, illetve a civil szervezetek képviselőivel, és politikusok is felszólalnak majd a hétfői tüntetésen. Ezzel szemben Székely Tamás szerint erről nem született végleges megállapodás. „Azt szeretnénk, hogy kezdődjön el egy közös gondolkodás a jövőről, és legyünk minél többen. Ha beszélnek pártok képviselői, akkor beszéljenek mind, ha nem beszélnek mind, akkor viszont inkább senki ne beszéljen” – mondta.

Ma késő délutánra kikristályosodtak az álláspontok, és a jelek szerint egyre kisebb a jelentősége annak, hogy vajon mi is hangzott el a délelőtti egyeztetésen. Az LMP nevében Szél Bernadett szóvivő arról tájékoztatott, hogy a zöld párt részt vesz a tiltakozó demonstráción, ám politikusaik nem szólalnak fel, és ezt várják a többi párt politikusaitól is. Mesterházy Attila MSZP-elnök is elismerte: megkeresték őket a Szolidaritás Mozgalom képviselői, akik felajánlották a rendezvény szervezését, illetve kérték, hogy pártpolitikusok helyett kizárólag közéleti személyiségek, illetve civilek szólaljanak fel. „Átadjuk a terepet” – mondta a sajtó képviselői előtt a szocialista pártelnök, megerősítve, hogy pártja képviselői elmennek a rendezvényre, de nem szólalnak fel. Székely Tamás kérdésünkre annyit fűzött hozzá Mesterházy szavaihoz, hogy „a legfontosabb, hogy egység legyen, ne konfliktus”.

Az MSZP és az LMP lépése politikailag teljesen racionális: mindkét pártnak érdeke, hogy létrejöjjön egy komoly demonstráció, de a színpadon egyikük sem közösködne Gyurcsánnyal. Hiszen ez az egész vita minden kétséget kizáróan az exkormányfő személyéről szól. S jelen helyzetben Gyurcsányéknak nem marad más, mint a meghátrálás – különben ők tűnnek az összefogás kerékkötőjének.

Figyelmébe ajánljuk