„Olyan szörnyeteggel szemben, mint a Fidesz, csak szoros együttműködésben tudunk sikeresek lenni”

  • narancs.hu
  • 2020. november 12.

Belpol

Szövetséget köt a Momentum Mozgalom Hadházy Ákossal, Szél Bernadettel és Szabó Szabolccsal.

Csütörtökön, a Parlament előtt tartott közös sajtótájékoztatón jelentette be a három független országgyűlési képviselő és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, hogy együttműködnek a jövőben.

Fekete-Győr András azt mondta, Szél Bernadettre, Hadházy Ákosra és Szabó Szabolcsra (a Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség országgyűlési képviselőire) tisztelettel tekint, a velük való együttműködés a „rabszolgatörvény” elleni tüntetésekkel kezdődött, ami az európai parlamenti választások kampányában folytatódott, most nyáron pedig együtt gyűjtötték a nemzeti konzultációs íveket. Most azon vannak, hogy ne csak szövetséget építsenek, hanem szövetséget kössenek – a lehetséges együttműködésről már szerdán beszámolt a hvg.hu.

Ennek célja, hogy a Momentum (ami szerinte az elmúlt 30 év legsikeresebb parlamenten kívüli politikai mozgalma) a parlamenten belül is érvényesíteni tudja az akaratát, együtt dolgoznak majd azon, hogy lebontsák az Orbán-rezsimet. A mostani szövetség nem szól arról, hogy milyen szerepet szánnak majd 2022-ben a három politikusnak az ellenzéken belül, ha viszont időközben erről döntés születik, akkor azt tudatják a nyilvánossággal. „Arra van szüksége az ellenzéknek, hogy minél egységesebbé váljon” – mondta.

Szabó Szabolcs elmondta, az elmúlt napok megbeszélései alapján döntöttek úgy, hogy szorosabbá fűzik a Momentummal az együttműködésüket, stratégiai megállapodást kötnek. Az a céljuk, hogy normális, élhető, működő Magyarországot hozzanak létre.

Hadházy Ákos, mint mondta, mindig meg van döbbenve azon, hogy magányos harcosnak tekintenek rájuk, miközben a politikusok legfőbb szövetségesei az emberek. Az ellenzéki politikusok között sok „jó harcostárs van”, szerinte a Momentum az a párt, amelyik megértette, hogy a korrupció megfékezéséről nem elég beszélni. Tettekkel kell bizonyítani, hogy egy kormányváltás esetén nem csak a szereplők változnak, hanem teljesen másképpen cselekednek.

Szél Bernadett elmondta, nem szokott sok sajtótájékoztatót tartani, mert ahol nincs demokrácia, ott a politikusoknak sokkal inkább tettekben kell bizonyítani. „Olyan szörnyeteggel szemben, mint a Fidesz, csak nagyon szoros együttműködésben tudunk sikeresek lenni”.

A sajtótájékoztatón Fekete-Győr András kitért még arra: „Orbán Viktor azt ígérte, mindenkit meg fognak gyógyítani. Mi, magyarok minden nap félve nézzük meg a hírportálok adatait, félve nézzük azt a számot, ami a halálos eseteket mutatja. Ez a mai napon 2784. Ennyi embert nem sikerült az Orbán-kormánynak megmenteni” – mondta a Momentum elnöke.

Leszögezte, nem a kormány felelőssége minden haláleset, de elmulasztották a második hullámra való felkészülést azzal, hogy „végigjachtozták az Adriát a nyáron”. Szerinte káoszkormányzás zajlik; Orbán Viktor nem kormányoz, hanem hatalmi politizálást folytat. Ezekben az időkben pedig az együttműködés minden eddiginél sokkal fontosabbá válik, utalt a független képviselőkkel kötött és most bejelentett szövetségre.

Figyelmébe ajánljuk