Indítványozzák a Közszolgálati Kuratóriumban az MTVA-hangfelvételek vizsgálatát

  • narancs.hu
  • 2020. november 13.

Belpol

A kuratórium három tagja terjesztette elő a vizsgálati kérelmet és a Médiatanács eljárásának kezdeményezését a "a közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségének elvesztését dokumentáló információk" ügyében.

November 12-én a Szabad Európa cikke írta meg egy a birtokukba került hangfelvétel alapján, hogy a köztévénél kimondták: a kampányban a kormányt kell támogatni, akinek pedig ez nem tetszik, az adja be a felmondását.

Az ügyben csütörtök késő este a Közszolgálati Közalapítvány Kuratórium több tagja közös előterjesztést nyújtott be, hogy a szervezet vegye napirendre "a közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségének elvesztését dokumentáló információk" ügyét a következő, novemberi ülésükön.

Az előterjesztésben a tagok emlékeztetnek: a Közszolgálati Közalapítvány Kuratórium törvénbyne meghatározott feladata, hogy

A Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma számára a médiatörvény rögzíti, hogy feladata a közszolgálati média- és hírszolgáltatás biztosítása, függetlenségének védelme; a közszolgálati médiaszolgáltatás ellenőrzése, közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségének védelmezése. Emellett kiemelik, hogy "amennyiben a közszolgálati médiaszolgáltató megítélése szerint a közszolgálati médiaszolgáltatás céljainak elérését súlyosan sértő vagy veszélyeztető magatartást tanúsít, a Médiatanács eljárását kezdeményezheti".

Az előterjesztésben azt írják, hogy az MTVA szerkesztőségeiben végzett munka meghatározó jelentőségű a közszolgálati médiaszolgáltatás törvényes működésének megőrzése tekintetében.

"Az elhangzottak felvetik az alapos gyanúját annak, hogy az MTVA súlyosan veszélyezteti a közszolgálati médiaszolgáltató törvényben előírt függetlenségét. Ha a műsorfolyamot figyelve eddig nem lett volna világos, fentiek – és a cikk további közlései – azt dokumentálják, hogy a közszolgálatiság ellenében a hatalom szolgálata zajlik a köztévében, amire durva fenyegetésekkel kényszerítik az MTVA munkatársait" - írják.

Az előterjesztésben hangsúlyozzák, hogy az említett okok miatt a Közszolgálati Kuratóriumnak elkerülhetetlen kötelessége és felelőssége napirendjére venni az ügyet, majd a Médiatanács eljárását kezdeményezni "a drámai helyzet kivizsgálása és orvoslása érdekében".

Szabad Európa: hangfelvétel bizonyítja, hogy a köztévénél a kormányt kell a kampányban támogatni

Akinek pedig ez nem tetszik, az adja be a felmondását! A köztévénél kimondták: a kampányban a kormányt kell támogatni, akinek pedig ez nem tetszik, az adja be a felmondását - írja a Szabad Európa a birtokába került hangfelvétel alapján. A hangfelvételen Bende Balázs, az MTVA egyik vezető szerkesztője nyíltan beszél arról, mik a politikai elvárások az intézményben.

Figyelmébe ajánljuk