Halálos baleset után az úttestet javasolják a kerékpárút helyett

  • narancs.hu
  • 2021.07.10 18:10

Belpol

A Szegedbicaj közösség akkor is tiltakozott, amikor a magyar-szerb határon átvezető bicikliút elkészült.

„Ez a kerékpárút jelenleg nem biztonságos, nem szolgálja a közlekedőket, egy ostoba, és drága hiba volt így megépíteni. Jelen állapotában nem lenne szabad járműforgalomra használni, le kéne zárni. A bicajosoknak azt javasoljuk, hogy NE HASZNÁLJÁK a szabálytalan, veszélyes bicajutat, hanem menjenek az egyenes, jó állapotú, és prímán megvilágított úttesten!” – olvasható a Szegedbicaj nevű Facebook-közösség július 8-i bejegyzésében, amely egy halálos kerékpáros baleset tanulságait összegzi a kerékpározók szemszögéből. 

A Szeged és a vajdasági Törökkanizsa belvárosát összekötő, Szeged-Szőregen,  Tiszaszigeten és Újszentivánon is áthaladó kerékpárútról van szó, amely 2012 őszére készült el. A szőregi szakaszon július 4-én, vasárnap éjjel fél kettő előtt egy kerékpáros az egyik kanyarban fának ütközött és meghalt. 

A Szegedbicaj bejegyzése szerint tudni lehetett, hogy ezen a helyen baleset következik be, mert ez a kerékpárút „egy rossz vicc, amin a helybéliek sem nevetnek, de a helyismerettel nem rendelkezők pláne nem”.

A közösség a kerékpárút elkészültekor felsorolta az észrevételeit. Most rekonstruálta, mi történhetett. Eszerint a biciklis Szeged felé haladhatott, és ahogy egy kanyarban kikerülte az útjába kerülő villanyoszlopot,  ráhajthatott egy szegélykősorra, emiatt elveszíthette uralmát a bicikli felett, így csapódhatott a fának.

A bejegyzést több mint százötvenen osztották meg, más csoportokban is. Egy hozzászóló azt írja, hogy olyan lámpát kell használni, ami tisztességesen megvilágítja az utat a jármű előtt. A Szegedbicaj válasza szerint kipróbálták erős biciklilámpával is azt az útszakaszt, és az a meredek padka „csak az utolsó pillanatban jelent meg a fénykörben, itt 20 km/h-nál már semmi esély elkerülni a balesetet. Azt se feledd, hogy ilyenkor nem csak mereven az előtte lévő utat nézi az ember, hanem a villanyoszlopot, amit kikerül, a körülötte lévő forgalmat, kisebb történések vonhatják magukra a figyelmét, egy kikanyarodó autó, egy felbőgő motor, egy nyiló kapu stb.”

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.