Hatalmas a baj: a maradék orvos is felmondhat a Honvédkórház sürgősségijén, összeomolhat az osztály

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 2.

Belpol

Mostantól a jó kormányzati hátszéllel rendelkező Burány Béla vezetheti az osztályt. Az eddig kitartó orvosok is távozhatnak.

A Honvédkórház sürgősségi osztályáról ír a 444.hu, miután pénteken kiderült, hogy Zacher Gábor, az osztályt eddig vezető főorvos beadta a felmondását. Zacher szerint az osztályon nincsenek meg a személyi és műszaki feltételek a munkavégzéshez.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke is megerősítette: hamar megoldást kell találni, mert több száz orvos hiányzik a sürgősségikről

Hiába tagad a kormány, nagy a baj. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az RTL Klub Híradójának erősítette meg, hogy a szervezet és saját tapasztalata szerint is gyorsan megoldást kell találni, mert a sürgősségiken dolgozó orvosok annyira leterheltek, hogy folyamatosan hagyják el a pályát. Több száz orvos hiányzik a sürgősségi osztályokról.

A portál beszélt az osztályon dolgozó orvossal, aki azt mondta, hogy eddig az ott dolgozók feje felett döntöttek a fontos kérdésekben, a véleményüket nem kérték ki. „Feleannyit keresek, mint bármelyik másik sürgősségin egy hasonló beosztásban lévő orvos. Csak a hivatás tart itt, nagyon szeretem ezt az osztályt, ez az életem” – mondta az orvos.

Az osztályon jelenleg négy szakorvos látja el a feladatokat, az optimális létszám 10 fő lenne. A személyzet, ápolókkal, adminisztrátorokkal együtt most 150 fős, de legalább 200 főre lenne szükségük, hogy a napi 200 sürgősségis beteget ellássák. Jól mutatja a helyzetet, hogy a név nélkül nyilatkozó orvos szerint tavaly hónapokon keresztül nem kaptak az orvosok sürgősségi pótlékot egy adminisztrációs hiba miatt, idén nyáron pedig a nővérek fizetései késtek.

Az orvos szerint Zacher felmondásával igazából az osztályon dolgozó szakemberek járnak rosszul, mert így „egyszerűen működésképtelenné válik a sürgősségi osztály”. A szabadságokat nem lehet majd kivenni, helyettesítés pedig aligha megoldható, mert a sürgősségire nem lehet embert találni. Az viszont már tudható, hogy a sürgősségi új vezetője Burány Béla lesz (bár ezt a Honvédkórház vezetése egyelőre nem erősítette meg), akiről nincsenek jó véleménnyel az osztályon. A jó kormányzati hátszéllel rendelkező Burány már vezette a kórház sürgősségijét, 2013-ban távozott az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) élére – onnan azonban 2015-ben menesztették, mert elégedetlenek voltak a munkájával.

A 444.hu szerint az osztályon nem értik, miért nem az évek óta a sürgősségin praktizáló szakorvosok valamelyikét nevezik ki vezetőnek. A portál forrása szerint ha valóban Burány lesz az osztályvezető, a maradék négy orvos sem fog kitartani.

Figyelmébe ajánljuk