Hatalmas átalakítások a Corvinuson, megszüntetik a karokat

  • narancs.hu
  • 2019. november 26.

Belpol

Az oktatók szerint az új vezetés úgy viselkedik, mintha az egyetem egy vállalat volna.

Drasztikus szervezeti átalakításokra készülnek a Budapesti Corvinus Egyetemnél, értesült a Népszava. Ahogy arról mi is hírt adtunk, az egyetem nyáron alakult át alapítványi fenntartású magánegyetemmé. Az új vezetés a hírek szerint februártól megszünteti az összes, így a gazdálkodási, a társadalomtudományi és a nemzetközi kapcsolatok, valamint a közgazdaság-tudományi kart is. Ezek helyét 11, jelenleg is működő intézet veszi majd át, melyek közül 6 üzleti, 3 közgazdasági, 2 pedig társadalomtudományi profilú lesz a tervek szerint.

A kormány odaültet öt embert a Corvinus fölé, akiket senki nem tud majd leváltani

Júliustól magánegyetem lesz Corvinus, de vannak kérdőjelek az átalakulás körül. Július 1-től a Budapesti Corvinus Egyetem, az ország első számú gazdasági képzőhelye magánegyetemként, alapítványi fenntartásban működik tovább. Eddig annyit lehetett tudni az átalakulástól, hogy az egyetemen szabadabb gazdálkodást és magasabb minőséget várnak tőle.

A Népszava szerint mindennek az oktatók nem igazán örülnek, mert vélhetően ezután még kevesebb beleszólásuk lesz az intézmény költségvetésébe vagy az ott működő szakokba. Toronyai Gábor, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének Corvinuson működő bizottságának vezetője szerint kérdéses, törvényesen volt-e a szenátus döntése nélkül az egyetem szervezeti és működési szabályzatának átírása, ami jogalapot teremtett a karok megszüntetésére.

A Corvinuson dolgozók azt is kifogásolták, hogy nem tájékoztatták őket időben a változásokról. "Az új vezetés úgy irányítja a Corvinust, mintha az egy vállalat lenne. Az alapítvány kuratóriuma úgy viselkedik, mint egy igazgatótanács és elvárják, hogy a döntéseik mindenfajta konzultáció nélkül megvalósuljanak. Csakhogy ez nem egy vállalat, ez egy egyetem" - nyilatkozta egy oktató a lapnak.

Nemrég derült ki, hogy a Corvinus mintájára szabnák át a győri egyetemet is - az átalakítás azonban még a budapesti intézménynél is rengeteg kérdést felvet. Nem tudni például azt sem, közalkalmazotti jogviszony megszűnése után milyen védettségek és juttatások illetik meg a dolgozókat.

Az egyetem vezetése szerint az átalakításokkal külföldi mintát vesznek át, hasonlóan működnek ugyanis a Corvinust is soraiban tudó Community of European Management Schools (CEMS) intézményei. Szerintük a változtatásokkal megszűnnek a felesleges párhuzamosságok, például a külön kari tanulmányi osztályok, így ösztönzik például az egyetemen belüli együttműködés is. Az átalakítások nem befolyásolják viszont a 2020-as felvételit, arra a korábbi feltételek érvényesek.


Figyelmébe ajánljuk