Háziorvosokra bíznák az időpontfoglalást a nem beutalóköteles szakrendeléseknél

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 10.

Belpol

Az orvosok attól tartanak, hogy kezelhetetlen lesz a helyzet. 

Jövő év márciusától a nembeutaló köteles szakrendelésekre is a háziorvosok foglalhatnának időpontot a pácienseiknek, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy ha például a bőrgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai, szemészeti rendelésre indulna valaki, akkor előbb fel kell keresnie a háziorvosát, aki az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) keresne számára megfelelő szakrendelést és foglalna arra időpontot. Ezt eddig a betegek közvetlenül a szakrendelőkben – időpontot kértek vagy csak besétáltak oda - maguk oldották meg – írja a Népszava. A szakrendelők 1000 helyszínen évente 50-60 millió alkalommal fogadnak beteget, ebből 30-40 millióra a háziorvosok írnak a beutalót. A többire vagy maga a szakrendelő hívja vissza kontrollra a betegeket vagy maga a páciens érkezik beutaló nélkül.

A MedicalOnline kedden arról írt, hogy az alapellátók tiltakoznak a tervezetben leírtak ellen és aláírásokat is gyűjtenek. Kedd délutánig a háziorvosok több mint egyharmada írta alá azt a beadványt, amelyet a Belügyminisztériumnak kívánnak eljuttatni a hétvégén.

A napilapnak nyilatkozó háziorvosok szinte mindegyike arról beszélt, hogy ha a nyakukba ömlik az összes időpontfoglalás, az kezelhetetlen helyzetet teremt a rendelőikben.

Most évente 70 millió alkalommal találkozik a mintegy 5800 háziorvos a páciensekkel. Ha erre még ráterhelődik az időpontfoglalási rendszer forgalma, volt érintett aki úgy becsülte, hogy ezekkel a „kényszertalálkozásokkal” akár harmadával is nőhet mindez, hiszen ha a bejelentkezéshez feltétlen orvosra lesz szükség , akkor kell majd az esetleges időpont módosításokhoz is. Egyikük szerint két sor lesz, az egyikben az ellátásra szorulók, a másikban az időpontfoglalást kérők vagy a már meglévő előjegyzéseiket módosítók gyülekeznek, írja a lap. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk