Ítélet a HírTv-t "lejárató" drogügyben

Hazugság, steksz, sütőpor

Belpol

A múlt héten hirdettek elsőfokú ítéletet egy olyan ügyben, amelynek előzményei 2008-ig nyúlnak vissza. A HírTv akkori állítása szerint Veres János pénzügyminiszter bizalmasa két riporterüket akarta lejáratni oly módon, hogy egy büntetett előéletű férfival tétetett drogot az újságírók kocsijába. A történetet a lapunk birtokába került hangfelvételek és dokumentumok alapján rekonstruáltuk.

2008. augusztus 1-jén a HírTv az alábbi bombahírt közölte: "Kábítószert akartak elrejteni a HírTv két riporterének autójába - derült ki a HírTv birtokába került hangfelvételekből. Az akcióról Helmeczy László ügyvéd, az MLSZ alelnöke beszélgetett egy büntetett előéletű férfival, akit Veres János kampányfőnöke, Tóth Viktor ajánlott a figyelmébe. A pénzügyminiszter személyes támadásnak tekinti a riportot. Helmeczy pénzt ígért a végrehajtásért, és vállalta, hogy ha a drogot betették munkatársaink kocsijába, értesíti a rendőrséget, akik közúti ellenőrzés során csapnak le munkatársainkra. A Hír Televízió feljelentést tett az ügyben, az ügyészség hamis vád miatt nyomoz." A hírt átvette a televízióval egy médiacsoportba tartozó Magyar Nemzet, majd nyomukban az egész magyar sajtó. A HírTv Helmeczyt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium jogi szakvizsga bizottságának tagjaként is említi a gyanús ügy kapcsán. "Ha beigazolódik a megfogalmazott gyanú, akkor nyilvánvalóan ez az eset a legdurvább támadás a sajtószabadság ellen a rendszerváltoztatás óta Magyarországon. Minden egyes demokráciában az ilyen eseteknek súlyos következményei kell, hogy legyenek" - nyilatkozta a televíziónak Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

Szereposztás

 

Baráth Miklós büntetett előéletű nyírségi őstermelő, technikus, aki állítása szerint korábban Kabai Károly szocialista kötődésű üzletembernek Ukrajnából szállított rezet.

Veres János, az esemény idején pénzügyminiszter.

Tóth Viktor, az MSZP nyírbátori szervezetének elnöke, Veres János volt kampányfőnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés képviselője. Irodája 2008-ban a nyírbátori polgármesteri hivatalban volt.

Helmeczy László ügyvéd, 1998-2002 között egy évig fideszes, majd független országgyűlési képviselő, a Fideszt elhagyva a megyei közgyűlésben az általa alapított Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Egyesület frakcióvezetője, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke.

Krakkó Ákos, 2008-ban a HírTv újságírója. (Jelenleg a Fidesz sajtófőnöke.)

Kisberk Szabolcs, a HírTv újságírója.

Dávid László, a HírTv ügyvédje.

A leleplezésnek indult, ám mint kiderült, a HírTv munkatársai által alaposan előkészített és elrendezett akció a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kötött ki. A büntetőeljárást azonban nem kábítószerrel visszaélés kísérlete, hanem hamis vád bűntette miatt folytatták le két nyomozás alapján. Május 6-án a BRFK rendelt el ismeretlen tettes ellen nyomozást kábítószerrel való visszaélés előkészítése bűntettének megalapozott gyanúja miatt Krakkó Ákos riporter feljelentése nyomán, míg Helmeczy László feljelentése után a Budapesti Nyomozó Ügyészség 2008. augusztus 7-én indított nyomozást hamis vád és más bűncselekmények miatt ismeretlen tettes ellen.

Haveri kutya

"Ennél több komolyságot szeretnék talán, amikor arról tárgyalunk, hogy egy embert el kell ítélni vagy nem" - mordult Balassa Zita bírónő Krakkó Ákosra a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében. Krakkót azért rótta meg, mert nem hagyta békén okostelefonját a Baráth Miklós elleni büntetőper két héttel ezelőtti, március 13-i fordulóján. Baráthot háromrendbeli hamis váddal és kétrendbeli csalással vádolta meg az ügyészség.

A büntetett előéletű és jelenleg is büntetését töltő Baráth azt vallotta, hogy igazából soha nem akart kábítószert csempészni senkinek az autójába. Csak pénzt akart keresni, mégpedig úgy, hogy a két politikai oldal szemben álló tagjaitól egyaránt 1,5-1,5 millió forintot zsebel be. A Célpont című műsor riporterei akkorra ugyanis már nem kevés borsot törtek Veres János orra alá - és viszont. 2009 októberében Veres János fiai javára 500-500 ezer forint kártérítést ítélt meg a Fővárosi Bíróság, mivel a Magyar Nemzet 2007. augusztus 17-i száma A Veres fiúk esete a nyírbátori büféssel című cikkében valótlanul állította, hogy Veres gyermekei a nyírbátori Azfeszt Fesztivál szervezésekor zsaroltak volna, és hogy Veres Tamás végignézte egy helyi büfés bántalmazását. Aztán: Kisberk Szabolcs Veres egykori üzlettársát, az adócsalás és más bűncselekmények miatt jogerősen elítélt, de börtönbe nem vonult Kabai Károlyt megtalálta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet egyik kórtermében. Aztán: 2008 februárjában Kisberk magát Tóth Viktornak kiadva hívott nyírségi roma vezetőket, hogy pénzért tartsanak vissza romákat a márciusi "szociális" népszavazástól. A HírTv kontra Veres ügyekben a pénzügyminiszter jogi képviseletét több alkalommal Helmeczy László látta el.

A HírTv 2008. augusztusi riportja és a nyomában támadt médiavisszhang Helmeczynek ártott a legtöbbet. Baráthnak és a két riporternek ugyanis - bármennyi titkos hangfelvételt készítettek - sem Veres Jánost, sem Tóth Viktort nem sikerült kompromittálnia, vagyis bizonyítania, hogy ők bízták meg Baráthot a drog autóba csempészésével. Helmeczy a hírfolyamban ugyanakkor kitüntetett helyet kapott, mint aki ügyvédként egyeztet és pénzt ígér a HírTv sikeres lejáratásáért. Helmeczy ezért a HírTv-vel szemben jó hírnév megsértése miatt 10 millió forintos kártérítési pert indított.

A HírTv anyagaiban Baráth személye kapcsolta össze a köztörvényes bűnözést a politikai leszámolással. A csatorna interpretációjában a szocialista érdekkörök megbízóként arra is képesek, hogy bűncselekménybe keverve börtönbe juttassanak jobboldali újságírókat. A HírTv első beszámolójából kerül a politikai újságírás szókincsébe a "haveri kutyák" szép karriert befutott jelzős szerkezete is. Ez Helmeczy Lászlótól származik, amikor az akció előtt néhány nappal Baráthtal egyeztet autójában: olyan kábítószer-kereső kutyákra utal, amelyek a közúti ellenőrzés során kiszimatolják majd a Kisberk és Krakkó autójában fellelhető drogot: "Ezt úgy kéne megrendezni (...), hogy közúti ellenőrzés, a kutyás rendőr pedig, van haveri kutya rendőrökkel és a kutya elkezd vergődni, mintha véletlenszerű lett volna, a kutya észrevette volna." (Az igazságügyi szakértő által leírt dialógus nem tartalmazza a "haveri kutya" kifejezést. - Zs. P.) Baráth egy "Így van"-nal nyugtázza az ügyvéd szavait, ám június 2-i akciója során mégsem rejt semmit az autóba.

Dr. Oetker lecsap

A televízió szenzációs hírében két lényeges körülményt nem említett. A BRFK drogkommandója a HírTv udvarán történt rajtaütésén Baráthtól nem 2°20 gramm kokainport, hanem bontatlan, Spar márkájú sütőport és Dr. Oetker márkájú szalalkálit foglalt le. Pedig a tévé tudott erről, hiszen az "akció" két hónappal a hír bejelentése előtt történt. Továbbá a csatorna arról sem számolt be, hogy az újságíróik elleni akciót a Magyar Nemzet és a HírTv vezetői az álleleplezésben érintett riporterekkel együtt hónapokkal korábban elkezdték kidolgozni. Ez utóbbit egy debreceni hotelben, valamint a Magyar Nemzet székházában rögzített beszélgetés is igazolja. De idézhetjük Dávid Lászlót, a HírTv jogi képviselőjét is, aki a tárgyaláson úgy emlékezett: Liszkay Gábor, a kiadó vezetője értesítette, hogy június 2-án este 7-kor lesz az akció. A médiacsoport döntéshozói közül mindenki mindenről tudott.

A HírTv azt sem népszerűsítette, hogy az akcióért előlegként, utazási és szállásköltségként készpénzzel fizettek Baráthnak, ahogyan a Baráthtól kapott több hangfelvételért is. Liszkay a tárgyaláson azt mondta, zsebből 50 ezer forintot fizetett Baráthnak - Baráth szerint viszont 100 ezret akartak adni, de ő beérte a felével. Anyagilag Krakkó Ákos is kivette a részét a saját maga és a kollégája ellen szervezett akcióból. Miután a Westendnél átvett egy hangfelvételt, Baráthot maga fuvarozta el egy zuglói panzióba, és a számláját is állta. Baráth a tárgyaláson úgy emlékezett, nemcsak zsebbe, hanem átutalással is kapott pénzt, összesen 200-400 ezer forintot. Kisberk Szabolcs vallomása szerint egy alkalommal 200 ezer forintot fizettek egy hangfelvételért. Hogy összesen hány forintot kapott és kitől, arra pontosan senki nem emlékezett. Helmeczy Lászlótól az akció előtt Baráth Miklós mindösszesen 20 ezer forintot kért és kapott kölcsönbe utazási költségeire.

Mindig minden megoldható

A sütőpor csempészésébe - illetve, ha pontosak akarunk lenni, még erre sem került sor, hiszen a sütőpor nem Krakkóék autójából, hanem Baráth hátizsákjából került elő - fulladó lejárató történetnek már az eleje is zavaros. Az egymásnak ellentmondó tanúvallomásokon kívül azonban rendelkezésre állnak telefonhívás-adatok, valamint a szereplők készítette hangfelvételek sora is.

Kulcskérdés, hogy ki és mikor kezdeményezte az egészet. A témát a Nyírségben Veres után kutató Kisberk dobta fel, csakhogy ő és Baráth másként emlékszik arra, mikor ismerték meg egymást. Az áldíler szerint márciusban, a riporter szerint csak április közepén.

Kisberk Szabolcs vallomásából: "Baráth Miklóst 2008. április 17-én ismertem meg, amikor egy teljesen ismeretlen számról számomra ismeretlen személyként SMS-t kaptam tőle. Baráth Miklóst személyesen másnap, április 18-án ismertem meg, amikor Krakkó Ákossal együtt Debrecenből feljöttek a székházunkba, és ott egy közös beszélgetésre került sor. (...) Elmondása szerint Tóth Viktortól kapott megbízást arra, hogy ő és három társa rejtsenek kábítószert az én és Krakkó Ákos lakásába vagy a kocsinkba, és ezért 1,5 millió forintot ígértek neki."

Baráth Miklós: "Kisberk Szabolcsot 2008 február-márciusa körül ismertem meg. Akkor volt az a sztori, amikor Tóth Viktor nevében telefonált különböző embereknek, valami olyasmi volt a dolog lényege, hogy a romák azért szavaznak, mert pénzt kapnak érte. Ekkor Kisberk Szabolcs lent volt Szabolcsban többször is, sok emberrel beszélt ezzel a témával kapcsolatban (...) és nagyon sok embernek odaadta a névjegykártyáját, amin a mobiltelefonszáma is rajta volt. Ekkor tett olyan kijelentéseket is, hogy neki pénzt érne meg az, ha információkat kapna ezzel a sztorival kapcsolatban. (...) Ez nekem is a fülembe jutott, gondoltam, megpróbálok egy kis pénzt csinálni, mivel nagyon sok embert ismerek ott a környéken, gondoltam, valamilyen információt csak el tudok neki adni."

Kit csalt meg az emlékezete? Az igazságügyi szakértő a híváslisták alapján arra jutott, hogy Kisberk már márciusban találkozhatott Baráthtal Debrecenben: Baráth ugyanis először március 9-én hívta egy debreceni utcai fülkéből két alkalommal, másnap még háromszor. Kisberk március 10-én kétszer hívta a mobiljáról Baráthot. A cellainformációk alapján a Budapesti Nyomozó Ügyészség által rendelt igazságügyi szakértő arra jutott, hogy Baráth Miklós "2008. március 9. napján vette fel a kapcsolatot Kisberk Szabolccsal, majd másnap, március 10. napján találkoztak Debrecenben".

Ezek szerint Kisberk több mint egy hónappal korábban kapcsolatba került Baráthtal, mint hogy Baráth először felhívta volna állítólagos "megbízóját", Tóth Viktort (akire ráhúzni igyekeztek a történetet). Tóth Viktorral április 14-én folytatott először telefonbeszélgetést Baráth - ami igencsak valószerűtlenné teszi, hogy a "lejárató" akciót nyírségi szocialisták kezdték volna szervezni. Baráth egyébként azt vallotta, Kisberk megkérte őt, ne árulja el Krakkónak, hogy ismerik egymást. Az április 17-én Kisberknek küldött SMS-ről - "Ha tudni akarod, hogy mivel akarnak tönkretenni téged és Ákost, hívj! T. Viktor, Kabai, Veres féle brigádról van szó" - azt vallotta, hogy az megtévesztés volt. Szerinte ezt előre megbeszélték Kisberkkel, hogy azt a látszatot keltsék, valójában nem ismerik egymást. Kisberk ezzel szemben azt állította: nem beszélt, nem találkozott Baráthtal. Baráth azt vallotta, "az egész történet felbujtója Kisberk Szabolcs volt". Kisberk viszont úgy emlékezett, Baráth kereste meg őt a szocialista hátterű drogcsempészéses lejárató akció tervével. Baráth és Kisberk szembesítése nem vezetett eredményre.

Kisberk szavainak nemcsak a híváslisták, cellainformációk mondanak ellent, hanem az a hangfelvétel is, amelyet Krakkó Ákos készített április 18-án Debrecenben, a Hotel Líceum kávézójában, ahol Baráthtal találkoztak. Azon ott volt Dávid László ügyvéd is, Kisberk viszont nem; betegsége miatt Krakkót küldte, aki ekkor értesült a készülődő akcióról. De hogy mi készül pontosan, azt még a cselekmény elkövetésével megbízott Baráth se tudta megmondani - hogyan is tudta volna, ha nem kapott semmiféle megbízást Veres kampányfőnökétől.

"Krakkó: Akkor beszéljünk most már nyíltan, miről szól ez a dolog?

Baráth: Három ember van, akiket kompromittálni akarnak. Szabolcs (Kisberk. - Zs. P.) meg a Gaskó (Baráth szavai szerint Gaskó István szakszervezeti vezető gépére egy meg nem nevezett hacker tett volna fel gyerekpornográf felvételeket. - Zs. P.) (...) És erre szerveznek most egy csapatot.

Krakkó: A kompromittálás ez itt fizikai kompromittálást jelent, vagy?

Baráth: Ez olyan kompromittálást jelent, hogy akár rendőrségi büntetőügy is lehet a dologból. (...) Hát az, hogy a sztori konkrétan hogy néz ki, azt nem tudom, mert még nem találkoztunk. Az biztos, hogy négyünket hívtak össze, Tóth Viktor (...) és itt van egy MSZP-s, és Csedrik Katalinnal (a debreceni MSZP irodavezetője. - Zs. P.) is találkoztunk már." (Csedrik a vallomása szerint nem találkozott Baráthtal. - Zs. P.)

A kompromittálásról mindössze annyit mond Baráth, hogy egy autóba tennének valamit.

"Krakkó: És hogyha nem vagyok indiszkrét, akkor miért téged találtak meg erre a feladatra?

Baráth: Ez az az oldal, ahonnan nem akarok bemutatkozni. Én bármilyen autót ki tudok nyitni. (...) Bármit elvihetnek az autódból, amit látványosan megtalálnak, és akkor ház... lakás... bármi. És nem sajnálják a pénzt, mert nekem másfél milliót ígértek.

Krakkó: Két autó kinyitásáért másfél millió. (Krakkó hangja kétkedő. - Zs. P.)

Baráth: Ajtó."

Azt, hogy az újságírók autójába akár kábítószert is csempészhetnek, Dávid László ügyvéd veti föl, amire Baráth így reagál: "Drog. Lehet még az is, hogy (...) mindent meg lehet oldani." Baráth e beszélgetés alapján alakítja tovább a sztorit, hiszen aznap délután a Magyar Nemzet székházában már konkrétan drog becsempészéséről egyeztet Liszkayékkal.

Baráth csak ezt követően keresi meg Tóth Viktort, aztán Helmeczy Lászlót azzal, hogy Krakkó és Kisberk rendszeresen drogoznak, továbbá tartoznak neki másfél millió forinttal egy korábbi szállítmányért. Baráth a tartozásra hivatkozva felajánlja: ugyanannyi pénzért megszervez egy, a riportereket lejárató akciót.

Annak, hogy a HírTv ügyvédje veti fel a drogbecsempészés lehetőségét, éppen Krakkó feljelentése miatt van jelentősége. A BRFK azért rendel el nyomozást, mert a gyanú szerint "Tóth Viktor és ismeretlen társa rábírta Baráth Miklóst arra, hogy szervezzen meg egy olyan akciót, amelynek során a HírTv munkatársai, Krakkó Ákos és Kisberk Szabolcs által használt gépkocsiba kábítószert rejtsenek el. Tóth Viktor és ismeretlen társa az akció sikeres végrehajtásakor 1,5 millió forintot ígért Baráthnak" - olvasható a II-III. Kerületi Ügyészség határozatában, amellyel a debreceni kollégáknak adta tovább az ügyet. Ehhez képest a tények azt mutatják, hogy az említett debreceni találkozón éppen Krakkó, Baráth és Dávid beszél arról, hogy a sikeres akcióért másfél millió forintot kér majd a HírTv-től, a csatorna pedig megteremti a lebuktatás kép- és hangrögzítésének feltételeit. Éppen azért utaznak Budapestre, mert Krakkó közli: nincs abban a helyzetben, hogy a pénzről döntsön.

Végül Baráth kezdeményezésére indulnak a budapesti székházba, ahol Liszkay Gábor elnök-vezérigazgató rábólint a másfél millió majdani kifizetésére közjegyzőletétből. ("Megoldottam volna. Ügyesen" - válaszolta Liszkay a tárgyaláson Helmeczy László kérdésére, amikor az ügyvéd arról érdeklődött, hogyan fizették volna ki Baráthtot.) A székházbeli megbeszélésen Liszkayn kívül jelen volt Korda Judit, a HírTv vezérigazgatója, Szikszai Péter, a HírTv hírigazgatója, Dávid László, Kisberk Szabolcs, Krakkó Ákos, Baráth Miklós. Itt szintén Dávid vezeti fel a drogötletet: "Valami olyan van alakulóban, hogy amihez egy zárszakértő kell. Lakás, autó, elsődlegesen vélhetően autó. Az úr zárszakértő, szakértő helyen lelték fel. Vagyis, amiből nagy botrányt lehet keverni, az úr következtetése, hogy legjobb lenne (...) a fehér por (...), megkeresték mint zárszakértőt, beígértek másfél milliót, ennek tíz százalékát kölcsön címén előlegként le is rakták."

Baráth nehezen barátkozik a kábítószertémával, az ügyvéd és egy férfi (a jegyzőkönyvben F5) viszont annál inkább. "Dávid: Ehhez nem kell baseballütős ember. Az informatikust, nem látom át, talán az kell, azt nem tudom felmérni. - Baráth: Az most, hogy ennél az akciónál ott lesz a négy ember, azt nem tudom. - Dávid: Jó, de a drogos nem kell, mert tőle egy csipet anyag kell, aztán hozza maga. (...) - Baráth: Csakhogy én nem nyúlok hozzá. - F5: Ezt ők tudják? - Baráth: Persze."

A hangfelvételen Baráth F5-tel állapodik meg: "A dolog bizonyos feltételrendszerrel érdekel bennünket. (...) Előleget nem adunk, benne vagyok a másfél millában, ha értékelhető bizonyítékot hoz, és van még egy dolog, és amikor, azt csak maga fogja tudni, hogy mikor nyitja ki a kocsikat, akkor arról előre bennünket értesít, mi arról - nincs rendőr, semmi az égvilágon -, mi arról kamerával csinálunk egy felvételt úgy, hogy ön nem fog látszani rajta, pontosabban nem lesz felismerhető. Ez így rendben van?" Baráth belemegy. Az egyeztetésen a vezetők intézkedtek arról is, hogy ne valami "szirszart", hanem rendes technikát kapjon Baráth beszélgetései rögzítéséhez.

Ellentmondásos konspiráció

A kábítószerrel visszaélés előkészületének álsztorija már a kitalálásakor gyenge lábakon állt. A BRFK Kábítószer-bűnözés Elleni Szolgálata nem tartotta indokoltnak nyomozás elrendelését. A Korda Judit által a székházbeli találkozó után, április 23-án tett feljelentést ellentmondásosnak tartotta: nem volt világos, a bejelentő a közelebbről meg nem nevezett bűncselekménytől hogyan, mi alapján jutott el a kábítószerrel való visszaélés konkrétumáig. Az sem derült ki belőle, honnan, kitől szereztek tudomást a készülő cselekményről, kik lehetnek az elkövetők. Krakkó Korda eredménytelen fellépése után levélben tett bejelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál, amely május 22-én elrendelte a nyomozást.

A kábítószerrel visszaélés előkészítésének gyanúja megállapítását a debreceni városi ügyészség sem tartotta megalapozottnak, amikor a II. kerületből megérkeztek az akták: az ügyészség szerint a cselekménynek nem a kábítószer birtoklása volt a célja, hanem olyan koholt vádak kreálása, amely alapján elítélhetik az újságírókat. Emiatt az ügyészség úgy látta, a hamis vád bűncselekmény gyanúja állhat meg.

Április 25-én Krakkó úgy tett feljelentést - amelyben Baráthra hivatkozva az állítólagos felbujtóként "Tóth Viktor, a Nyírségben prominens politikai szereplő" nevét említi -, hogy tisztában volt azzal, Tóth addig nem adott semmilyen érdemi instrukciót az akcióra. Baráth ugyanis április 23-án elmondta neki, hiába vette fel beszélgetését Tóthtal, ilyen azokon nem hangzik el. "Baráth: Van több telefonhívás is, hát csináltam én, már azt mondja, hét felvételt. - Krakkó: És azokban mi szerepel? - Baráth: Hát. - Krakkó: Érdemi? - Baráth: Érdemi nem nagyon. Én hívtam, hogy na, akkor mi lesz, találkozunk? ' visszahívott, hogy ő most még nem tudja, hogy hogy lesz."

Krakkó bár egy meg nem nevezett tárgy behelyezésére hivatkozik feljelentésében, mégis szóba hoz név nélküli drogdílert. Két nappal korábban, amikor a panzióba szállítja Baráthot, Krakkó maga javasolja: az akcióra ne Debrecenben kerüljön sor, ahogy Baráth tervezné, hanem a munkahelyén vagy a lakásán. Még az is szóba kerül, hogy Baráth jól átverné a megbízóit, ha kokain helyett porcukrot helyezne az autókba. "Baráth: De várjál! Úgy tudnám őket megszívatni, és még ti is jól jönnétek ki a dologból, hogyha az anyag helyett nem anyag lenne. - Krakkó: Miért? Azt te fogod berakni, mert azt mondtad, hogy nem nyúlsz a droghoz? - Baráth:Igen, de megoldhatnám, hogy kicserélem valamire, de a nyomokat, tudod, egy kokós zacskóba tenni akármit, mondjuk porcukrot, hogy a kutya kiszagolja. (...) Mekkora lenne az? - Krakkó: Én nem értek ehhez."

Az újságíróknak az önmerénylet előkészítésében való aktív részvételére utalnak mobilhívásaik is. "Baráth Miklós és az újságírók között rendkívül szoros telefonkapcsolat mutatható ki, volt, amikor 30 körüli volt a napi hívásaik száma. Ugyanilyen szoros kapcsolat van a HírTv-s újságírók között, de érdekes módon csak május 6. napjától" - állapítja meg Nerpel Zsolt ügyész a híváslisták alapján. Május 6-án kapta kézhez a rendőrség a Nemzeti Nyomozó Irodától Krakkó feljelentését.

Baráth az akció napjául a lehetséges legutolsó időpontot, 2008. június 2-át választotta, másnap ugyanis meg kellett jelennie a rendőrségen a nyomozás miatt. A hétfői akciónapról Tóth Viktort telefonon, majd Helmeczyt személyesen is tájékoztatja. Az időpontot tehát ő tűzte ki, nem Tóth Viktor vagy Helmeczy: "Helmeczy: Na, Miki, hogy legyen? - Baráth: Na, hát úgy legyen, hogy én vagy holnap este vagy holnapután este megcsinálom ezt a dolgot, és amikor benne van a cucc a kocsijában, ez a Szabolcs lesz, a Kisberk, ahol egy Opel Astra egy kerületben van valahol. (...) Akkor hétfő legyen az akciónap. (...) És akkor hogyan tovább?

Helmeczy: Ahogy ezeket megfogják, és nekem visszajeleznek, én utána már adom odafele a lóvét neked, én nem szarozok. - Baráth: Azt értem, de akkor most melyik forgatókönyv lesz? Vagy várunk, vagy az, hogy akkor ott? - Helmeczy: Azt nem én döntöm el. (...) Hanem azt ők mondják meg, hogy tudják. Mert azért az nagy, hogyha egy csapásra a kettőt megfogni (...) nem egy szál Kisberk Szabolcs (...) hanem a fél HírTv."

Baráth az akció napján 14 órakor ismét találkozott Kisberkkel, akivel arról is megállapodott, hogy nyitva hagyják számára mindkét kocsi ajtaját. Baráth a Nyugati pályaudvar melletti török étteremben sérelmezte Kisberknek, hogy keresték a rendőrök, az újságíró azonban állította, sem ő, sem Krakkó nem fordult a rendőrséghez. Baráth ezt követően tájékoztatja Helmeczyt arról, hogy az akciót este végrehajtja. Részlet Baráth kihallgatásából, elfogása után: "Ön tisztában volt azzal, hogy 20-20 gramm kokaint kell beletenni a két autóba úgy, hogy közben tudja: a HírTv munkatársai erről felvételt fognak készíteni, sőt felhívták magát a BRFK-ról, hogy a holnapi napon be kell mennie ebben az ügyben kihallgatásra, ennek ellenére a mai napon odament a két autóhoz? - Baráth: Igen, a pénz az nagy úr. Mindkét oldalról másfél millió forintot kaptam volna. Én meg úgy számoltam, hogy ha megfognak a rendőrök, akkor is maximum tartás miatt ítélnek el, maximum egy évre, nekem ez megérte volna. De aztán meggondoltam magam."

Padló

Helmeczy László májusban került a történetbe, amikor Veres János megkérte, segítsen, mert Tóth Viktornál jelentkezett egy Varga nevű férfi, aki terhelő adatokat tud Krakkóról és Kisberkről. Helmeczy május 10-én fogadja a férfit, aki nem más, mint Baráth. Közli, hogy ügyvédként jár el, köti az ügyvédi titoktartás, a magát kábítószer-kereskedőnek kiadó férfit pedig figyelmezteti, életveszélyes dolgot játszik. Helmeczynek gyanús a férfi ajánlata, nem látja a riportereken a kokainozás nyomát, de nem hárítja el Baráth ajánlatát. "Helmeczy: Én megbeszélem Viktorékkal, mi legyen, de ha ők azt mondják, hogy ez menjen, és kérek x összeget ezért, én arra hajlandó vagyok, hogy olyan módon segítsek Önnek ebbe a dologba, meg Viktornak is, hogy azt mondom, hogy azt az összeget tegyük letétbe. - Baráth:Énszerintem ezzel, ha ügyesen van kezelve a médiában, akkor a HírTv-t, a... - Helmeczy: ...padlóra teszi. - Baráth: Ellehetetleníti. - Helmeczy: Padlóra teszi a HírTv-t, ezt megmondom. Baráth: És annak a körnek, akit Viktor képvisel, úgy gondolom, ez elég jó. - Helmeczy: Hát hogyne!"

Baráth kitér Tóth Viktorral való sikertelen egyeztetéseire. Ez így is történt, miután telefonon nem tudta meggyőzni, személyesen próbálta. Május elején hívatlanul jelent meg munkahelyén, a nyírbátori polgármesteri hivatalban. "Baráth: De téged ez a dolog abszolút nem érdekel? - Tóth: Engem abszolút nem. - Baráth: Jó, mert a keretsztorit, azt elmondanám neked, mert mondtad, hogy szerezzek információt. A srácok azok keményen kokainoznak. Mind a ketten. Én azt tudom, hogy mikor vásárolnak nagyobb tételt. Itt csak annyi segítség kell a ti részetekről, hogy én mikor szólok, akkor valami rendőr a kocsit állítsa meg, kutassák át, mert abban biztos, hogy lesz minimum 20-40 gramm. (...) - Tóth: (...) Jó, én azt kérném tőled, mindenképpen, hogy mindenképpen csörgess meg."

Tóth tétova megbízói fellépését az a telefonbeszélgetése is mutatja, amelyen Baráth veszi rá, hogy utasítást kapjon. "Egy kérdésem lenne, hogy melyik a fontosabb, a telefonálgatós csávó vagy a másik? - Tóth: Azt én nem tudom. - Baráth: Nem tudod? - Tóth: Nem, mert a másikat nem ismerem."

Bár Tóth és Helmeczy is tevékeny résztvevőjévé válik az ügynek, Baráth hamis vallomásán kívül más információ nem létezik, amely igazolná, hogy Helmeczy és Tóth, netán Veres János adott volna megbízást az akcióra, ahogyan Baráth azt is valótlanul állította, hogy a riporterek drogoznának. Annak ellenére sem sikerült leleplezni a szocialista megbízókat, hogy kiderült, Baráth Veres Jánossal vacsorázott. Baráth a Helmeczyt és Tóth Viktort, valamint az újságírókat illető hamis vád miatt került a bíróság elé, amely a múlt héten nem jogerősen háromrendbeli hamis vád, továbbá egyrendbeli csalás kísérlete miatt másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a férfit. (Baráthot korábban többször elítélték már csalásért, jelenleg is egy év tíz hónapos börtönbüntetését tölti hasonló bűncselekmények miatt.) Az ítélet szerint Baráth Miklós tudta, hogy a HírTv két újságírója nincs jó viszonyban Tóth Viktorral, Veres János volt pénzügyminiszter korábbi kampányfőnökével, és úgy döntött, hogy ezt kihasználva mindkét féltől pénzhez jut.

Helmeczy feljelentést tett a HírTv vezetőivel, újságíróival szemben magántitok jogosulatlan megszerzése miatt, mert az ő megbízásukból az ő eszközeikkel lehallgatták irodáját, autóját. A csatornát ugyancsak feljelentette hamis vád és a hatóság félrevezetése miatt. Az ügyészség valamennyit visszadobta.

 


Figyelmébe ajánljuk