Heves vita a parlamentben: Önök lopni készülnek
Download.jpeg

Heves vita a parlamentben: Önök lopni készülnek

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. május 20.

Belpol

A különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés általános vitájával kezdődött az Országgyűlés szerdai ülése.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat alapján – a gödi Samsung-gyár mintájára – a kormány elvehetné egyes nagyberuházások adóbevételét a városoktól. Ez az ellenzékivé vált önkormányzatokat hozná nehéz helyzetbe hiszen a bevételek a fideszes többségű megyei önkormányzatokhoz kerülnének. Azt ugyanis a kormány egyenként döntené el, mely településektől irányítja át az adóbevételt a megyéhez.

A kormány nevében Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára szólalt fel. Szerinte a javaslat arányosabb forrásmegosztást tesz lehetővé egy megyén belül, így több település is részesülhet egy nagyberuházásból származó adóbevételből. A különleges gazdasági övezetté nyilvánításra szigorú feltételek mentén kerülhet sor, nem lesz automatikus, és az állam semmilyen összeget nem von el az önkormányzatoktól - jelentette ki.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel szerint arról szól a javaslat, hogy „önök lopni készülnek“, forintokat csatornáznak át oda, ahol a kormány emberei dönthetnek róluk. Az ellenzéki városvezetéseket hoznák nehéz helyzetbe, de a választók nem ezt akarták, nem azt akarták, hogy elvonják tőlük a források elosztásának lehetőségét - fogalmazott.

Harangozó Tamás az MSZP nevében úgy értékelt, a törvényjavaslat egy politikai és gazdasági furkósbot a Fidesz és a kormány kezében, egyszerű útonállás, „hívhatjuk lex einstandnak“ is.
Hozzátette: a bosszút nem a kormánypártok politikai ellenfelei fizetik meg, hanem a településen élő emberek, tőlük vesznek el pénzt, ennek következtében pedig munkahelyek, civil, szociális vagy sporttámogatások szűnhetnek meg.

Rámutatott, a javaslat első paragrafusának negyedik bekezdéséből világosan kiderül, a törvény a fővárosra és a megyei jogú városokra is vonatkozik. Szóvá tette, hogy két kormánypárti országgyűlési képviselő is a megyei területfejlesztési pénzek elcsalása miatt áll büntetőeljárás alatt, most pedig ezt a rendszert akarják általánossá tenni.

Harangozó Tamás szerint az előterjesztés alaptörvény-ellenes is, mert ezek a bevételek a települési és nem a területi önkormányzatokat illetik meg. "Ha van vér a pucájukban", küldjék el a javaslatot előzetes normakontrollra - mondta.
Lehetne olyan javaslatot letenni az asztalra, amely helyre teszi az igazságtalanságokat, de nem ilyen törvénnyel - közölte, sürgetve az indítvány visszavonását.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?