Káslerről már lemondtak: az orvosi kamara Pintérrel tárgyal a reformokról
surgUssegi_top_story_lead.jpg

Káslerről már lemondtak: az orvosi kamara Pintérrel tárgyal a reformokról

  • narancs.hu
  • 2020. május 20.

Belpol

Az egészségügy átalakításáról tárgyalt a múlt héten Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Orvosi Kamara elnökével.

Kincses Gyula a MOK elnöke a belügyminiszterrel tárgyalt a járvány után szükséges egészségügyi átalakításokról. Az Inforádiónak azt monda, az egyeztetésen arról volt szó, hogy hogyan lehet olyan egészségügyi rendszert kialakítani a koronavírus-járvány okozta válság után, amely egy korszerű szerkezetben, igazságos, minőségi ellátást biztosítva tud költséghatékonyan működni, és reagálni az új helyzetekre.

Egy jobban reagáló rendszerre van szükség Kincses szerint, amiben első sorban „a lakosságközeli, megerősített, más típusú járóbetegközpontok adják az ellátás zömét, ugyanakkor a kórházrendszerben meg kell erősödnie a regionális centrumoknak, a speciális ellátási igényeket biztosító különleges ellátásokkal.”

A MOK elnöke szerint a bérrendezés is alapvető feltétele a megújulásnak, a fizetéseknek el kell érniük az osztrák bérek legalább 50 sázalékát. E mellett a hálapénzt is meg kell szüntetni, hogy megújulásról lehessen beszélni, mert átláthatóságra és fenntarthatóságra van szükség.

„A hálapénzrendszer konzerválja az ellátórendszer rossz működését, belső feudális viszonyait és szembemegy minden korszerűsítő szakmapolitikai szándékkal, ezért be kell tiltani a paraszolvenciát“

Figyelmébe ajánljuk