Hiába a jogerős ítélet, nem bír leakadni a Fidesz a gyöngyöspatai romákról

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. május 27.

Belpol

Törvénymódosításokat ígér a miniszterelnöki megbízott.

Bár a kormány az év elején kampánytémává tette az ügyet, május 12-én a Kúria a másodfokú bíróság döntését fenntartva közel 100 millió forint kártérítést ítélt meg 60 gyöngyöspatai roma tanulónak, akiket szegregált körülmények között oktattak a helyi általános iskolában.

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott (feladata "a gyöngyöspataihoz hasonló konfliktusos helyzetek felkutatása és megoldása) azonban nem jött le a témáról. Mai sajtótájékoztatóján törvénymódosításokat ígért, és a roma diákok hibáztatásába kezdett.

A kormánypárti politikus közölte: haladéktalanul az Országgyűlés elé terjesztenek törvénymódosítási javaslatokat. Az első lépés a köznevelési törvény módosításának már beterjesztett javaslata, amelynek középpontjában a többi között a tanárok biztonságának növelése áll.

A gyöngyöspatai kártérítési perrel kapcsolatban az elmúlt napokban olyan információk láttak napvilágot, "amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül, még akkor sem, ha a bíróság jogerősen megítélte a 100 millió forintos kártérítés kifizetését" - mondta a fideszes politikus.

"Van olyan tanuló, aki iskolai kudarcáért, sikertelenségéért kizárólag az iskolát és a tanárokat okolja, vádolja. Ez a tanuló - folytatta Horváth László - kétezer órát hiányzott, azaz két tanévet nem járt iskolába."

Horváth szerint aki két tanévet mulaszt, az nem vádolhatja az iskolát, annak nem jár, nem járhatna teljes összegű kártérítés. Ehelyett magát kellene felelőssé tennie.

Közölte: "a mellett sem mehetünk el szó nélkül", hogy van olyan család, ahol a börtönviselt garázda családfő a "börtönbizniszből", és a javítóintézetet megjárt, szintén garázda fiú pedig az iskolai kártérítésből együtt várhat milliókat.

A képviselő véleménye szerint azoknak, akik hosszú időn keresztül bántalmaztak a környezetükben élőket, akik a közösbe soha nem tettek bele semmit, nem jár, nem járhatna kártérítés.

Horváth László azt mondta: azoknak a cigány családoknak a pártján állnak, akik az életüket a tanulásra, munkára és a tisztességesen megszerzett jövedelemre alapozzák.

Figyelmébe ajánljuk