Hiába ígérték, nem nevezték el Göncz Árpádról az Árpád hídi metrómegállót

  • CD
  • 2019. március 31.

Belpol

Egyelőre legalábbis. Vajon miért?

Bár 2018. januárjában még úgy volt, az M3-as metró északi szakaszának felújítása során három megállónak megváltozik az elnevezése. A felújítást után egyértelműen látszik, hogy a terv nem igazán jött össze: csupán a helyesírás miatt korrigálták két megálló elnevezését.

Az Árpád híd állomást Göncz Árpád városközpontra keresztelték volna. Az átnevezést a XIII. kerület polgármestere, az MSZP-s Tóth József kezdeményezte, a fővárosi közgyűlés meg jóvá hagyta. És bár a rekonstrukcióról szóló, bemutatott látványterveken láthatóak voltak az új állomásnevek, a BKV Zrt. is megerősítette az átnevezéseket. Mégsem történt szinte semmi. Pedig az erről szóló közleményben még hangsúlyozták is, hogy a névváltoztatás a felújítás apropóján külön költségek nélkül valósítható meg, mivel a tájékoztató elemek teljes cseréje megtörténik.

false

 

Fotó: MTI

A Fidesz-alapító publicista Bayer Zsoltot korábban egyenesen megdöbbentette az átnevezés híre. Az Echo TV Sajtóklub című műsorában egyértelmű állásfoglalása szerint közölte, hogy mindezt nem szabad megengedni, ha ez megtörténik, oda kell menni és le kell verni a táblát.

"Gyerekek ne legyen, és ha majd kiírják az Árpád helyére, hogy Göncz, oda kell menni és le kell verni!"

Az előzetes átnevezési terv szerint az utasok könnyebb tájékozódása miatt, az Újpest-Városkapu állomást Újpest vasútállomásra keresztelték volna. Ez sem történt meg.

Egyedül a magyar helyesírási szabályokhoz való igazítás miatt, az évtizedekig helytelenül használt Újpest-Központ elnevezést írták át Újpest-központra, valamint az Újpest-Városkaput Újpest-városkapura.

Kérdéseinket elküldtük a Fővárosi Önkormányzathoz és a XIII. kerülethez, hogy megtudjuk, vajon miért nem történt meg az átnevezés.

Figyelmébe ajánljuk