Hiába mondogatja a kormány, nem állt meg a Fudan előkészítése

  • narancs.hu
  • 2021. június 11.

Belpol

Csütörtökön két beruházást segítő szabályjavaslatot is elfogadtak.

A jövő héten már a végszavazhatnak a Fudan Egyetemmel kapcsolatos két törvényjavaslatról, miután a kormánypárti többségű törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén támogatta az előterjesztéseket, annak ellenére, hogy a kormány az utóbbi napokban igyekszik hangoztatni, még semmi nem dőlt el az ügyben - írja a Népszava.

Tehát a hétvégi tüntetés utáni szólamok ellenére, amelyek arról szóltak, hoyg népszavazás lesz és a lakosság akarata nélkül majd nem lesz Fudan Egyetem, továbbra is törvénybe foglalnák Fudan megvalósítását, az ingyenes állami vagyonjuttatást, a beruházás helyszínét és a működtető alapítványt; a tervezetbe ugyanis az is bekerült, hogy a kormány legkésőbb 2022. december 31-éig beszámol az Országgyűlésnek a beruházás előkészítéséről és a megvalósítás tervezett költségeiről. 

Schanda Tamást, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Parlamentben elhangzó kérdésre, hogy miért is kell ez a két jogszabály, ha nincs eldöntve semmi, csak annyit válaszolt, hogy "a két jogszabály arra kell, hogy előrehaladhassanak".

A bizottság által elfogadott két törvényjavaslat nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősíti a projektet, emellett a fejlesztési terület legértékesebb Duna-parti telkeit és a Nagyvásárcsarnok felújításra kijelölt műemléképületét is átadja a még csak előkészítés előtt álló beruházásnak, ráadásul ingyen. A Diákvárost a korábbi tartalékterületekre tolják át a törvényjavaslattal, és már előre rendelkeznek az egyetem fenntartójaként működő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozásáról.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk