Az államtitkár és vadászati kormánybiztos szeghalmi vadászata

Zoltán bakot lő

Belpol

Jogi lépésekkel fenyegette meg lapunkat levelében Kovács Zoltán államtitkár, a Vadászati Világkiállítás kormánybiztosa, a Nimród vadászújság főszerkesztője, amikor egy szeghalmi vadászatáról érdeklődtünk. A kérdéseinket válasz nélkül hagyta.

A Szeghalmi Töviskesi Vadásztársaság egyéni vadászati naplójának (vagy ahogyan a vadászok mondják: beírókönyvének) 2021. július 10-i és 11-i bejegyzései egyebek közt Kovács Zoltán őzbakvadászatait rögzítik. Amikor erről érdeklődtünk, az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációjáért felelős államtitkára, a lassan 100 milliárd forintos költségnél tartó Vadászati Világkiállítás kormánybiztosa konkrét kérdéseink egyikét sem cáfolta, csupán a megkeresésünkben foglaltakat minősítette, és az összes lehetséges jogi lépéssel megfenyegette lapunkat. Kikötötte: válaszát csak teljes terjedelemben közölhetjük (ezt megtettük, lásd keretes anyagunkat).

Az egyéni vadászati napló szerint Kovács 2021. július 10-én 18 óra 45 perckor egy őzbakot lőtt. A naplóban egy rubrika üresen maradt, mégpedig az utolsó előtti sor, amelyben azt kell rögzíteni, hogy mi lett a kilőtt vaddal. Ez a „megjegyzés” rovat, ahol a hibázást, az állat megsebesítését éppúgy dokumentálni kell, ahogy azt is, ha esetleg állategészségügyi okból lőtték ki a példányt. Az üresen hagyott rubrika annak a gyanúját veti föl, hogy valami nem volt szabályos – ezt a lehetőséget több évtizedes múlttal rendelkező vadászok is megerősítették lapunknak. A megjegyzés rovatból derülne ki, mi lett az elejtett vad sorsa (elsősorban az érintett vadásztársaság tagjai számára); a vadász megvásárolta-e, hazavitte-e vagy sem. Ez alapján állítják ki ugyanis a vadászatról a számlát. Ha például a vadász megvásárolja az általa kilőtt vadat, akkor a vadásztársaságnak ezt bevételként kell nyilvántartania. A vadállatok védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló 1996-os törvény értelmében a vad az állam tulajdona. A vad tulajdonjogának megszerzésére a polgári törvénykönyv vonatkozó előírását kell alkalmazni.

A kitöltetlen rovat hiányában egy sor kérdés nyitva marad a július 10-i, késő délutáni eredményes őzbakvadászatról.

Ha ugyanis a „megjegyzés” rubrikában nem szerepel semmi, akkor az adott vadászat szakmai és adóügyi szempontból aggályos. Ráadásul a naplót utólag módosítani vagy oda bármit beírni szabálytalan. A Narancs birtokában van a vadászati napló vonatkozó oldalának másolata, s azon minden kétséget kizáróan látszik, hogy a kérdéses „megjegyzés” rovatba nem írtak semmit.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.