Interjú

„Sok beteg jön, és rossz állapotban vannak”

Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke és Lovas András intenzív terápiás orvos

Belpol

Mennyire van megrogyva az egészségügyi ellátórendszer a járvány harmadik hulláma után, és mire számíthatunk a negyedik hullámban? Humánerőforrás-hiányról, várólistákról és a hálapénz kivezetéséről beszélgettünk Álmos Péterrel és Lovas Andrással.

Magyar Narancs: A harmadik hullám egy ideje lecsengett, a negyedik hullám pedig még nem tört be Magyarországra, de közelít. Mondhatjuk, hogy az egészségügyi ellátórendszerben egyelőre békebeli állapotok uralkodnak?

Álmos Péter: Azért nem mondhatom, hogy békebeli állapot van, mert a járványügyi átszervezések nagyon sok következménnyel jártak: feltorlódott feladatokkal, ledolgozandó várólistákkal, intézményi átszervezésekkel. Természetesen más a helyzet, mint a harmadik hullám alatt, de nem álltunk vissza oda, ahol a járvány előtt voltunk. Ráadásul mindenki rettenetesen fáradt. Most a vihar előtti csend időszakát éljük, és nagy aggodalommal figyeljük a kollégákkal, ami történik. Nem nagyon látjuk – vagy csak nem vagyunk jól tájékoztatva, ami szintén nem jó –, hogy az előző hullámokhoz képest mivel vagyunk előrébb, mit teszünk, hogy kisebb legyen a terhelés az egészségügyi ellátórendszeren. Nem látszik, hogy jobb lesz-e a kontaktkutatás, a járvány monitorozása. Az ÁNTSZ szétverésével nagyon meggyengült a járványügy, de másfél év alatt azért ki lehetett volna építeni egy jól működő rendszert.

MN: Az ellátórendszer mennyire van felkészülve az újabb hullámra?

Lovas András: Amikor gazdasági vagy politikai válság söpört végig a világon, Magyarországon sokszor elhangzott, hogy bennünket nem fog érinteni. Az egyetlen pozitívum, amit ezzel kapcsolatban tudok mondani, hogy most legalább senki nem mondja, hogy minket elkerül a negyedik hullám. Egyetértek Péterrel, hogy másfél év alatt lehetett volna fejlődni, erősíteni kellett volna a kórházak közötti kommunikációt, vagy az informatikai hátteret. Ezek vagy nem történtek meg, vagy nem tudunk róla. Betegágy mellett dolgozó orvosként azt látom, hogy eszköz, gép, védőfelszerelés és gyógyszer rendelkezésre áll, ahogy a második és harmadik hullámban is – ezzel nincs gond. Amit nem tudunk, és két éve sem tudtunk, hogy mennyi egészségügyi dolgozó hiányzik a rendszerből. Az biztos, hogy most kevesebben dolgoznak a rendszerben, mint egy éve. Ebből a szempontból visszalépés történt.

Álmos Péter: Egy ekkora járványhoz nincs elég infektológus, ezért más orvosi területekről kell elvonni orvost és szakdolgozót, akik így nem tudnak azon dolgozni, hogy a felgyülemlett eseteket, főleg a krónikus betegeket ellássák. Beszéljünk akár diabetológiáról, endokrinológiáról vagy neurológiáról, vannak olyan betegek, akik másfél éve nem jártak kont­rollon. De ugyanígy megemlíthetnénk a rengeteg elmaradt megelőző szűrővizsgálatot is. Miközben egyre nő a koronavírus-járvány áldozatainak száma, a láthatatlan áldozatok is egyre gyűlnek. Közeleg a negyedik hullám, és lehetséges, hogy megint nem fogunk tudni arra koncentrálni, hogy ezeket a betegeket ellássuk, mert a járvány csillapítására kell majd fordítani az erőnket.

 
Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke és Lovas András intenzív terápiás orvos

MN: Mennyire lesz durva a negyedik hullám?

Lovas András: Mindenképpen kisebb terhelésre számítok és kevesebb súlyosabb betegre, mint a harmadik hullámban. Persze, nem vagyunk járványügyi szakemberek, nem tudjuk pontosan megmondani, hogy mi várható, de készülünk rá. Figyeljük a nemzetközi irodalmat, én például nagyon rajta tartom a szemem Izraelen, ahol magas az átoltottság, mégis egyre több az új fertőzött, most már napi ezer körüli. Ez előrevetíti, hogy mi várható nálunk és azt is megmutatja, hogy sokkal kevesebb a súlyos, kritikus beteg, mint amikor még nem voltak beoltva ennyien. Amiből az is következik, hogy azok a veszélyeztetettek, akik nincsenek beoltva.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.

Befejezhetetlen

Az életmű alakulása idején úgy tűnt, hogy Kabai Lóránt (korábban k. kabai lórántként jegyezte munkáit) meglehetősen nagy energiákat összpontosít arra, hogy a versek mögötti ént szét­írja, hogy az alanyiságot az alany erodálásával kérdőjelezze meg, redukálja, satírozza ki.