Novák Katalin újabb furcsa kegyelmi döntésére derült fény

  • narancs.hu
  • 2024. február 7.

Belpol

Nem derült volna ki, ha a vádlott nem tárja a Kúria elé az ügyet.

Rátalált a köztársasági elnök eddig nem ismert kegyelmi döntésére a hvg.hu. A Kaposvári Járásbíróság 2022 januárjában azért ítélt börtönre egy nőt, mert takarítóként felbontotta, majd visszazárta a bírósági leveleket, feltúrta a bírók asztalán az iratokat, és le is fényképezte azokat. Az ítélet szerint „a bíróságok működésébe vetett közbizalom megrendítésére a cselekmény kifejezetten alkalmas, hiszen a bíróságokon folyó akár büntető-, akár polgári ügyekben érintett személyek joggal várhatják, hogy adataikhoz és az ügyek adataihoz illetéktelen személy ne férjen hozzá.”

A nő 1 év 10 hónap börtönt kapott, elismerte a bűncselekményeket és a bűnösségét, de vallomást nem tett. A férjezett, vagyontalan, büntetlen előéletű nő motivációira így nem derült fény.

A vádlott enyhítésért fellebbezett, de másodfokon helyben hagyták az ítéletet. Miután 2023-ban már a Kúria tárgyalta az ügyet, már kegyelmet kapott a nő. Az indokásból kiderül, hogy 2023. február 7-án Novák Katalin köztársasági elnök Varga Judit ellenjegyzésével a kiszabott büntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből 2 évi próbaidőre felfüggesztette. Ez nem is derült volna ki, ha a vádlott és ügyvédje nem megy el a Kúriáig.

Novák Katalin ugyanekkor adott kegyelmet K. Endrének is, aki a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűnsegédje volt. Az ügyben a köztársasági elnök megégette magát, az ellenzéki pártok lemondásra szólítják fel. Novák a többi köztársasági elnökkel összehasonlításban kiemelten sokszor adja meg a kegyelmi kérvényekre a kedvező választ: tavaly a 446 beadványból 40 esetben, a beadványok 8,97 százalékában. Erről is írtunk elemző cikkünkben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk