Mindenkire rásütötte volna, végül a Fideszre éghet rá a pedofília bélyege

  • - CsM -
  • 2024. február 6.

Narancsblog

Ha felülről érkezett az utasítás, hogy K. Endrét szabadon kell engedni, akkor Novák Katalint a saját pártja szorította sarokba. De vajon megkarcolja-e a Fideszt egy pedofilbotrány, ha a kérdéskört ők tartják évek óta a felszínen?

A magyar kormány hosszú évek óta árnyékbokszol migránsokkal, Brüsszellel, Soros-ügynökökkel, amerikai nagykövetekkel és magyar civilekkel, az utóbbi pár évben pedig újabb különös ellenségre tett szert. Ám miközben a gyerekvédelem égisze alatt az egész ellenzékre igyekeztek ráhúzni a pedofília vádját, előkerült egy ügy, ami akár rájuk is éghet: a bicskei gyermekotthon bűnpártoló igazgatóhelyettesének adott köztársasági elnöki kegyelem.

Politikai fegyver lett a gyermekvédelem

Az amerikai szélsőjobboldal köreiben a pedofíliát előszeretettel mossák össze az azonos neműek közötti szerelemmel, ez a motívum meghatározó volt Ron DeSantis elnökjelölti kampányában és a „woke” elleni küzdelemben is. A Kreml jó tíz éve hozott melegellenes törvényében ugyancsak egy kalap alá vették a melegeket és a pedofilokat. Az LMBTQ-embereket annak ellenére sikerült „összepedofilozni”, hogy a többségi, straight társadalomban arányaiban is magasabb a gyerekeket megrontók száma. Az összeesküvésekbe csomagolt zavaros elméletek mára annyi emberhez eljutottak, hogy a politikának nem maradt más hátra, mint kihalászni belőle a maga hasznát.

A Fidesz három éve feküdt rá először a „pedofiltémára”, miután félő volt, hogy rájuk ég Kaleta Gábor ügye, akit a magyar titkosszolgálat különleges akcióban menekített haza Peruból, az igazságszolgáltatás pedig feltűnően enyhe büntetésben – egy év felfüggesztettben és 540 ezer forint pénzbüntetésben – részesített kiskorúakról készült szexfotók és -videók birtoklásáért. Kaleta ügyvédje emlékezetesen védence mély vallásosságára és példás jogászi működésére hivatkozott a védőbeszédében, és még azt is felemlítette, hogy fogyott a bűntudatában. Kocsis Máté akkor maga nevezte a pedofilellenes törvényt lex Kaletának. Az ellenzék vezére, Márki-Zay Péter a választási kampányban addig nevezte pedofilmentegetőnek a Fideszt minden egyes beszédében, amíg bírta arcizommal, a kormánypárt azonban előrébb lépett a sakktáblán. Az amerikai szélsőjobboldal receptje szerint nekiláttak, hogy a pedofilcímkét ráragasszák a melegekre.

A pedofilellenes törvény módosítójában az orosz mintához hasonlóan összemosták a homoszexualitást, a transzneműséget és a pedofíliát, a propaganda pedig mindent megtett azért, hogy a választóik fejében megjelenjen az óvodákban, iskolákban érzékenyítő foglalkozást szervező, nemváltásra, fajtalankodásra buzdító civil aktivista képe. Orbán Viktor személyesen is nagy részt vállalt a melegellenes kampányban, amikor a Kossuth Rádióban kijelentette, semmi baj nincs a homoszexualitással, „de van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni. Hagyják békén a gyerekeinket!”

Az az intézkedés, amely eredetileg az áldozatok védelmére szolgált volna, végül abszurd könyvesbolti bírságokat és társadalmi paranoiát okozott. 

Tanárok, ellenzéki politikusok, baloldaliak a célkeresztben

A kormány kommunikációs fegyvere azonban működött, és a győztes választás után nem is hezitáltak újra és újra bevetni. Miután egy 39 éves pedagógussegédet azért rúgtak ki az iskolájából, mert – valójában nem pedofil színezetű, de etikailag kérdőjeles – viszonya volt egy 15 éves diákkal, a kormánysajtó igyekezett ráhúzni a sztorit a jobb oktatásért és jobb bérekért tüntető tanárokra. Ugyanilyen gyakran nevezték politikai pedofíliának azt, hogy ezeken a tüntetéseken gimnazista diákok is megjelentek.

A propagandasajtó következő célpontja Jámbor András, a Szikra Mozgalom képviselője volt. Miután tavaly februárban európai szélsőbaloldali aktivisták embereket vertek össze a Becsület napja nevű rendezvényre hivatkozva, a Szikra egyik aktivistáját is őrizetbe vették. Két hónapig tartott, míg a rendőrség kimondta, hogy Dobos Krisztinának semmi köze a bűncselekményhez, addigra azonban lefoglaltak egy laptopot az ügyben. A számítógépen gyerekek kínzását bemutató videók voltak. Egy másik férfi gépéről volt szó, akiről ugyan nem derült ki, hogy a mozgalom tagja lenne vagy kapcsolata lenne Jámborral, a Fidesz azonban megtalálta a kapcsolatot. A következő pillanatban Jámbornak már azt a kérdést kellett megválaszolnia a köztévé riportjában, hogy akkor végülis pedofil vagy sem. (A laptop tulajdonosa nem tisztázta a helyzetet, a beidézés előtt öngyilkos lett.)

Nem először fordul elő, hogy a saját vádjai égnek rá a kormánypártra. A Fideszről épp a „szuverenitásvédelmi” törvény farigcsálása közben írtuk meg, hogy beavatkozott a lengyel és a szlovák  választásba (meg több más állam belügyébe). Az évek óta folytatott melegellenes retorikájuk mellett mémekben, közösségi médiás bejegyzések sorában boronálják össze a sülve-főve együtt lévő Szijjártó Pétert és Dzsudzsák Balázst. A Schadl-akták egyik papírlapján szereplő információ szerint Semjén Zsoltot vélt nemi orientációjával zsarolta volna a „Gazdi” (ez a lap Hadházy Ákos egyik videójában kommentár nélkül szerepel). De ha más nem, akkor Márki-Zay Péter két évvel ezelőtti kampánya megmutatja, ezek az ügyek nem válhattak fegyverténnyé az ellenzék kezében. Az összellenzéki jelölt furcsa leleplezéseket ígért három meleg miniszterről, amit „egy blog” készített volna elő. Nem lett belőle semmi.

Mi történt Bicskén?

Mindezek után is kínos, hogy a Fidesz milyen gyorsan besétált saját csapdájába.

A bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját még 2018 novemberében ítélték nyolc év börtönre elsőfokon. A történetet 2016 októberében az RTL Klub Házon kívül című műsora tárta fel Vásárhelyi Jánosról, aki csokival, pornófilmmel, pénzzel fizetett fiatal fiúknak – mindeközben Bicske díszpolgára, a rangos gyermekvédelmi Bárczy-díj birtokosa volt. A férfi 26 évig volt igazgató, 2004 és 2016 legalább tíz kiskorút megrontott. Akkor még alig foglalkoztak a hírek az igazgató bűnsegédjével, aki saját kezűleg hamisította meg az áldozatok vallomását: „Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki” – írta az egyikbe, amit aztán az intézmény egyik lakójával alá akart iratni.

K. Endrét első-, másodfokon és a Kúrián is 3 év 4 hónap börtönre ítélték. A 444.hu cikke szerint az igazgatóhelyettes „otthonosan mozgott” Felcsút környékének fideszes berkeiben, ezekre azonban nincs erős bizonyíték: az igaz, hogy a sportmúlttal rendelkező férfi jó viszonyt ápolt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonnal – Böjte Csaba intézményében ugyancsak eltussoltak gyerekbántalmazásos eseteket –, és az egyik bicskei sportértekezleten egy harmadvonalbeli helyettes államtitkár, Kozmann György is részt vett. Ennél hangzatosabb vád, hogy a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon lakói rendszeres vendégek voltak a miniszterelnök falujában akkoriban épülgető Puskás Ferenc Akadémián, találkoztak Simicskó István sportpolitikáért felelős államtitkárral és a 2015-től kezdődő birkózóedzéseket az a NIKÉ Sportegyesület szervezte, amit Orbán Viktor öccse, ifj. Orbán Győző hozott létre 2009-ben. A pedofíliáért elítélt igazgató egyik feljegyzése szerint K. Endre „segíti hétről hétre az edzések zökkenőmentes lebonyolítását”.

Ezek után könnyű lenne arra a következtetésre jutni, hogy Novák Katalin köztársasági elnök jó kapcsolatai miatt adott kegyelmet K. Endrének – ráadásul szinte titokban ­– 2023 tavaszán. A férfi akár a munkájához is visszatérhetne, priusza sem lesz. Árulkodó az is, hogy a kormánymédia rögtön védelmébe vette a köztársasági elnököt és az igazgatóhelyettest is. A Magyar Nemzet „álhírnek” nevezte, hogy Novák Katalin egy pedofilnak adott volna kegyelmet – ezt nem is állította senki. A Sándor-palota nem indokolta meg, miért mentették fel a férfit, a propagandamédia azonban igen: erdélyi származását és családja nehéz helyzetét, börtönbeli jó magaviseletét hangsúlyozta, az eljárást koncepciós pernek nevezte.

Novák Katalin egyébként a többi köztársasági elnökkel összehasonlításban kiemelten sokszor adja meg a kegyelmi kérvényekre a kedvező választ: tavaly a 446 beadványból 40 esetben, a beadványok 8,97 százalékában. A pápalátogatás ürügyén kegyelmezett meg a Hunnia-perben elítélt hat férfinak, köztük Budaházy Györgynek. (Ezeket, ahogy a bicskei ügyet is, az akkori igazságügyi miniszternek, Varga Juditnak is jóvá kellett hagynia.)

Nem világos, miért vette a szárnyai alá K. Endrét a kormánypárt. Gál András, az áldozatokat képviselő ügyvéd az ATV-ben azt mondta,

a legdurvább a kegyelemmel járó hátrányos jogkövetkezmények alóli mentesítés, aminek következtében az elítélt vezetőhelyettes a későbbiekben akár gyermekotthonban is dolgozhat.

De azt is hozzátette, nem foglalkozik az elítéltek politikai kapcsolataival: hogy ez vezetett-e a kegyelemhez, van nem, nem tudja.

A kormánypárt azóta igyekszik Novák Katalin személyében felépíteni az újabb emberarcú fideszest, amióta államtitkárként, majd miniszterként a családpolitikáért felelt: ő az, aki nem csak karriert épít, hanem süt-főz, gyereket nevel, (sminkben, drága sportkabátban és zsebkendővel) ablakot pucol, és ő az, aki Orbán Viktorral ellentétben hajlandó enyhébben fogalmazni Ukrajnával kapcsolatban és még Kijevbe is ellátogat. Novákkal még a tanárok és a diákok is beszélgethettek pár percet – igaz, eredmény nélkül, végül aláírta a státusztörvényt –, most pedig, botránya kellős közepén épp egy tanyasi nénivel közös videót oszt meg a közösségi médiában. 

Ha K. Endrét a jó politikai kapcsolatai miatt kellett szabadon engedni, akkor Orbán Viktor kifejezetten olyan módját találta meg, amivel szorult helyzetbe hozta a saját maga által javasolt köztársasági elnököt.

Ha Novák Katalin saját hatáskörben döntött, akkor újabb cáfolatát adta annak a hamis mítosznak, miszerint családbarát, a gyermekeink jólétével törődő politikus.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?