Így indult az egész napos tanársztrájk

  • narancs.hu
  • 2016. április 20.

Belpol

Kockás ing, szalagok, sztrájkoló pedagógusok a tanárikban. Nagy a csend sok iskolában, olyan is akadt, amelyben tanítási szünetet rendeltek el mára, így fejezve ki véleményüket e „rendkívüli helyzetben”.

Már órák óta tart az egész napos, az ország egész területére, valamennyi oktatási-nevelési intézményébe meghirdetett tanársztrájk. A Pedagógusok Sztrájkbizottságának kezdeményezése okán ma sokan a sztrájk mellett jelképesen is kifejezték véleményüket. Fekete szalagokat kötöttet iskolák kerítéseire, vagy épp forgalomlassító demonstrációt tartottak reggel Budapest belvárosában a pedagógusokkal szolidáris szakszervezetek.

Figyelmeztető sztrájk, énekléssel és amőbával a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban

Figyelmeztető sztrájk, énekléssel és amőbával a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban

Fotó: Facebook/#pedagogussztrajk

Nem kell szankcióra számítania annak, aki a sztrájk mellett dönt és a törvényeket betartja – ezt mondta ma reggel Rétvári Bence államtitkár. A munkabeszüntetésnek ugyanakkor van egy olyan, a sztrájktörvényben rögzített következménye, hogy arra a napra nem jár bér a sztrájkolónak, ezt a kieső összeget a sztrájkalapból igényelhetik az érintettek.

Sok helyen és sokan sztrájkolnak, megközelítő adatokról egyelőre nincs információnk. Van olyan iskola, ahol mára tanítási szünetet rendelt el az igazgató, ilyen a budai Toldy Ferenc Gimnázium, amely honlapja szerint „A Toldy Ferenc Gimnázium tanárai és munkatársai hat esztendőn keresztül több ezer órában mindent megtesznek annak érdekében, hogy az itt tanuló diákok művelt, nagy tudású és jóravaló felnőttekké válhassanak. Sajnálom, hogy néhány tanóra elmarad, de kérem, fogadják megértéssel és türelemmel, hogy egy rendkívüli helyzetben kollégáim ehhez a rendkívüli eszközhöz folyamodnak” – írta az igazgató.

Mészáros Jenő Speciális Általános Iskola

Mészáros Jenő Speciális Általános Iskola

Fotó: Facebook/#pedagogussztrajk

Eközben ma reggel úgynevezett Kockás Körök megalapítására szólított fel a Tanítanék mozgalom, hogy minden eddiginél hatékonyabban és szervezettebb formában tudjanak majd a pedagógusok és az őket támogatók együttműködni.

Figyelmébe ajánljuk