II. kerületi iskolákban mutatták meg az uniós delegációnak a magyar oktatást

  • narancs.hu
  • 2024. október 20.

Belpol

Nem volt idő messzebbre is elvinni a delegációt. 

Budapesten találkoztak szeptember végén, október elején az Európai Unió tagállamainak oktatásért felelős politikusai, kiegészülve Norvégia, Liechtenstein, Svájc és az Európai Bizottság küldötteivel. 

A hvg360 beszámolója szerint az esemény hivatalos leírásában az szerepel, a résztvevők láthatták „a magyarországi köznevelési intézmények mindennapjait”.

A külföldi oktatási szakemberek Budapest II. kerületében tényleg megnézték a Csík Ferenc Gimnáziumot, a Kadarka utcai óvodát, valamint a Gyermekek Házát, amely az egyetlen állami fenntartású alternatív iskola.

A lap megkérdezte a Belügyminisztériumot, mi alapján vitték a delegációt pont ezekbe az intézményekbe, és tényleg az volt-e a cél, hogy bemutassák a magyar oktatást a maga teljességében.

A tárca azt felelte, a programot egyeztették az Európai Bizottsággal, és figyelembe vették, hogy a résztvevők csak két napot töltöttek Budapesten. Kevés idő volt intézménylátogatásra és az azzal kapcsolatos utazásra. „Az intézmények összességükben reprezentálták az óvodai nevelést, az általános iskolai, valamint a gimnáziumi oktatást” a minisztérium szerint.

A tanácskozásnak az volt a célja, hogy megbeszéljék a jó gyakorlatokat három témakörben. Ezek: „a köznevelési rendszerek ellenállóképességének megerősítése a digitalizációnak köszönhetően”, „a fenntarthatóság, klímatudatosság fejlesztésével járó köznevelési feladatok”, valamint „a köznevelés nevelő funkciójának erősítése”.

A tanácskozáson Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese többek közt arról beszélt, hogy „Magyarország magas színvonalú gyakorlatokkal rendelkezik a köznevelési prioritásként meghatározott témakörökben”. Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár pedig úgy vélte, Magyarország „célja

egy még inkább esélyteremtő, befogadó, versenyképes, magas színvonalú oktatási rendszer

létrehozása, amelyben a következő generáció valódi értékeket és olyan tudást szerezhet, amely segíti őt az életben”. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk