Illés Zoltán: „Deutsch Tamás csak ne beszéljen szolidaritásról”

Belpol

Lapunk aktuális nagyinterjújában Deutsch Tamás többször nekimegy a volt környezetvédelmi államtitkárnak. Illés most reagál.

magyarnarancs.hu: Az aktuális Magyar Narancsban Deutsch Tamás többször negatív nyilatkozatokat tett önnel kapcsolatban. Olvasta? Milyen a viszonyuk?

Illés Zoltán: Nem olvastam, de nekem teljesen semleges vele a viszonyom, se jó, se rossz. Nem barátkoztunk, nem veszekedtünk, nem jártunk össze, de nem is kerültük egymást.

magyarnarancs.hu: „Nagyon utálom, ha valaki önnön alkalmatlansága miatt kikerül a politikai pikszisből, majd hirtelen megokosodik. Nem szeretem, amikor egy bukott edző hirtelen nekiáll arról papolni, hogy kell jó csapatot csinálni.” Többek között ezt mondta önről Deutsch.

IZ: Én erre csak azt tudom mondani, hogy a magyar államigazgatásban több száz olyan ember van, akik arról a teljesítményről, amelyet a kollégáim és én értünk el az elmúlt négy évben, csak szuperlatívuszokban beszélnek. A munkámat más államtitkárságok, tehát külső szemlélők is elismerik. Vezetői alkalmasságomra számos bizonyíték létezik, rengeteg irányítási, szakmai feladatot oldottam meg kiválóan, például a vörösiszap-katasztrófa ügyéből kifolyólag másokkal, más tárcák, szakterületek magas és alacsonyabb beosztású tagjaival. Ezért a küzdelmemért a Brit Királyi Akadémia kitüntetett. A teljesítményemet az adott év világméretekben legfontosabb környezetvédelmi-természetvédelmi munkásságának tekintették. Nem azért nem kaptam a harmadik Orbán-kormányban lehetőséget a folytatásra, mert nem vagyok jó szakember, hanem azért, mert a miniszterelnök úrral nem egyezik a véleményünk ebben a témában. Szerinte itthon nincsen szükség a környezet-, természetvédelemre, mert ez egy „baloldali issue”, a gazdag országok luxusa, és a tetejébe a kormányzat szerint akadályozza azt az erőszakos iparosítást, amelyet a kormány akar csinálni. Orbán megköszönte a munkámat, és azt mondta, hogy olyan intézkedéseket tervez Magyarországon a környezet-, természetvédelem területén, amelyek nekem nem tetszenének, majd felkérte Szijjártót, hogy küldjön el engem Dél-Afrikába nagykövetnek.

false

 

Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt

A kormánynak egyébként enyhén szólva nem szívügye a környezetvédelem, ha megnézi a Norvég Civil Alap körüli botrányt, láthatja, hogy a támogatott civil szervezetek markáns része zöld szervezet. A kommunizmusban volt utoljára olyan, pontosan 1985-ben, hogy a zöldeket izgatással vádolták és külföldi ügynököknek tekintették őket, a Nyugat embereinek. Most az az érzésem, mintha egy időgépbe ültem volna. 2015-ben ugyanaz zajlik le, mint a nyolcvanas években, ugyanis nincsen már önálló Környezetügyi Államtitkárság sem, nemhogy Környezet- és Természetvédelmi Minisztérium. A kormány pedig ellenséges ezzel a témával kapcsolatban. Visszatérve Deutschra: nem az az érdekes, hogy én államtitkár vagyok-e vagy sem, hanem az, hogy Magyarországon a harmadik Orbán-kormány szétveri az államigazgatás szintjén a környezet- és természetvédelmet.

magyarnarancs.hu: Egyébként Deutsch annyit elmond önről pozitívumként, hogy a környezetvédelemhez szakértőként jól ért, azonban szerinte ön már a kinevezése előtt alkalmatlan volt a posztjára, mivel nem rendelkezik az ehhez szükséges mentális és intellektuális feltételekkel.

IZ: Ez a megnyilvánulás egyrészt őt jellemzi, másrészt viszont Deutsch Tamásnak nem dolga megítélni mások szellemi képességeit. Ugyanakkor nagyon sokan izgultunk a magyar országgyűlésben Deutsch Tamásért, amikor az első Orbán-kormány során a miniszterelnök úr bejelentette, hogy csak akkor lehet sportminiszter, ha megszerzi az egyetemi diplomát. Sokan tudják rólam, hogy vegyészmérnök vagyok végzettségemnél fogva, tehát értem azt, amivel foglalkozom, és az elmúlt harminc-negyven évben ezen a területen dolgoztam különböző beosztásokban. Maradjunk annyiban, hogy nekem bizonyíthatóan megvan a doktori fokozatom, és évek óta egyetemen oktatok itthon és külföldön is.

magyarnarancs.hu: Igen, de nem gondolja, hogy ez nem a szakmaiságról szól? Deutsch úgy ítélte meg az ön viselkedését a Fideszen belül, hogy ön – számára erkölcsileg elfogadhatatlan módon – emberileg és politikailag is megszűnt a pártjával szolidárisnak lenni.

IZ: Deutsch Tamás csak ne beszéljen szolidaritásról, mert éppen ez a Fidesz részéről szűnt meg – de nem velem kapcsolatban, hanem nagyon sok volt fideszes számára. 1,5 millió ember távolodott el a Fidesztől. Vajon miért? Azért, mert a kormányzat úgy döntött, hogy nincs szüksége semmilyen szakértelemre – erre jó példa a környezetvédelem szétverése, de igaz más területekre is. A szakértelem pedig azért nem kell a kormányzat különböző területein, mert az egy zavaró tényező, amely megtorpedózhatja a politikai akaratot. Azt már korábban nyilatkoztam, hogy a Fidesz a gátlástalan, mohó síbolást választotta, mert csak 2020-ig van EU-pénz. Nem tudja senki, hogy mit hoz a jövő, de az biztos, hogy a strukturális és kohéziós alapokra nem lesz pénz, tehát az a tízezer-ötszáz milliárd, amit 2020-ig kapott az ország, többé nem lesz. Ez az utolsó esély, hogy ezeket a pénzeket gátlástalanul megszerezzék. Ezért nem akarnak se engedélyeztetést, se környezetvédelmi hatóságot. Nézze meg, április elsejével ezeket főosztállyá fokozták le. Egyébként saját magamat a Fideszen belül másként gondolkodóként határozom meg, ez azonban nem azt jelenti, hogy a párt bukásában lennék érdekelt, hanem épp ellenkezőleg, a győzelmében.

Figyelmébe ajánljuk