Illiberalizmus és orbánizmus: mit tanult Orbán a kedvenc ideológusaitól?
Scruton_Orban_MTI_2003_1250_top_story_lead.jpg

Illiberalizmus és orbánizmus: mit tanult Orbán a kedvenc ideológusaitól?

Belpol

Orbán Viktor szívesen fotózkodik illiberális és konzervatív sztártudósokkal, de tényleg az ő elméleteikből építkezik?

Orbán Viktor miniszterelnök 2014-ben Tusnádfürdőn bejelentette, hogy a magyar kormány illiberális államot épít, majd ezt 2019 nyarán azzal egészítette ki, hogy célja a keresztény szabadság. Évek óta folyik a vita arról, hogy mit ért Orbán az illiberális állam koncepcióján, de a fogalmat nem ő találta ki, és nem is egyedül képviseli.

A miniszterelnök maga keresi is a lehetőséget arra, hogy találkozzon a liberalizmus válságát és az illiberalizmus felemelkedését hirdető politológusokkal-történészekkel, és általuk szellemileg is megalapozza rendszerét. A tavaly év végén magyarul is megjelent A liberalizmus kudarca című könyv szerzőjét, az amerikai politológus Patrick J. Deneent a dolgozószobájában fogadta novemberben, a hétvégén elhunyt Sir Roger Scruton angol író-filozófusnak pedig decemberben magyar állami kitüntetést adott át Londonban.

Koccintás Scrutonnal

Koccintás Scrutonnal

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Scruton és Deneen írásai általánosságban és egészen konkrét ügyekben is párhuzamba állíthatók Orbán politikai nézeteivel: mindketten elítélik a liberalizmust, kiállnak egyfajta keresztény szabadságeszmény mellett, felszólalnak a multikulturalizmus, a politikai korrektség, a nemzetközi szervezetek ellen, viszont nagyra értékelik a család és a vallás jelentőségét.

Bár más-más megoldási javaslatot kínálnak korunk kérdéseire, az Orbánnál tett látogatása után Deneen lehet, hogy kissé elsiette a dolgot, amikor azt mondta, "a magyar modell akár fontos mintává nőheti ki magát a közeljövőben".

Hiába találhatjuk meg ugyanis az orbáni diskurzus számos elemét a szellemi előképeiként felmutatott és a liberális demokráciát kritizáló szerzőknél is, mégsem úgy tűnik, hogy a miniszterelnök egy koherens elmélet iránymutatásait követné, és úgy tűnik, számára ez az egész éppúgy csak egy hasznos politikai termék, mint hajdan a polgári Magyarország ideája.

Az eheti Magyar Narancsban tovább olvashatnak arról, hogy mit meríthetett Orbán az általa "professzornak" nevezett Scrutontól, és hogy hogyan láthatja igazoltnak saját elveit az amerikai Deneen írásaiban. Tényleg ők jelölik ki azt az utat, amelyen Orbán járni akar, vagy csak tudományos fedősztorinak használja az illiberalizmus nemzetközi elméleteit?

A teljes cikk a friss Magyar Narancsban olvasható, mely csütörtöktől kapható az újságárusoknál vagy előfizethet rá itt.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?