Hazajöttek Irakból a honvédek, de nem tudni, végeztek-e rajtuk koronavírus-tesztet

Belpol

A hivatalos tájékoztatás szerint „szigorú és folyamatos” vizsgálatokon estek át, aztán hazamehettek.

„Az új koronavírus okozta világjárvány elleni küzdelem jegyében elrendelt járványügyi rendszabályok szigorú betartása mellett, a Magyar Honvédség Airbus A-319-es szállítógépével érkeztek haza féléves külszolgálatuk leteltével, március 15-én délután az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH IKBK) kilencedik váltásának tagjai” – olvasható a Honvédelem.hu-n, amire egy honvédségi körökben otthonosan mozgó forrásunk hívta fel a figyelmünket.

Honvédelmi Minisztériumhoz kötödő portál beszámolója szerint a kontingens állományát, a koronavírus terjedéséről a Honvédség folyamatosan tájékoztatta, és kijuttaták a részükre a személyes járványmegelőzési csomagokat: maszkokat, kézfertőtlenítőket, védőruházatot és védőszemüvegeket.

Farkas Sándor alezredes, a kontingens parancsnoka azt nyilatkozta, minden egyes ember egy alapos egészségügyi vizsgálaton esett keresztül. „Lázmérés, meghallgatták a tüdőt, torokellenőrzés. Illetve egy adatlapot kellet kitöltenünk, hogy érintkeztünk-e olyan személyekkel, akik feltehetően vírusos fertőzésben szenvedtek”.

A hazaérkezésről videófelvétel is készült, ami szerint műveleti területen elvégzett szigorú és folyamatos egészségügyi ellenőrzések következtében a kontingens tagjainak nem kell karanténba vonulniuk, viszont a következő 14 munkanapot otthon kell tölteniük.

Korona-teszt?

Irakban jelenleg 177 fertőzött van, amiből 13 újonnan regisztrált beteg, és eddig 12 halálos áldozatot követelt a járvány. Úgy tudjuk, hogy a honvédek kurd katonák kiképzésében vettek részt, tehát nem kizárt, hogy érintkeztek koronavírus-fertőzöttel.

A beszámoló nem tesz arról említést, hogy a „szigorú és folyamatos” egészségügyi ellenőrzések keretén belül végeztek-e koronavírus tesztet. Továbbá az is érdekes kérdés, hogy az Irakban állomásozó katonáknak miért nem kellett hatósági karanténba vonulniuk, miért elég az, ha csak otthon tartózkodnak a következő két hétben, hiszen így adott esetben tovább adhatják a fertőzést a rokonaiknak.

„A járvány ezen fázisában nincs szükség a hatósági intézkedési karantén fenntartására. A honvédek feltehetőleg tudják, hogy a hazaengedésüket követő napokban ténylegesen otthon kell tartózkodniuk, és oda kell figyelniük a hozzátartozóikra, továbbá az egészségügyi állapotukat ellenőrzik” – oszlatta el a katonák házi karanténjával kapcsolatos kételyeinket Falus Ferenc.

A volt országos tisztifőorvosnak nincsen értesülése arról, hogy Irakban Iránhoz hasonlóan drasztikus állapotok uralkodnának, de ennek oka, hoy a háborús helyzetre való tekintettel az ország korlátozottan közöl adatokat a járványügyi állapotokról is.

Falus szerint alacsony a kockázata annak, hogy a honvédek behozták a vírust, ugyanis feltehetően az indulást megelőző napokat a támaszponton töltötték, ahol szigorú ellenőrzéseknek vetették őket alá. „Nagy valószínűséggel a Honvédség egészségügyi szolgálata megfelelő hozzáértéssel döntött ebben az ügyben” – tette hozzá.

Ugyanakkor a volt tisztifőorvos elmondta, koronavírus-tesztet minden olyan személyek esetében indokolt elvégezni, akik veszélyeztetett területről jöttek haza. A Honvédségnek van saját apparátusa, elviekben lehetősége is, hogy ezt megtegye, viszont nem kötelesek erről tájékoztatást adni. Viszont okkal feltételezhetjük azt, hogy ez nem történt meg, hiszen a minisztériumi oldalon megjelent beszámoló nem tesz erről említést.

Megkerestük a járványügyben érintett szerveket, intézményeket, köztük az Nemzeti Népegészségügyi Központot, az Állami Egészségügyi Központot, a Honvédkórházat és a Dél-pesti Centrumkórházat is. Amennyiben kérdéseinkre választ kapunk, frissitjük cikkünket.

Nyugtassa magát Naranccsal a keserű otthonlét idején!

Továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk! Járjunk együtt a dolgok végére! Kedves olvasóink, vészhelyzet van, s ilyenkor mindennél fontosabb a tisztánlátás. Ezért jó szívvel javasoljuk, hogy továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk!

Figyelmébe ajánljuk