Takaró Mihály jól megdicsérte a Nemzeti Alaptantervet

  • narancs.hu
  • 2020. február 5.

Belpol

A magyartanárok és történelemtanárok nincsenek egy véleményen Takaróval.

"A megújult Nemzeti Alaptantervben (Nat) az irodalom és a történelem tantárgy oktatását megújult ismeretek és egészen modern módszerek jellemzik" – mondta Takaró Mihály, a Kárpát-medencei Magyartanárok Kulturális Egyesületének (KMKE) elnöke szerda reggel az M1-en.

Takaró Mihály kiemelte, a legfontosabb változás, hogy a 20. századi magyar irodalmat Kárpát-medencei irodalomként kezeli az új Nat. "Ezért kerültek bele erdélyi vagy felvidéki írók munkái, amelyek 1948 után kimaradtak az irodalmi kánonból" – mondta.

Az egyesület elnöke közölte, 1948 után ideológiai alapon "kisepertek" mindenkit a magyar irodalomból, aki nem felelet meg világnézeti szempontból annak a politikai kurzusnak. Ezt az időszakot úgy jellemezte, hogy a politikai elnyomás mellett kialakult a nézetdiktatúra és ízlésterror is.

A módszertan megújításáról elmondta, a "frontális tanítás" után rá kell térni a kooperatív tanításra, vagyis a csoportos feladatmegoldásra. Takaró a nagy dicséret közepette csak arról nem számolt be, hogy a Natnak ő az egyik szerzője.

Az új NAT-ról nincsenek azonban jó véleménnyel a magyartanárok és a történelemtanárok sem.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete épp ezért a Facebookon szervezett tiltakozóakciót. Arra kérték a tanárokat, hogy #nonat hashtaggel posztoljanak fotót tiltakozásuk jeléül. A legtöbb lájkot és megosztást az alábbi felirat érte el: "Nem tanítok fasiszta írót!"

Nem tanítok fasiszta írót - a közösségi médiában tiltakoznak a tanárok az új NAT ellen

"Gondolkozz!" - üzenik a tanárok. " A jövő generációi értékorientált, európai magyar értékeket felmutató tananyagra támaszkodva léphetnek ki az életbe, az életkoruknak megfelelő tartalommal rendelkező tantárgyakat pedig a legkorszerűbb módszerekkel tanulhatják" - nyilatkozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az új Nemzeti Alaptantervről. Az új NAT-ról nincsenek azonban jó véleménnyel a magyartanárok és a történelemtanárok sem.

Figyelmébe ajánljuk