Agrárminisztérium: leállítják a beruházást a kisoroszi Szigetcsúcson

Belpol

Védett természeti területté nyilvánítják a kisoroszi Szigetcsúcsot, a helyszínre tervezett beruházást leállítják - közölte a szaktárca.

A Szentendrei-sziget Dunakanyarba beékelődő része országos jelentőségű védettséget kap az Agrárminisztérium hétfőn késő este kiadott tájékoztatása szerint. A Duna-Ipoly Nemzeti Park 1997-es megalakításakor elkövetett adminisztrációs hiba miatt a sziget északi csúcsát érintő területet nem nyilvánították védetté. Így ott a nemzeti park nem érvényesíthette maradéktalanul a táj- és természetvédelmi szempontokat. Ennek a hibának a korrekcióját Nagy István miniszter a napokban elrendelte.

Az agrártárca közlése szerint a Magyar Közlönyben hamarosan megjelenik a természetvédelmi besorolást módosító rendelet, amely lehetőséget ad a korábban kiadott hatósági engedélyek szakmai felülvizsgálatára és a beruházás leállítására. Így a rendelet módosításának hatályba lépésével a Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá válik.

Korábban megírtuk: a Telex számolt be róla, Vitályos Eszter fejlesztéspolitikai államtitkár a kormány elé terjeszti, hogy állítsák le a kisoroszi Szigetcsúcson az elvileg ezen a héten induló turizmusfejlesztési beruházást, mely ellen a nemzeti park is aggodalmait fogalmazta meg, és több mint hatezren tiltakoztak ellene egy petícióban. 

A fürdőzők, vízitúrázók és vadkempingezők körében igen népszerű, sokak által látogatott Szigetcsúcsra jelentős beruházást tervezett a Kisoroszi önkormányzata. Az oda vezető út lebetonozásáról, a volt focipályán kibővített parkoló létrehozásáról, 14 mobil konténer, 44 WC és 30 zuhanyállás kialakításáról volt szó. Az önkormányzat a túlzott igénybevétellel indokolta a terület ilyen mértékű fejlesztését, csakhogy abban az utóbbi napokban megszólaló szakértők többsége egyetértett, hogy

a bejelentett beruházás nem hogy csökkenteni, hanem egyértelműen növelni fogja a különleges adottságú terület forgalmát.

A Magyar Turisztikai Ügynökség 370 millió forint támogatást biztosított a kisoroszi önkormányzatnak a munka kivitelezéséhez. A beruházásra így viszont már nem fog sor kerülni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk