„Júdáspénz”, „fideszes kém”, „áruló” – össztűz az átállt LMP-s képviselőre

Belpol

Tartósnak tűnik a konfliktus a baloldal és az LMP között a XVI. kerületben, ahol az utóbbi párt képviselője nem csatlakozott az ellenzéki frakcióhoz.

A helyi ellenzék júdáspénzt elfogadó megélhetési politikusnak bélyegezte Mizsei Lászlót, aki a frakciók és bizottságok megalakulásáról döntő október végi képviselő-testületi ülésen bejelentette, nem csatlakozik a közös ellenzéki frakcióhoz.

Pedig Mizsei nem tartozik a „futottak még” politikusok közé a XVI. kerületben, hiszen október 13-án egyéniben győzedelmeskedett, és erre az ellenzék soraiból mindösszesen ketten voltak csak képesek: a szocialista Abonyi János és Vajda Zoltán független jelölt.

A szerény egyéni mandátumszám kompenzációs listáról három taggal egészült ki. Ebből alakult volna meg a 6 fős frakció, ami így is kevés a helyi politika uralásához a 11 tagú Fidesz-frakcióval szemben. Ugyanis a kerület azon kevés budapesti városrészek közé tartozik, amelyet a kormánypárt képes volt megőrizni. Sőt a polgármesterüket, Kovács Pétert 57 százalékkal választották újra polgármesternek Nemes Gábor volt BKV-s szakszervezeti vezetővel, a DK-jelöltjével szemben.

Voltak feltételei

Persze a helyiek szerint Mizsei sehol sem lenne, ha az ellenzék nem sorakozik fel mögötte. Csakhogy a politikus jelezte: abban az esetben csatlakozik az ellenzéki frakcióhoz, ha az LMP számára biztosított egy külsős bizottsági hely mellé még egyet kap. Vajda Zoltán a Naranacs.hu-nak azt mondta, péntek este ultimátumszerűen kapták meg Mizsei erről szóló levelét, a feltételét nem teljesítették.

Mizsei kampányol

Mizsei kampányol

Fotó: Facebook/Mizsei László

Ezt követően került sor az október 29-i testületi ülésre, ahol a fideszes többség elfogadta Mizsei módosító indítványát, amellyel egy külsős bizottsági helyet adtak át az LMP-nek az ellenzék rovására. Ez felháborította a Vajdáékat, hiszen az LMP így a bizottsági elnöki és a bizottsági tagsága mellé két külsős bizottsági pozíciót kapott, amihez fogható bőséggel egyik ellenzéki párt sem rendelkezik a XVI. kerületben. Az MSZP közleménye szerint ezzel az LMP és Mizsei "bebizonyította, hogy némi júdáspénzért bármikor képes hátraarcra, ami nemcsak számára szégyen, de a rá szavazókat is becsapta. A helyi ellenzéki képviselők szerint a LMP kertvárosi jelöltje visszaélt a választók bizalmával, erkölcsileg lenullázódott!"

Vajda az ellenzék elárulásaként értelmezte Mizsei tettét, megélhetési politikusnak nevezte FB-posztjában: "Miután idén közös ellenzéki jelöltként szerzett 5 éves önkormányzati képviselői mandátumot, azonnal hátbatámadta korábbi szövetségeseit. Havi pár tízezer forint tiszteletdíjnövekményért - a Fidesz nyílt támogatásával - elérte, hogy neki eggyel több ún. külsős bizottsági helye legyen. Mindezért felrúgta az ellenzéki egységet és persze kilépett a közös frakcióból."

Nem lépett ki, mert nem lépett be

Mizsei lapunk megkeresésére tagadta Vajda vádjait: azt mondta, nem lépett ki a közös ellenzéki frakcióból, ugyanis értelmezése szerint oda soha nem lépett be. Éppen azért, mert nem teljesítették feltételét.

Azt kifejezetten sérelmezte, hogy a testületi ülésen az ellenzék szónoka a frakció tagjaként említette, miközben egyértelműen tudomásukra hozta, nem csatlakozik hozzájuk, ha az LMP nem kap még egy külsős bizottsági helyet. A "hátbatámadás" kifejezést azért utasítja vissza, mivel a választási megállapodásban az szerepelt, akkor alakítanak frakciót, ha 7 mandátumuk lesz, ez pedig nem teljesült.

Azt állította lapunknak, hogy már tavasszal felborult a megkötött az ellenzéki egyezség, ami pártonként két választókerületi jelöltet fixált. A Momentum és a DK a számukra kedvező EP-választást követően azonban további egy-egy választókerületre tartott igényt – ezt az LMP és a Jobbik kárára abszolválták.

Mizsei szerint az egyéni eredménye alapján – a jobbra húzó városrészben a KDNP helyi elnökét sikerült felülmúlnia – jogosult a plusz külsős bizottsági helyre. Ebből számára jövedelem nem keletkezik, hiszen nem ő fogja betölteni egyik külsős pozíciót sem. Már csak azért is abszurdnak tartja a megélhetési jelzőt, mondta a Narancs.hu-nak,  mert a szervezeti és működési szabályok szerint egy képviselő maximum két bizottsági helyért kaphat tiszteletdíjat.

Régi feszkó

Az LMP-s politikus azt is megjegyezte, a környezetvédelmi bizottság vezetését 2010 óta hagyományosan pártjának engedi át a Fidesz. Mivel nem csatlakozott az ellenzéki frakcióhoz, nem volt más választása, a polgármesternek jeleznie kellett, egyéni képviselőként mi az igénye.

Mizseit október 13. előtt is leárulózták, de akkor még nem a baloldalon

Mizseit október 13. előtt is leárulózták, de akkor még nem a baloldalon

Fotó: Facebook/Mizsei László

 

Mizsei szerint a DK és a Momentum fellépése felborította az egyensúlyt, amit tetézett "az alkalmatlan", helyismerettel nem rendelkező polgármester-jelöltjük, aki csúnyán kikapott. Mizsei jelezte: mindettől függetlenül nem zárkózik el az ellenzékkel való együttműködéstől a XVI. kerületben.

Vajda Zoltán Mizsei működését a 2018-as országgyűlési választás miatt is szóvá tette. Ugyanis Mizsei tavaly 7 százalékot szerzett, és az akkor még az Együtt színiben induló Vajdának 2 százalék hiányzott, hogy legyőzze a fideszes Szatmáry Kristófot.

A mostani ellenzéki konfliktus legnagyobb nyertese a Fidesz, amely persze rögtön rárepült az ügyre, több sajtóorgánuma úgy számolt be a XVI. kerületi ügyről, mint annak bizonyítékáról, hogy az ellenzéki összefogás nem működik. És nem ez az első alkalom, hogy az LMP helyi erős embere szerint borulnak az ellenzéki tervek: Csepelen is hasonló fordulat zajlott le az elmúlt napokban - bár a párt szerint ez sem "árulás", hanem konstruktív ellenzékiség.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.