Jutott egy kis kultúrtao-kompenzáció a Petőfi Irodalmi Múzeumnak és a XVII. kerületi önkormányzatnak is

  • narancs.hu
  • 2019. december 30.

Belpol

A most szétosztott támogatás nagyjából egy éven keresztül fedezni tudná az összes magyar független színház működési költségét.

Félmilliárd forintot kapott Rákosmente önkormányzata, 415 milliót pedig a nemrég kormánypárti irányba állított Petőfi Irodalmi Múzeum abból az összegből, amelyre a kormány saját pályázati kiírása szerint is csak azok az előadó-művészeti szervezetek pályázhattak volna, amelyek már eddig is jogosultak voltak a kultúrtao nevű támogatási formára – adta hírül az Index az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) oldalán megjelent információkra hivatkozva.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, december közepén nyilvánossá vált döntések alapján sokszor pályázati azonosító nélkül kaptak tízmilliókat vagy akár milliárdokat fideszes politikusokhoz köthető cégek, önkormányzatok.

1,8 milliárd forint támogatást kapott például a Köves Slomóhoz köthető Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), majdnem egymilliárd jutott egy Nemzeti Színházhoz köthető, még be sem jegyzett szervezetnek. De olyan profitorientált cégek is jól jártak, amelynek vezetősége Mészáros Lőrinc köreihez köthető.

Az Index korábbi cikke szerint a nyertesek között van olyan bt, aminek a tevékenységi körébe a követelésbehajtás, a dísznövény, vetőmag, műtrágya, hobbiállat-eledel kiskereskedelme, illetve a sportszer-kereskedelem tartozik.

A most szétosztott  914,8 millió forint nagyjából egy éven keresztül fedezni tudná az összes magyar – az előadó-művészeti többlettámogatásra valóban jogosult – független színház működési költségét – írja a portál.

Ha maradni akarnak 2022 után, akkor lépniük kell azonnal, konkrétan a színházművészek nyakára

A városokban elszenvedett vereségük egyik fontos oka a színházi élet pezsgése. Kormányunk, miután minden mást rendbe tett, azt hiszi, tizedik hivatali évében végre megengedheti magának a magyar színházi világ purifikációját is. Véghez is fogja vinni, méghozzá a tőlük megszokott savonarolai következetességgel, vagyis vakon és kegyetlenül.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?