Karácsony: Az Orbán-kormány felszámolta a rezsicsökkentést

  • narancs.hu
  • 2022. június 5.

Belpol

A kormány ugyanis szűkítette azon fogyasztók körét, amelyekre vonatkozott a rezsicsökkentés.

Meg kell védeni Budapestet a rezsicsökkentés megszüntetésének hatásaitól – jelentette ki a főpolgármester vasárnap a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely bejegyzésében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kijelentéseire reagált.

A főpolgármester úgy értékelt: "a hétvégén bejelentett intézkedéscsomag pontosan az, aminek látszik: brutális megszorítás". "Az Orbán-kormány jelenlegi formájában felszámolta a rezsicsökkentést. Tette mindezt előzetes egyeztetés és hatástanulmányok megismertetése nélkül" – tette hozzá.

Karácsony Gergely szerint nem igaz az az állítás, hogy a kisvállalkozások és az önkormányzatok képesek lesznek kigazdálkodni annak hatásait, hogy kikerülnek a rezsicsökkentés alól. "A járvány, a válság, a háború és a foglalkoztatási gondok által meggyötört vállalkozások ennek hatásait áremelkedésekkel tudják csak kezelni, ez tovább gerjeszti az inflációt, vagyis a most bejelentett kormányzati megszorítások mindenkit érinteni fognak" – szögezte le.

A főpolgármester azt írta: azt kérték a kormánytól, hogy bővítse, és ne szűkítse a rezsicsökkentés hatálya alatt lévő területeket. Egyik ilyen szektor a közösségi közlekedés, ahol egyszerre jelenik meg az üzemanyag árának növekedése miatti teher, valamint a villamosenergia és a földgáz árának drasztikus emelkedése miatti többletköltség. Ez 20 milliárd forint körüli többletet is jelenthet 2022-ben az előző évhez képest – közölte.

Karácsony Gergely azt írta: a lehető leghamarabb összehívja a fővárosi önkormányzat szakértőiből, a legnagyobb fogyasztójú fővárosi tulajdonú cégek vezetőiből álló testületet, továbbá egyeztetést kezdeményez a fővárosi országgyűlési képviselőkkel.

Mindemellett a június 13-ai héten Brüsszelben tárgyalni fog az Európai Bizottság illetékeseivel annak érdekében, hogy a fenntartható energiapolitikára uniós forrásokat szerezzenek Magyarországnak és Budapestnek. "Tárgyalást kezdeményezek továbbá a budapesti gazdasági élet meghatározó szereplőivel, és a már korábban is javaslatokat kidolgozó civil szervezetek képviselőivel, valamint a tudományos élet meghatározó szereplőivel. Ennek a  'Budapest150 - Energia és fenntarthatóság csúcsnak' a célja, hogy a város életére általános érvényű javaslatokat dolgozzanak ki közösen az energiahatékonyság és a fenntarthatóság jegyében" – írta Karácsony.

"Ezen alkalmakkor a kormánnyal is módunk lesz az elmaradt egyeztetések lefolytatására. Mert Budapest nem lehet a rezsicsökkentés megszüntetésének kárvallottja" – zárta bejegyzését a főpolgármester.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk