Karácsony döntött, lezáratja a Margitszigetet

  • narancs.hu
  • 2020. április 9.

Belpol

A Margitsziget mellett az Óbudai-szigetet és a Római-partot is érinti az intézkedés.

Miután Orbán Viktor csütörtöki, a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló bejelentésében a települési önkormányzatok kezébe adta, hogy komolyabb intézkedéseket foganatosítsanak, ha szükségesnek tartják, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester késő este a Facebookon jelentette be, hogy saját hatáskörben döntött több terület lezárásáról is.

Karácsony késő este azt írta, bár az ezzel kapcsolatos kormányrendelet még mindig nem jelent meg, így nem tudni, hogy milyen többletjogosítványokat kapnak a polgármesterek, ő döntött a kérdésben.

"A budapestiek védelmében, annak érdekében, hogy a főváros kezelésében álló különösen frekventált közterületeken ne legyen a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg, elrendelem péntektől hétfőig, minden nap reggel 8 és este 10 óra között a Margitsziget, az Óbudai Sziget és a Római-part lezárását"

- írta Karácsony. Ez azt jelenti, hogy a húsvéti hosszú hétvégén nem látogathatóak ezek a területek.

A főpolgármester hozzátette, beszélt Terdik Tamással, Budapest rendőrfőkapitányával, akit arra kért, a rendőrség szerezzen érvényt a lezárásokról szóló döntésnek. A rendőrség segítségére lesz ebben a Fővárosi Önkormányzati Rendészet is.

A döntés érinti a tömegközlekedést is: Karácsony utasította a BKK-t, hogy ezen a négy napon függessze fel a Margitszigeten áthaladó 26-os busz közlekedését, a 4-es és a 6-os villamos ne álljon meg a Margitszigetnél.

"Tisztában vagyok vele, hogy a döntés a kikapcsolódni vágyó budapestiek körében népszerűtlen lehet, sokaknak okoz kényelmetlenséget. A járvány terjedésének megfékezése azonban most nehéz döntéseket tesz szükségessé. Kérem a budapestieket, maradjanak otthon az ünnepek alatt is. Azzal tesszük a legtöbbet a szeretteinkért, ha nem látogatjuk meg őket. Tudom, nehéz, de ha betartjuk a korlátozó intézkedéseket, akkor túl leszünk ezen is" - írta Karácsony.

Figyelmébe ajánljuk