Karácsony: önkormányzatok nélkül nincs kiút

  • narancs.hu
  • 2020. április 8.

Belpol

A főpolgármester szerint nagyobb figyelmet kellene fordítani a tesztelésre. Kezdeményezte a mai kormányülésen, hogy az idősellátásban induljon el a tömeges tesztelés.

Miután szerdán részt vett a kormányülésen, Karácsony Gergely úgy nyilatkozott a Szita Károllyal és Gulyás Gergellyel közösen tartott sajtótájékoztatón, hogy a fővárosi közgyűlés frakcióival, a kerületi polgármesterekkel egyeztetve arra jutottak, a jelenlegi korlátozásokat legalább még egy hónapig fenn kell tartani. Ezt javasolta a miniszterelnöknek is a kormányülésen. Orbán csütörtökön fog dönteni a kijárási korlátozások szigorításáról, a kijárási tilalom esetleges bevezetéséről (hogy szigorításban és nem enyhítésben gondolkodnak, azt már múlt pénteken világossá tette Orbán Viktor.)

A polgármesterek szerint nem ördögtől való a kijárási tilalom

A kormányülést követően szerda délután a főpolgármester online sajtótájékoztatót tartott, melyen elmondta, azt tapasztalta a veszélyhelyzet kihirdetése óta, hogy az önkormányzatok és a kormány közötti szükséges együttműködés nem alakult ki. Elmondása szerint az önkormányzatok az elmúlt napokban feladatokat és elvonásokat kaptak, pénzügyileg rendkívül nehéz helyzetben vannak, viszont még csak a szükséges információt sem kapják meg a munkájukhoz.

Karácsony szerdán délután tartott egy újabb, immáron online sajtótájékoztatót, ahol részletesebben számolt be a kormányülésről, ahova Szitával, Kaposvár polgármesterével együtt meghívták. Délután elmondta, kedden 41 polgármesterrel írta alá azt a nyilatkozatot, amely nagyon világosan megfogalmazta a kialakult problémát. Ugyanis a főpolgármester nemcsak a kijárási korlátozásokról,  az önkormányzatokat is érintő forrásmegvonásról is kifejtette a véleményét a kormányülésen.

A főpolgármester kiemelte, hogy az önkormányzati rendszer nagyon nagy súlyokat cipel, a válság pedig nem segít az egyébként sem egyszerű helyzeten. Kiemelte, hogy az idősellátás és az egészségügyi alapellátás külön terheket ró az önkormányzatokra. "Erején felül teljesít mindenki, nem vonom kétségbe a kormány erőfeszítéseit sem."

Karácsony Gergely elmondta, arra kérte a miniszterelnököt, hogy kezdjen párbeszédet az önkormányzatokkal a gazdasági intézkedésekről. Szerinte előbb-utóbb szembe kell nézni azzal, a kormány mentőprogramjai elégségesek-e. Mivel az önkormányzatok saját bevételei is megcsappannak, fontos lenne áttekinteni az önkormányzati rendszer egészét. Közölte, elvileg egy hónap múlva leülnek majd és tárgyalnak erről is a kormánnyal.

Attól tart...

A főpolgármester attól fél, hogy olyan gazdasági szerkezetváltás megy végbe, amely során a kis- és középvállalkozások a válság veszteseiként részben eltűnnek a helyi gazdasági szereplők közül, és csak a stabil anyagi helyzetű, nagy tőkével rendelkező szereplők maradnak talpon. "Az önkormányzatok nélkül nincs kiút a válságból " – emelte ki a főpolgármester.

Karácsony Gergely beszélt arról is, szakmai vita van a járvánnyal szembeni védekezést illetően abban a tekintetben, mennyit kell tesztelni. Szerinte muszáj tesztelni, szűrni például az idősotthonokban vagy a hajléktalanellátó rendszer intézményeiben. Elmondta, kezdeményezte a mai kormányülésen, hogy az idősellátásban induljon el a tömeges tesztelés.

A Pesti úti idősotthonról szólva a főpolgármester elmondta, hogy minden híresztelés és rosszindulatú politikai nyilatkozat ellenére ebben és minden más intézményben a főváros minden szigorú szabályt időben meghozott, nincs központi elvárás vagy utasítás, amit ne tartottak volna be. Elmondta, hogy a szóban forgó intézmény nem klasszikus idősotthon, hanem szociális intézmény, ahol túlnyomórészt súlyos betegek  élnek, akik rendszeresen szorulnak kórházi kezelésre. Hozzátette, akár a kórházban is megfertőződhettek. Nem tudják, hogy került be a vírus az intézménybe, de amint észlelték a tüneteket a lakókon, megtették a szükséges intézkedéseket és nyilvánosságra hozták a koronavírus-fertőzés tényét.

Karácsony kiemelte, hogy több fővárosi fenntartású idősotthonban ellenőrzést tartottak a népegészségügyi szakemberek, akik mindent rendben találtak. Elmondta, minden intézményükben felajánlották a bentlakás lehetőségét az ott dolgozóknak ellentételezés fejében, bizonyos intézményekben éltek ezzel, ahol nem megoldható, ott pedig a dolgozók szállítását megoldották.

A főpolgármester arra a tiszti főorvosi kijelentésre reagálva, hogy a fővárosi lakosság fegyelme lazul, azt mondta, hogy szerinte el lehet kerülni a fertőzési gócpont kialakulását, és azt gondolja, hogy a budapestiek fegyelmezettek. De azt kéri, ezt a jó szokásukat tartsák meg. Arról, hogy miért Budapesten van a legtöbb fertőzött, Karácsony csak annyit mondott, a város nemzetközi jellegéből adódik, és "nem szorul magyarázatra annak, aki ismeri az ország földrajzát".

Figyelmébe ajánljuk