Karácsony szerint már magáért az önkormányzatiságért kell küzdeni

  • narancs.hu
  • 2020. június 7.

Belpol

Szerinte a kormány a legostobább, legkárosabb, leginkább szűklátókörű megszorító politikát érvényesíti.

„Csúnya lebukás ez. A kormány megcáfolta saját magát. Eddig ugyanis a válsággal, meg a szolidaritásról szóló szólamokkal magyarázták, miért sarcolják minden eddiginél jobban Budapestet és az önkormányzatokat“, írta Karácsony Gergely főpolgármester Facebookon arról a parlament honlapjára frissen felkerült dokuemntumról, amelyben a kormány 2024-ig tekinti át a költségvetést.

Ebből az derül ki, hogy az önkormányzatok most átalakított, magasabb hozzájárulását 2024-ig tervezik.

“A helyi önkormányzatok megsarcolásából az idei 43 milliárd forintos összeg helyett a következő négy évben 160 milliárd forint szerepel a kormányzati előterjesztésben. Budapest esetében az eddigi 10 milliárd helyett közel 40 milliárdos sarcot jelent. Évente! A gépjárműadóból pedig az idei 51 milliárd helyett jövőre már 87 milliárdot, 2024-re pedig már 95 milliárdot akar zsebre tenni a kormány, miközben a feladatokat és a kiadásokat az önkormányzatoknál hagyja. Szó sincs tehát válságkezelésről, meg szolidaritásról. A válságkezelés ugyanis nem lehet sikeres az önkormányzatok kivéreztetésével“, írta Karácsony Gergely.

"Budapest és az önkormányzatok kivéreztetésének milliók látják kárát országszerte, ez a legostobább, legkárosabb, leginkább szűklátókörű megszorító politika válság idején. Ennek a sarcpolitikának semmi köze a válságkezeléshez, semmi köze a szolidaritáshoz", tette hozzá a főpolgármester, aki szerint most már magáért az önkormányzatiságért kell küzdeni.

Figyelmébe ajánljuk