Karsai Dániel megírta, mit élt át most a kórházban

  • narancs.hu
  • 2024. február 7.

Belpol

Méltatlan helyzeteket tapasztalt a magán- és az állami ellátásban is, amiről nem az ott dolgozók tehetnek.

Egy fertőzés legyengítette, ezért került tizenkét napra kórházba – és ezért nem tudott ott lenni a népszavazási kezdeményezésükről döntő választási bizottsági ülésen – Karsai Dániel alkotmányjogász. 

Gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzd, szeretné elérni, hogy aki hozzá hasonló helyzetben van, annak legyen legálisan lehetősége arra, hogy Magyarországon fejezze be az életét a saját akaratából, szakszerű segítséggel. 

Szerdai Facebook-bejegyzése arról szól, mit tapasztalt a tizenkét nap során, részesülve állami és magánegészségügyi ellátásban egyaránt. Előrebocsátja, hogy sokkal jobb állapotban ment haza, mint ahogy bekerült, sokat segített az a műtéti beavatkozás, amit elvégeztek rajta.

„Az engem segítő orvosok és ápolók és egyéb egészségügyben dolgozók áldozatos munkájára nincsenek szavaim. Nagyon köszönök mindent. Ugyanakkor objektíve a kórházi ellátásom, pedig volt benne magán is, rettentő sok kívánni valót hagyott maga után. Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át, ahogyan az egyik nővér találóan megfogalmazta, mindegy, hogy köz vagy magánellátás, az egészségügy mindenhol haldoklik. Még a magánkórházban is hiánycikk volt a pelenka. Minthogy az engem ellátó osztályon (is) kóros ápolóhiány van, sokszor hosszú órákra magamra voltam hagyva. Az én esetemben ez különösen megalázó és kiszolgáltatott helyzetet eredményező volt. A tisztába tevés, evés és ivás ritkasága egy dolog. De én már a tabletemet nem tudom nemhogy kézbe venni, de bekapcsolni sem. Így hosszú időre csak bámulhattam magam elé és hallgathattam, hogy a másik kórteremben ki milyen sorozatot néz. És a sor még sokáig folytatható lenne, de nem akarok túl naturális irányba elmenni” – írja Karsai Dániel.

Közben biztos abban, hogy ő az átlagosnál nagyobb figyelmet kapott, mert az egészségügyi dolgozók többsége rokonszenvvel figyeli a tevékenységét. A betegek helyzete jellemzően azért rossz, mert nagyon sokan hiányoznak a kórházakból, ez látszik meg az ellátáson. 

„Az Alaptörvény II. cikkelye értelmében az emberi méltóság sérthetetlen.

Aki ma bekerül a magyar egészségügybe, a súlyos betegségen messzemenően túllépő méltatlan helyzetbe kerül.

A magyar egészségügy minden vele kapcsolatba kerülő ember méltóságát alkotmányellenesen sérti” – állapította meg Karsai, remélve, hogy ebben az ügyben is értelmes párbeszéd bontakozik ki.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk