Döntött az NVB: nem szavazhatunk az eutanáziáról

  • narancs.hu
  • 2024. február 1.

Belpol

Négyen támogatták a népszavazási kezdeményezést, nyolcan nem.

8:4 arányban elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az aktív eutanáziáról szóló két népszavazási kérdés hitelesítését – tudósított a Telex

Az NVB csütörtöki ülésén a gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő Karsai Dániel testvére, Karsai Péter által benyújtott kérdésekről döntött.

A kezdeményező azt szerette volna elérni, hogy aki a testvéréhez hasonlóan gyógyíthatatlan betegségben szenved, amely megfosztja emberi méltóságától, annak legyen lehetősége arra, hogy Magyarországon fejezze be az életét.

A benyújtott kérdések:

Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek és állapotukban nem várható javulás?

Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

Karsai Dániel alkotmányjogász tervezte, hogy jelen lesz az ülésen, de egy orvosi beavatkozás miatt végül nem tudott ott lenni. A Momentum kora délutánra demonstrációt szervezett a Nemzeti Választási Iroda épületéhez. Az ülésen részt vett Bedő Dávid és Tompos Márton országgyűlési képviselők (Momentum) és Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője. 

A döntés előtt Karsai Péter többek között arról beszélt, hogy a testvére által indított társadalmi vitában megmutatkozott, hogy az emberek véleményt nyilvánítanának az eutanáziáról, és Orbán Viktor miniszterelnök is így beszélt a kérdésről decemberben, a kormányinfón.

Sasvári Róbert, az NVB elnöke azt javasolta, mindkét kérdést utasítsa el a bizottság. Emlékeztetett, hogy a kérdések nem eutanáziát említenek, és itt az asszisztált gyilkosság büntethetőségéről van szó. Az Alkotmánybíróság korábbi döntésére hivatkozott, mondván, a saját haláláról mindenki dönthet, a magyar jog nem bünteti az öngyilkosságot, a gyilkosságban való részvételt azonban igen. Ha a két kérdésre a többség igennel válaszolna, az Országgyűlésnek az Alaptörvénnyel ellentétes jogszabályt kellene alkotnia. 

Ezzel az érveléssel nem minden tag értett egyet, majdnem egy órán át vitáztak. Akik a kérdések hitelesítése mellett voltak, azt mondták, az emberi méltóság alkotmányos védelmét sérti, ha az ember nem dönthet arról, hogy véget vessen saját szenvedésének. A szavazásnál a kérdéseket támogató tagok kisebbségben voltak. 

Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Kúriához, ott 90 napon belül határoznak arról, hogy helybenhagyják a választási bizottság döntését, vagy megváltoztatják. 

Karsai Dániel a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán indított pert annak érdekében, hogy méltósággal fejezhesse be az életét, és ezt tegyék lehetővé a jogszabályok Magyarországon. Ez az eljárás még tart.

Az eutanázia ügye azóta többször is szóba került:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).