Átgondolják, mikor tartanak újra fórumot Sóskúton

  • narancs.hu
  • 2024. február 7.

Belpol

Az akkufeldolgozó építtetői zárt, biztonságos technológiát, napi egy kamiont, kis vízfelhasználást ígérnek.

Nagyon átgondolják, mikor és hogyan tartanak újból lakossági fórumot Sóskúton a terveikről – ezt felelte a hvg.hu kérdésére a szlovén Andrada befektetési csoport szerdai budapesti tájékoztatóján Szakács Géza, a leendő üzemvezető. 

Az első fórum ugyanis úgy ért véget, hogy el sem kezdődött, mert a település polgármestere csak helyi lakcímkártyával szerette volna beengedni az érdeklődőket, de a környékbeli településeken élőket is foglalkoztatta a terv, a sajtó és a politikai pártok képviselői mellett. A rendezvény botrányba fulladt.

Szakács Géza a történtekről azt mondta, hogy egy hangos kisebbség okozott botrányt, a fórumra érkezett emberek többsége csöndben, ülve várta, mit akarnak mondani nekik. Sajnálta, hogy nem sikerült megtartani a tájékoztatót. Arról, hogy Tárnokon és Érden is szerveznek fórumot a helyiek, azt mondta, nincs akadálya annak, hogy az Andrada képviselői is ott legyenek, de először a települések polgármestereivel szeretnének tárgyalni. 

Most szerdán a sajtónak szerveztek tájékoztatót.

 

 

E rendezvény helyszínénél tartott tiltakozó akciót a Momentum:

Az üzemvezető arról számolt be, hogy a hatósági engedélyek megszerzése után kezd dolgozni az akkufeldolgozó, ez az ügyintézés most indult, vagyis februárban még biztosan nem tud működni az üzem. 

 

 

Azt már lehet tudni, hogy a feldolgozóban mintegy 160 ember fog dolgozni, az Andrada tervei szerint nem vendégmunkások, hanem magyar dolgozók, jelentkezők is vannak.

Részletezte Szakács Géza, milyen technológiát fognak használni Sóskúton. Lítium-ion-akkumulátorokat gyártó üzemek hulladékát dolgozzák fel egy nagy géppel. Állította, hogy káros anyagot nem fognak kibocsátani, a füstöt speciális HEPA-szűrőn engedik át. A végtermék por lesz, amely állítása szerint szintén veszélytelen. A két milliméteres átmérőjű lítium-, kobalt- és mangángranulátumot tartalmazó üveget Peter Tibaut, az Andreada ügyvezetője körbeadta a tájékoztatón. 

A port, mint mondták, később, az akkumulátorgyártás során ismét fel lehet használni. A vízigényük minimális lesz. Első körben egy kis kapacitású fémhulladék-feldolgozót indítanak, amely évente 1250 tonna anyagot semlegesít, a második fázisban nő a mennyiség évi 20 ezer tonnára. Mindez minimális kamionforgalommal jár Sóskúton, Tárnokon, Pusztazámoron vagy Érden, a teherautók csak nappal fognak járni, naponta egy, hétvégén sem fognak szállítani. 

 

Tibaut azt hangsúlyozta, hogy a technológiájuk zárt, biztonságos, tiszta, és erről szeretnék meggyőzni a magyarokat is.

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?