A Kúriához fordulnak Karsaiék az elutasított népszavazási kezdeményezések miatt

  • narancs.hu
  • 2024. február 3.

Belpol

Alkotmányjogi szempontból tarthatatlan a Választási Bizottság eutanáziával kapcsolatos álláspontja – véli az alkotmányjogász.

"A Választási Bizottság elutasította a népszavazási kezdeményezésünket. Álláspontjuk szerint alkotmányellenes lenne, sértené az élethez való jogot. Higgadtan, de nagyon eltökélten megyünk tovább. Az élet jog, de nem kötelesség. Az életvégi döntésekhez való jog viszont az emberi méltóságból fakad. A Választási Bizottság álláspontja alkotmányjogi szempontból tarthatatlan. Hamarosan a Kúriához fordulunk, az érveinket tartalmazó beadványt nyilvánossá fogjuk tenni" – írja Karsai Dániel szombati Facebook bejegyzésében.

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön 8:4 arányban elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az aktív eutanáziáról szóló két népszavazási kérdés hitelesítését, melyet a gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő Karsai Dániel testvére, Karsai Péter nyújtott be.

Bejegyzésében az alkotmányjogász kitért arra is, hogy "Balog Zoltán végül elállt a nyilvános vitától. Legalábbis egyelőre. Balog úr először mindenképpen személyes találkozót akart volna.

Ezt én elutasítottam, ugyanis ő nekem nem spirituális segítőm.

Remélem, azért a nyilvános beszélgetésre még sor kerül."

Ennek előzménye, hogy Balog Zoltán korábbi miniszter decemberben levelet írt Karsainak, ebben megfogalmazza: elutasítja az életvégi döntés lehetőségét, és azt kívánja a beteg jogásznak, „találjon békességre”. Karsai erre válaszlevelet írt, egyúttal meghívta Balog Zoltánt és Fabinyi Tamás evangélikus püspököt egy nyilvános beszélgetésre. Fabinyi püspök jelezte is, hogy szívesen részt vesz ebben. 

 
 "Az élet jog, nem kötelesség" feliratú pólót ajándékozott Karsai Dániel Kósa Lajos fideszes politikusnak
Facebook/Karsai Dániel

"Van rá fogadásom, hogy a Novák Katalin se fog ráérni, vagy majd támaszt 3-4 feltételt! Nem fognak Önnel egy asztalhoz nyilvánosan leülni, mert csak veszteni tudnának! Ergó csak hitegetik" – írja egy kommentelő Karsai Dániel posztja alatt, utalva arra, hogy a január közepén az alkotmányjogász a köztársasági elnöknél járt, aki ígéretet tett arra, hogy a beszélgetést két hét múlva folytatják.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk